To Plan B για το προσφυγικό τίθεται σε πλήρη εφαρμογή, Ευρώπη και Ελλάδα αποδέχονται σιωπηρά το τετελεσμένο των κλειστών συνόρων και ο σχεδιασμός μετατοπίζεται πλέον στην διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που προδιαγράφει ο εγκλωβισμός – τουλάχιστον – δεκάδων χιλιάδων προσφύγων επί ελληνικού εδάφους.
Το σχέδιο για την διαχείριση αυτής της κρίσης εκπονείται ήδη στις Βρυξέλλες, ο κύβος ερρίφθη την περασμένη Παρασκευή παρόντος στη βελγική πρωτεύουσα και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον όλο συντονισμό, καθώς και την πολιτική εποπτεία, έχει αναλάβει ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο έχει ως κέντρο εκδήλωσης και αντιμετώπισης της κρίσης την Ελλάδα, περιλαμβάνει ωστόσο προβλέψεις και για άλλες χώρες κυρίως των δυτικών Βαλκανίων όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι μπορεί να εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες τον επόμενο μήνα ή και μήνες.
Το action plan
Ο όλος σχεδιασμός βασίζεται στην εκτίμηση ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα μπορεί αν φθάσουν από 150.000 έως και 200.000 – για «70.000 μέσα στον επόμενο μήνα», μίλησε χθες ο ίδιος ο Γιάννης Μουζάλας -, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως το πλάνο δράσης θα είναι έτοιμο προς έγκριση και άμεση εφαρμογή, το αργότερο, στην τακτική σύνοδο της Ε.Ε. της 18ης Μαρτίου. Δεν αποκλείεται, δε, λόγω της επείγουσας μορφής που έχει πλέον η κατάσταση, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και η εισήγηση της Κομισιόν να είναι έτοιμη ακόμη και στη σύνοδο της επόμενη Δευτέρας, 7 Μαρτίου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή εξετάζονται διάφορα σενάρια επί του «action plan», με την επισήμανση πάντως ότι η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει την επιθυμία η δομή του σχεδίου να είναι τέτοια, ώστε να μην επιφέρει ντε φάκτο «γκετοποίηση» προσφύγων και επιβάρυνση μόνον συγκεκριμένων περιοχών της χώρας.
Ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί και το τελικό ύψος της οικονομικής βοήθειας που θα παράσχει η Ευρώπη για την υλοποίηση του σχεδίου, αν και το ελληνικό αίτημα αφορά ποσό 450 εκατομμυρίων που περιλαμβάνει τόσο το κόστος της σίτισης και των υποδομών για τη φιλοξενία των προσφύγων, όσο και το κόστος για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
Το τετελεσμένο των κλειστών συνόρων
Με 25.000 πρόσφυγες να βρίσκονται ήδη εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ο Γιάννης Μουζάλας αναγνώρισε χθες ότι «η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα, σαν να έχουν κλείσει οριστικά τα σύνορα».
Η στροφή στο Plan B, άλλωστε, έρχεται εν μέσω κλιμακούμενων οιωνών ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση ούτε της Αυστρίας, ούτε και των υπολοίπων κρατών του σκληρού μπλοκ της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων, ανεξαρτήτως των όποιων διπλωματικών κινήσεων έως την ευρω-τουρκική σύνοδο της 7ης Μαρτίου.
«Οι κεντροευρωπαίοι θα κρατήσουν κλειστά τα σύνορα και ο Βαλκανικός Διάδρομος θα ανοίγει οριακά και σποραδικά, αποκλειστικά και μόνον για λόγους αποσυμπίεσης», έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικό στέλεχος. Κατά την ίδια πηγή, η εν λόγω «αποσυμπίεση» αποσκοπεί στο να αποτραπεί μια γενικευμένη έκρηξη των προσφύγων που συγκεντρώνονται στο συνοριακό πέρασμα της Ειδομένης προς τα Σκόπια, όπου ήδη βρίσκονται εγκλωβισμένοι τουλάχιστον 6.500 άνθρωποι.
Προκειμένου να επέλθει αποσυμπίεση και στα υπόλοιπα, αυτοσχέδια και υπαίθρια πλέον, «hot spots» όπως το λιμάνι του Πειραιά και η πλατεία Βικτωρίας, τα αρμόδια υπουργεία ανοίγουν όποιους δημόσιους χώρους και στρατόπεδα μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά πρόσφυγες ενώ, μέσω της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ, αναζητούνται σε όλη τη χώρα διαθέσιμα διαμερίσματα και κενά κτίρια.
«Εάν προχωρήσουμε ψύχραιμα, σε δέκα ημέρες η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί», έλεγε χθες κυβερνητική πηγή, σε ό,τι αφορά τη στέγαση και τη φιλοξενία των προσφύγων. Ωστόσο, το στοίχημα και το διακύβευμα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, είναι πολύ υψηλότερο από ένα προσωρινό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης…