Μεταφράσεις

Η οικονομική κρίση επέφερε 500.000 επιπλέον θανάτους από καρκίνο

By Afterwords

May 27, 2016

Σύμφωνα με μελέτη του Lancet

Αποκλειστική μετάφραση για το Νόστιμον Ήμαρ: Afterwords

Η οικονομική κρίση κατηγορείται για περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη και για την ανεργία, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε περισσότερους θανάτους από καρκίνο.

The Telegraph

Η παγκόσμια οικονομική κρίση μπορεί να προκάλεσε 500.000 επιπλέον θανάτους από καρκίνο από το 2008 έως το 2010, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, με τους ασθενείς να αποκλείονται από τη θεραπεία εξαιτίας της ανεργίας και των περικοπών στην υγειονομική περίθαλψη.

Οι αριθμοί εξήχθησαν από μια άνοδο που παρατηρήθηκε στους θανάτους από καρκίνο για κάθε ποσοστό αύξησης της ανεργίας και για κάθε μείωση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη.

«Από την ανάλυσή μας, υπολογίζουμε ότι η οικονομική κρίση συνδέεται με επιπλέον 260.000 θανάτους από καρκίνο στον Ο.Ο.Σ.Α. (34μελής Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), μεταξύ 2008 και 2010», είπε ο Mahiben Maruthappu του Imperial College του Λονδίνου.

«Αυτό υπονοεί ότι θα υπήρχαν 500.000 επιπλέον θάνατοι από καρκίνο αυτό το διάστημα».

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) και άλλες δομές καθολικής υγειονομικής περίθαλψης προστατεύουν ενάντια στις επιδράσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπολογισμός ήταν 160.000 επιπλέον θάνατοι, αριθμός που χρησιμοποιήθηκε για να συμπεριλάβει όσους δε θα πέθαιναν υπό άλλες συνθήκες.

Για τις ΗΠΑ ο υπολογισμός ήταν 18.000 και για τη Γαλλία 1.500.  Για την Ισπανία και τη Βρετανία, που παρείχαν καθολική υγειονομική περίθαλψη, δεν υπολογίστηκαν επιπλέον θάνατοι.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet την Πέμπτη.

Λεπτομέρειες των καρκινικών κυττάρων μαστού

«Ο καρκίνος είναι κύρια αιτία θανάτων παγκοσμίως. Έτσι, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς επηρεάζουν οι οικονομικές αλλαγές την επιβίωση από τον καρκίνο», είπε ο Dr Maruthappu.

Το 2012 προκλήθηκαν 8,2 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο.

«Βρήκαμε ότι η αυξημένη ανεργία συνδεόταν με την αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο, αλλά και ότι η καθολική κάλυψη υγείας δρούσε προστατευτικά ενάντια σε αυτές τις συνέπειες», πρόσθεσε ο Dr Maruthappu.

«Αυτό αφορούσε κυρίως τους ιάσιμους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Παγκόσμιας Τράπεζας σε περισσότερες από 70 χώρες με περισσότερους από δύο εκατομμύρια κατοίκους, για να αναλύσουν τη σχέση μεταξύ της ανεργίας, των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και τη θνησιμότητα από καρκίνο.

Ανέλυσαν αυτή την τάση για πάνω από 20 χρόνια, από το 1990 έως το 2010.

Με αριθμούς

Καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Καρκινικό κύτταρο του πνεύμονα κατά την αντιγραφή

10.000 : Αριθμός ζωών που θα είχαν σωθεί αν υπήρχε έγκαιρη διάγνωση

352.197: Αριθμός ανθρώπων που διαγνώστηκαν εκείνη τη χρονιά (2013) με καρκίνο

161.823: Ετήσιοι θάνατοι από καρκίνο (2012)

50%: Πιθανότητα επιβίωσης τουλάχιστον 10 χρόνια μετά από τη διάγνωση του καρκίνου (από το 2010-11)

41%: Ποσοστό περιπτώσεων του καρκίνου που μπορούν να προληφθούν

Βρέθηκε ότι κάθε μια επί τοις εκατό αύξηση της ανεργίας συνδέεται με 0,37 επιπλέον θανάτους από καρκίνο ανά 100.000 άτομα.

Κάθε μια επί τοις εκατό μείωση στις δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη συνδέεται με 0,0053 επιπλέον θανάτους ανά 100.000 άτομα.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν επιπλέον δεδομένα για να υπολογίσουν επιπλέον θανάτους από το 2008 έως το 2010, διαπιστώνοντας ότι κατά την οικονομική κρίση παρατηρήθηκε μια «σημαντική αύξηση» στην ανεργία και περικοπές των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη σε πολλές χώρες.

Σε χώρες χωρίς καθολική παροχή υγείας η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη παρέχεται συχνά μέσω ενός πακέτου εργασίας»,  δήλωσε ο RifatAtun από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που συμμετείχε στην εκπόνηση της μελέτης.

«Χωρίς εργασία, οι ασθενείς μπορεί να διαγνωστούν αργά και να αντιμετωπίσουν μια κακή ή καθυστερημένη θεραπεία».

Ως σχόλιο πάνω στη μελέτη, οι ερευνητές Graham Colditz και Karen Emmons, με έδρα στις ΗΠΑ, έγραψαν ότι τα δεδομένα «δίνουν ένα ισχυρό επιχείρημα για την καθολική κάλυψη υγείας και την προστατευτική της δράση στη θνησιμότητα του καρκίνου».