Τα ερωτήματα αναφορικά με τους ετεροδημότες, την δυνατότητα απομακρυσμένης ψήφου και την όλη διαδικασία που απαιτείται, μαζεμένα σε ένα άρθρο με όλες τις σχετικές απαντήσεις.
-
της NicoLe Liakada
Τι είναι οι ετεροδημότες?
Ετεροδημότες είναι οι καταγεγραμμένοι δημότες ενός τόπου (Α) που μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε έναν άλλο τόπο (Β). Ωστόσο, οι υποψήφιοι τους οποίους δικαιούνται να ψηφίσουν είναι οι υποψήφιοι που πολιτεύονται στον τόπο (Α) όπου και έχουν εξ αρχής και μόνιμα τα εκλογικά τους δικαιώματα.
Παράδειγμα: Αν κάποιος έχει τα εκλογικά του δικαιώματα στην Καρδίτσα, αλλά μένει και εργάζεται στην Αττική, εφόσον γίνει ετεροδημότης, τα εκλογικά του δικαιώματα παραμένουν στην Καρδίτσα, απλώς θα ψηφίσει στην Αττική και θα ψηφίσει άτομα που είναι υποψήφιοι στο νομό Καρδίτσας και όχι στο νομό Αττικής.
ΔΕΝ πρόκειται για μόνιμη μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων, αλλά για προσωρινή δημιουργία δικαιώματος ψήφου στον τόπο που θα διαμένει για κάποιο χρονικό διάστημα ο εκάστοτε πολίτης.
Η μόνιμη μεταφορα εκλογικών δικαιωμάτων ονομάζεται μεταδημότευση.
Λόγοι για να γίνει κάποιος ετεροδημότης
Συνήθως κάποιος γίνεται ετεροδημότης επειδή αλλάζει τόπο διαμονής, κρατώντας ως εκλογική του βάση τον αρχικό τόπο διαμονής του ή το χωριό του.
Άλλοι, επίσης σημαντικοί λόγοι (που έχει έρθει η ώρα να συζητηθούν), είναι:
- Η εποχιακή εργασία, καθώς θα υπάρξει δεύτερη συνεχόμενη εκλογική διαδικασία μετά από αυτήν του 2019, που θα βρει περίπου 200.000 πολίτες μακριά από τη βάση τους λόγω εργασίας, απομακρυσμένους από το δικαίωμά τους στην ψήφο.
- Η ακρίβεια, καθώς η μετακίνηση από και προς τον τόπο που κάποιος μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, είναι αρκετά κοστοβόρα (βενζίνη, εισιτήρια κ.λ.π.) και αποτελεί εν τέλει ανασταλτικό παράγοντα, ειδικά αν πρόκειται να γίνει πάνω από μία φορές.
Αίτηση Ετεροδημοτών και βήματα
Είναι μια αίτηση που μπορεί πλέον και ανά πάσα στιγμή να αναιρεθεί και τα εκλογικά δικαιώματα να είναι ξανά ενεργά στον Δήμο και τον νομό που ήταν και πριν.
Κάθε πολίτης που δεν θα καταφέρει να ψηφίσει στον Δήμο που είναι καταχωρημένα τα εκλογικά του δικαιώματα, μπαίνει στο aitiseis.eterodimotes.gov.gr και κάνει άμεσα την αίτηση με λίγα απλά βήματα.
Απαραίτητοι είναι οι κωδικοί Taxisnet και το Α.Φ.Μ.
- ΚΛΙΚ «Σύνδεση ως πολίτης, με στοιχεία TaxisNet» και πληκτρολόγηση των στοιχείων (όνομα χρήστη και ο κωδικός)
- ΚΛΙΚ «Σύνδεση» που θα οδηγήσει στη σελίδα αυθεντικοποίησηw χρήστη
- ΚΛΙΚ «Αποστολή» που θα οδηγήσει στην επίσημη σελίδα αιτήσεων
- ΚΛΙΚ «Νέα Αίτηση» που θα εμφανίσει τέσσερις (4) επιλογές
- ΚΛΙΚ στην επιλογή «Νέα Εγγραφή» όπου συμπληρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία.
- ΚΛΙΚ «Αποδοχή» που βρίσκεται κάτω αριστερά στην οθόνη
- ΚΛΙΚ «Υποβολή αίτησης» (πράσινο κουμπί).
Αναλυτικά τα βήματα με εικόνες ΕΔΩ.
Υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της κατάστασης της αίτησής, στην ίδια σελίδα όπου έγινε η αίτηση, μπαίνοντας με τους κωδικούς Taxisnet.
Όταν η αίτηση ολοκληρωθεί, εγκριθεί και εφόσον καταγραφεί, θα υπάρχει δίπλα στο όνομα του πολίτη η ένδειξη του ετεροδημότη, πράγμα που θα επιβεβαιώνει ότι θα μπορεί πλέον να ψηφίσει στον Νομό που δήλωσε οτι θα βρίσκεται την ημέρα των εκλογών.
Πόσο καιρό πριν τις εκλογές μπορεί να γίνει η αίτηση, ώστε να μπορέσει κάποιος να ψηφίσει ως ετεροδημότης?
Η αίτηση γίνεται αμέσως και η διαδικασία έγκρισης της διαρκεί κάποιες μέρες.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Έγκριση της αίτησης ΔΕΝ σημαίνει καταχώρηση του ατόμου στους εκλογικούς καταλόγους.
Γιατί δεν καταχωρούνται αμέσως οι ετεροδημότες στους καταλόγους?
Κάθε δήμος κάνει έξι (6) αναθεωρήσεις εκλογικών καταλόγων κάθε έτος, οπότε μια αίτηση επεξεργάζεται- εγκρίνεται-καταγράφεται, ανά δύο(2) μήνες.
Η τελευταία αναθεώρηση εκλογικών καταλόγων έγινε στις 28 Φεβρουαρίου 2023 και η επόμενη θα γίνει 30 Απριλίου 2023.
Ο νόμος ορίζει ότι όσες αλλαγές έγιναν στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι και ένα (1) μήνα πριν από την προκήρυξη των εκλογών θα ισχύσουν κανονικά, ενώ οι υπόλοιπες θα καταχωρηθούν στους εκλογικούς καταλόγους μετά την διενέργεια των εκλογών.
Επομένως, θα φανούν στο σύστημα εγκαίρως ΜΟΝΟ οι αλλαγές που έγιναν στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι την πρώτη αναθεώρηση τους (28/02/2023) και όσες έγιναν ή θα γίνουν εως την δεύτερη αναθεώρηση τους (30/042023), θα είναι ορατές στο σύστημα μετά τις 21 Μαΐου 2023.
Με απλά λόγια όσοι υποβάλλουν αιτήσεις ετεροδημοτών από σήμερα μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, ΔΕΝ θα προλάβουν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις 21 Μαίου 2023 και θα μπορέσουν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες ΜΟΝΟ στη δεύτερη (και ίσως σημαντικότερη) γύρα των εκλογών που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2023.
**Στην πρώτη γύρα εκλογών (21 Μαΐου) θα δικαιούνται να ψηφίσουν κανονικά στον τόπο που είναι εξ αρχής καταχωρημένα τα εκλογικά τους δικαιώματα.
Ποιες δυσκολίες προκύπτουν για τους εποχιακά εργαζόμενους?
Οι πολίτες που επιθυμούν αν ψηφίσουν ως ετεροδημότες, θα έχουν το δικαίωμα ψήφου στην πρωτεύουσα του νομού όπου θα βρίσκονται την ημέρα των εκλογών, η οποία ίσως είναι αρκετά μακριά από το σημείο του Νομού στο οποίο εργάζονται.
Παράδειγμα 1 : Aν κάποιος εργάζεται σεζόν σε κάποιο νησί των Κυκλάδων, θα έχει το δικαίωμα να ψηφίσει στην πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων η οποία είναι η πανέμορφη μεν, μακρινή δε, Σύρος. Θα μπορέσει να ψηφίσει μόνο αν ταξιδέψει.
Παράδειγμα 2 : Αν κάποιος εργάζεται σεζόν στην Θάσο που βρίσκεται στονν νομό Καβάλας, θα έχει το δικαίωμα ψήφου στην πρωτεύουσα του νομού Καβάλας, που είναι η πόλη της Καβάλα κ.ο.κ.
Μια ακόμη δυσκολία θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες που ανήκουν σε μικρές εκλογικές περιφέρειες (επαρχίες) και θα δηλωθούν ως ετεροδημότες, καθώς ο νόμος έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη τουλάχιστον 40 ετεροδημοτών από κάθε εκλογική περιφέρεια, προκειμένου να δοθεί το δικαίωμα της ψήφου στους πολίτες.
Παράδειγμα : Οι δημότες Αθηναίων που θα δουλεύουν σεζόν στην Σύρο και θα κάνουν αίτηση (επειδή δεν θα βρίσκονται στην Αθήνα την ημέρα των εκλογών) , θα πρέπει να είναι τουλάχιστον σαράντα (40) άτομα, προκειμένου να να τους επιτραπεί να ψηφίσουν στη Σύρο ως ετεροδημότες.
Αυτό στην περίπτωση της Αθήνας, είναι εφικτό γιατί ο πληθυσμός της είναι αρκετά μεγάλος και οι πιθανότητες να βρίσκονται αρκετοί Αθηναίοι στην Σύρο είναι μεγάλη.
Αν όμως Στην Σύρο (που πήραμε ως παράδειγμα) εργάζονται μόνο 15 άτομα που κανονικά ψηφίζουν στην Καβάλα (που είναι μικρότερη εκλογική περιφέρεια), ακόμα και αν η αίτησή τους έχει εγκριθεί, ακόμα κι αν έχουν προλάβει να καταγραφούν ως ετεροδημότες στους εκλογικούς καταλόγους, ΔΕΝ θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, γιατί είναι λίγότεροι από σαράντα (40) άτομα.
Οι πολίτες αυτοί θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος (ή email) από το αρμόδιο Υπουργείο.
Που υπάρχουν οι κατάλογοι με τα εκλογικά κέντρα ?
Οι εκλογικοί κατάλογοι κάθε περιφέρειας «κλείνουν», περίπου 10 ημέρες μετά την προκήρυξη κάθε εκλογικής διαδικασίας, βασίζονται στην τελευταία αναθεώρηση εκλογικών καταλόγων και καταγράφονται οι πολίτες και ο τόπος στον οποίο δικαιούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Για να δει ο οποιοσδήποτε πολίτης, που ακριβώς ψηφίζει αρκεί να μπει στην σελίδα https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/ και να γράψει τα βασικά στοιχεία του.
**Σε αυτήν τη σελίδα θα γίνει η ενημέρωση των καταλόγων και για τις δύο γύρες εκλογών και καλό θα ήταν οι πολίτες που θα γίνουν ετεροδημότες να επιβεβαιώσουν τον τόπο στον οποίο θα ψηφίσουν, λίγες μέρες πριν την εκλογική διαδικασία, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη.
Τι ερωτήματα προκύπτουν?
Αξίζει να γίνει ετεροδημότης προκειμένου να ψηφίσει μόνο μια φορά?
Στην περίπτωση αυτών που θα χρειαστεί να ξοδέψουν μισό μισθό προκειμένου να ψηφίσουν, η απάντηση είναι προφανής και είναι ΝΑΙ, αξίζει τον κόπο.
Στην περίπτωση όσων θα δουλεύουν μακριά από τον τόπο τους και για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία, πρόκειται να φορτωθούν το αποτέλεσμα των εκλογών, χωρίς να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, η απάντηση είναι και πάλι ΝΑΙ.
Θα πρέπει κάποιος να είναι υπερβολικά ευχαριστημένος από την διακυβέρνηση του τόπου του, προκειμένου να μην επιθυμεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια αλλαγής ή βελτίωσής της.
Γιατί να ψηφίσει κάποιος στη δεύτερη γύρα εκλογών, ενώ θα χάσει την πρώτη?
Το εκλογικό σύστημα θα είναι διαφορετικό στις 21 Μαΐου 2023, απ’ ότι στην επόμενη γύρα του Ιουλίου. Η δεύτερη γύρα εκλογών, θα είναι αυτή που θα αναδείξει κυβέρνηση, καθώς θα δίνει σαν bonus, αρκετό ποσοστό (%) στο πρώτο κόμμα, το οποίο θα μεταφράζεται σε έδρες της ελληνικής Βουλής και πιθανώς θα οδηγεί σε αυτοδυναμία.
Τι σημαίνει αυτοδυναμία?
Αυτοδυναμία είναι αυτό που όποιος το έχει, κάνει ο,τι θέλει, όποτε θέλει, όπως το θέλει, χωρίς να ρωτά, χωρίς να υπολογίζει και χωρίς να μπορεί κανείς άλλος στη Βουλή να τον εμποδίσει πραγματικά.
Αυτοδυναμία είναι αυτό που δόθηκε στην Νέα Δημοκρατία τον Ιούλιο του 2019 και ο βασικός λόγος που συνέβη ήταν η αποχή, μεγάλο κομμάτι της οποίας ήταν και όλοι όσοι εργάζονταν μακριά, αλλά και εκείνοι που δεν μπόρεσαν αν αντέξουν το οικονομικό βάρος της μετακίνησης.
Αυτά τα δύο εμπόδια έρχεται και προσπαθεί να προσπεράσει, η δυνατότητα που έχουν οι πολίτες να ψηφίζουν απομακρυσμένα ως ετεροδημότες.
Μια δυνατότητα που με λίγα απλά βήματα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε, ώστε να είμαστε μέρος του εκλογικού αποτελέσματος και όχι θεατές του.
Είναι μια καλή στιγμή να μην κοιμηθούμε, γιατί η τύχη μας δεν θα δουλέψει.