Η απομόνωση της εθνικιστικής ρητορικής είναι μια από τις μεγάλες νίκες που επιτυγχάνονται μέσα από την απαγόρευση οργανώσεων όπως οι Γκρίζοι Λύκοι. Μετά την Γαλλία που στις αρχές Νοέμβρη προχώρησε σε διάλυση της οργάνωσης, ακολουθεί και η Γερμανία με σχετικό ψήφισμα.
Το Γαλλικό διάταγμα διάλυσης των Γκρίζων Λύκων
Στις αρχές του μήνα και με σχετική εντολή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, διαλύθηκε η τουρκική, ακραία εθνικιστική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι. Οι Γκρίζοι Λύκοι είχαν το τελευταίο διάστημα εμπλακεί σε σειρά βίαιων ενεργειών κατά της αρμενικής κοινότητας στην Γαλλία.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε σχετικά: «Το κίνημα των Γκρίζων Λύκων διαλύθηκε κατά το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τις εντολές του προέδρου της Δημοκρατίας. Η οργάνωση υποκινούσε τις διακρίσεις και το μίσος και είχε εμπλακεί σε βίαιες ενέργειες».
«Πολλοί πυρήνες αυτού του κινήματος έχουν εντοπισθεί στο γαλλικό έδαφος και τα μέλη του συμμετέχουν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης. Οι Γκρίζοι Λύκοι προωθούν μία ιδεολογία διακρίσεων έως πρόκλησης βίας κατά ατόμων κουρδικής ή αρμενικής καταγωγής»
Διάταγμα διάλυσης Γκρίζων Λύκων
Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων και μία κατασκήνωση στρατιωτικής εκπαίδευσης στην περιοχή της Αρντές όπου τον Δεκέμβριο 2019, «ένοπλες διαδηλώσεις» έβαλαν κατά μειονοτήτων, όπως στην Ρεν τον Νοέμβριο 2016 και στην Ντεσίν-Σαρπιέ, τον περασμένο Ιούλιο. Νέες βίαιες ενέργειες των Γκρίζων Λύκων κατά της αρμενικής κοινότητας σημειώθηκαν στα τέλη Οκτώβρη στην Βιέν και την Ντιζόν με το πρόσχημα του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζει η Τουρκία.
Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, βεβηλώθηκε μνημείο για την γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ την Δευτέρα μέλη της οργάνωσης γέμισαν συνθήματα τοίχους στο Μεζιέ και το προξενείο της Αρμενίας στην Λυών.
Η στάση της Γερμανίας
Δεκαπέντε μόλις μέρες αργότερα, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση κατά των Γκρίζων Λύκων, θέτοντας την οργάνωση εκτός νόμου.
Η πρόταση που υπέβαλαν από κοινού οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων, εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία και καλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εξετάσει ενδεχόμενο απαγόρευσης οργανώσεων που πρόσκεινται στο κίνημα Ülkücü (Ιδεαλισμός), που είναι γνωστότερο ως Γκρίζοι Λύκοι.
Στην αιτιολόγηση του αιτήματος, η οργάνωση χαρακτηρίζεται ρατσιστική, αντιδημοκρατική και αντισημιτική και περιγράφεται ως “απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας”. Στο ψήφισμα γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά και στην απόφαση της Γαλλικής κυβέρνησης, με την ευχή να ακολουθήσουν σύντομα και άλλες χώρες. Στη Γερμανία αρμόδιο για την απαγόρευση εξτρεμιστικών οργανώσεων είναι το υπουργείο Εσωτερικών.
«Η καταπολέμηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού, είτε είναι γερμανικής είτε ξένης προέλευσης, θα πρέπει σε μια χώρα με τη δική μας ιστορία, να ανήκει στη λογική του κράτους (raison d’ état)», αναφέρει το αίτημα. .
Στην ετήσια έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV) για το 2019, αναφέρεται ότι το κίνημα Ulkucu διατηρεί στην Γερμανία περίπου 11.000 οπαδούς, ενώ περιγράφεται ως “οργάνωση η οποία διαδίδει ακροδεξιές και εθνικιστικές ιδέες”. Εκτός από οργανώσεις όπως η «Ομοσπονδία των Τουρκικών Δημοκρατικών Ιδεαλιστικών Συλλόγων στη Γερμανία» (ADUTDF) και η «Ένωση των Τουρκικών Ισλαμικών Πολιτιστικών Συλλόγων στην Ευρώπη» (ATIB) υπάρχουν και οπαδοί του κινήματος που δραστηριοποιούνται αυτόνομα στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά μέσα. H BfV καταλογίζει στους Γκρίζους Λύκους ότι προπαγανδίζουν την ιδεολογία τους με έναν μαχητικό και βίαιο τρόπο, ότι εκφοβίζουν και απειλούν πολιτικούς τους αντιπάλους.
«Κατά αυτό τον τρόπο», επισημαίνεται στο ψήφισμα της βουλής, «το κίνημα Ülkücϋ στρέφεται ενάντια στην ένταξη πολιτών τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία και στοχεύει στον διχασμό της κοινωνίας».
Ιστορικό
Οι Γκρίζοι Λύκοι, ανεπίσημα, είναι η νεολαία του Τουρκικού Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (BBP). Η οργάνωση αποτελεί τον κύριο παρακρατικό βραχίονα όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν την Τουρκία. Πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60, όπως και άλλες ακροδεξιές ομάδες στη νότια Ευρώπη (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα), με την χρηματοδότηση των ΗΠΑ και ανέπτυξε δράση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.
Ως έδρα φαίνεται να έχουν την Κωνσταντινούπολη. Μέλη της οργάνωσης τη χαρακτηρίζουν ως μια αντιιμπεριαλιστική οργάνωση, η οποία αριθμεί περίπου 700 συνδικάτα, ομάδες αποστράτων, συνταξιούχων και «σωματεία μαρτύρων». Πρόκειται για οργανώσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από τους γονείς και τα αδέλφια Tούρκων στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Kούρδους. Ένοπλο αγώνα όμως οι Κούρδοι ξεκινούν αρκετά αργότερα από την ημερομηνία ίδρυσης τους.
Ιδεολογία και πολιτική τοποθέτηση
Η ιδεολογία των Γκρίζων Λύκων είναι ο παντουρκισμός. Η ιδέα δηλαδή για την ένωση και κοινή δράση όλων των τουρκικών φυλών και τη συμβίωσή τους σε μια νέα Τουρκική Αυτοκρατορία. Η οργάνωση έχει οργανώσει συλλαλητήρια κατά της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς και επιθέσεις εναντίον Κούρδων στην Τουρκία και την Ευρώπη. Μέλος των Γκρίζων Λύκων ήταν ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, που το 1981 επιχείρησε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, ενώ μέλη των Γκρίζων Λύκων συμμετείχαν στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ το 1996.
Οι Γκρίζοι Λύκοι είναι ενεργοί στην Τουρκία, αλλά και εντός της τουρκικής διασποράς στην Ευρώπη και σήμερα συνεργάζονται με τον Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να υιοθετούν την θρησκευτική του ρητορική. Η συμμαχία του Ερντογάν με τους Γκρίζους Λύκους επισημοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Γιλντιρίμ και Μπαχτσελί, ο οποίος θέλει να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη στις ζυμώσεις στο εσωτερικό της γείτονος.