Επικαιρότητα

Η δίκη της ΧΑ: Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

By N.

November 25, 2015

 

Κείμενο: Λένα Βερδέ, Κυριάκος Μπάνος, Μανώλης Σπαθής

 

 

Το πόσο στριμωγμένοι είναι οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες και οι συνήγοροί τους από την αποδεικτική διαδικασία αποκαλύφτηκε στις 18 Νοέμβρη, 30η ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ Χρήστος Δεληγιάννης, του οποίου η κατάθεση ολοκληρώθηκε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, επιβεβαίωσε βασικά στοιχεία της χρυσαυγίτικης δολοφονικής επίθεσης τα οποία είχαν έρθει στο δικαστήριο και από προηγούμενους μάρτυρες, ενώ προσέθεσε νέα που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την οργανωμένη δράση του τάγματος εφόδου εκείνο το βράδυ.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός ότι οι συγκεντρωμένοι, τριάντα με σαράντα άτομα, έξω από την καφετέρια Κοράλι “ήταν όλοι άτομα της Χρυσής Αυγής” ενώ επέμεινε σε αυτό παρά την προσπάθεια αργότερα δικηγόρου της υπεράσπισης να αποδείξει παρουσία αναρχικών και συμπλοκή μεταξύ τους. “Ήταν μία ομάδα, δεν υπήρχε άλλη” είπε ο αστυνομικός.

Στο κενό

Μη μπορώντας να αντικρούσουν επί της ουσίας την κατάθεση του μάρτυρα, η υπεράσπιση επαναφέρε την θεωρία περί “πολιτικής δίωξης” της Χρυσής Αυγής μέσω προκλητικής επίθεσης στην Αριστερά. Όμως, όπως και προηγούμενη προσπάθειά τους να φιμώσουν την Πολιτική Αγωγή, έτσι κι αυτή έπεσε στο κενό. Όταν έφτασε η ώρα των σχολιασμών της κατάθεσης, δεν είχαν τίποτα να πουν παρά μόνο την εκτίμησή τους ότι ήταν ένα τυχαίο περιστατικό “με τραγική κατάληξη”.

Αντίθετα, ήταν αναγκασμένοι να ακούν τους σχολιασμούς της πολιτικής αγωγής πάνω στην κατάθεση του αστυνομικού. “Ο μάρτυρας ήταν σαφής για τον τρόπο, το οργανωμένο σχέδιο, το συγχρονισμό ως προς την κίνηση και την κατεύθυνση του τάγματος”, είπε ο Ανδρέας Τζέλλης, για το “κλίμα φόβου που δημιουργούσαν τα σαράντα άτομα” μίλησε η Β. Κουγιάτσου, για την “αριθμητική υπεροχή” των χρυσαυγιτών η Χ. Παπαδοπούλου.

“Το απόσταγμα της κατάθεσης του μάρτυρα είναι το οργανωμένο σχέδιο, με οργανωμένη άφιξη και αποχώρηση”, τόνισε ο Δημήτρης Ζώτος, ενώ για την “αναντίρρητη πια εικόνα της χρυσαυγίτικης ομάδας που κινήθηκε ενιαία, απρόκλητα, απειλητικά, ενθαρρύνοντας το Ρουπακιά”, μίλησε ο Θανάσης Καμπαγιάννης συμπληρώνοντας πως ΅πρόκειται για “ένα τυπικό, θρασύδειλο χτύπημα της Χρυσής Αυγής”.

Οι ιδιοκτήτες της καφετέριας “δεν θυμούνται”

Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή, έντρομε, άβουλε συ φασουλή, βρώμισες τ’ όνειρο και την ψυχή, άδειο πετσί χωρίς πνοή”, το πιο χαρακτηριστικό τραγούδι του Πάνου Τζαβέλα θυμήθηκε ο Αντρέας Τζέλης δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα στην διακοπή μετά τις καταθέσεις των αδερφών Παναγιώτη και Δημοσθένη Δημητράκου, ιδιοκτητών της καφετέριας Κοράλλι στον Κορυδαλλό, κατά την διάρκεια της 31ης συνεδρίασης στις 19/11.

Σε κοινή γραμμή και οι δύο δεν είδαν τίποτα, δεν άκουσαν τίποτα και δεν θυμούνται τίποτα. Πάνω από 30 φορές ακούστηκε η έκφραση “δεν θυμάμαι” από τον Δημοσθένη Δημητράκο, πάνω από 55 από τον αδερφό του Παναγιώτη.

Από την πρώτη εξέταση του Δημοσθένη Δημητράκου φάνηκε η πρόθεση των δυο μαρτύρων να τηρήσουν σιγή ιχθύος αποφασισμένοι να μην προσθέσουν το παραμικρό στοιχείο στην υπόθεση. Ο μάρτυρας υποστήριξε πως δεν θυμάται πού καθόταν ο Παύλος Φύσσας.

Γνωρίζει μεν τον χρυσαυγίτη Ι. Άγγο αφού μένει στην γειτονιά και πως πράγματι ήταν στο μαγαζί εκείνη τη μέρα, αλλά δεν θυμάται που καθόταν, ούτε αν είχε παρέα, ούτε αν έφυγε αυτός ή ο οποιοσδήποτε άλλος 5 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα.

Αδιαφορία

Ακόμα και η Εισαγγελέας σχολίασε πως «δεν θυμάστε σχεδόν τίποτα όμως», ενώ η πρόεδρος τόνισε πως «κάνει εντύπωση η αδιαφορία σας για ένα τέτοιο περιστατικό, να μην ενδιαφερθείτε για αυτά που γίνονταν έξω από την πόρτα σας».

Ακριβώς την ίδια στάση κράτησε και ο αδερφός του Παναγιώτης Δημητράκος κατά την κατάθεσή του. Παρόλο που αντιλήφθηκε ότι η παρέα του Φύσσα ήταν έξω από το μαγαζί και πως ο αδερφός του τού είπε ότι πήγε να γίνει κάτι σαν παρεξήγηση, είχε πολλή δουλειά και δεν ασχολήθηκε παραπάνω. Ήταν σε εκείνο το σημείο που ήρθε σε αντιφάσεις αφού αρνήθηκε πως ο αδελφός του του είπε ποτέ για μαυροντυμένους στην οδό Π. Μελά αναγκάζοντας την πρόεδρο να του διαβάσει το σημείο από προηγούμενη κατάθεσή του στο οποίο είχε πει το αντίθετο.

Κατά τα άλλα ο μάρτυρας ένιωσε την ανάγκη να δηλώσει πως, “δεν συχνάζουν άτομα της Χ.Α. στο μαγαζί, παρακαλώ να μη λέγεται ότι το μαγαζί είναι άντρο χρυσαυγιτών”. Όταν αργότερα ερωτήθηκε επίμονα από ποιον λέγεται κάτι τέτοιο, δεν θυμόταν. Το μοτίβο του “δεν θυμάμαι” ακολουθήθηκε ακόμα πιο έντονα απέναντι στις ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής, ακόμα και στο αν κατάγεται από το ίδιο χωριό με τον Κασιδιάρη.

“Έμεινε να μας προστατεύσει”

Η 32η μέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής (24/11) σημαδεύτηκε από την κατάθεση του Γιώργου Δούλβαρη, φίλου ή για να χρησιμοποιήσουμε τα δικά του λόγια, «αδερφού» του Παύλου Φύσσα. Πρόκειται για βασικό μάρτυρα μιας και ήταν με τον δολοφονημένο Παύλο Φύσσα σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Περιέγραψε καρέ-καρέ τη μοιραία νύχτα ξεκινώντας από τις πρώτες στιγμές μέσα στην καφετέρια Κοράλι: «φτάσαμε δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει ο αγώνας και καθίσαμε σε ένα τραπέζι. Στο πάσο, μπροστά μας ακριβώς καθόντουσαν δύο φασίστες και μας κοιτούσαν επίμονα μέχρι να ξεκινήσει ο αγώνας. Μα και αφού ξεκίνησε νιώθαμε διαρκώς τα βλέμματά τους πάνω μας».

Μετά την έξοδο της παρέας από την καφετέρια, περιέγραψε συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες: «Μας τρομοκρατούσανε, μας βρίζανε, βρίζανε τα σπίτια, τις οικογένειές μας, λέγανε ότι θα μας σκοτώσουν. Τους λέγαμε ότι δεν θέλουμε φασαρίες». Σε λίγα λεπτά είχαν φτάσει ενισχύσεις των ναζί και έφτασαν να αριθμούν 30 άτομα «παραταγμένοι σαν λόχος. Χτυπούσαν κάτω τα πόδια τους ρυθμικά και φώναζαν ότι είμαστε κότες και θα μας σφάξουν». «Ήταν σαν ζώα, συγγνώμη, λάθος η έκφραση, σαν κτήνη, μας προκαλούσανε συνέχεια. Αποφασίζουμε να τρέξουμε, ταυτόχρονα δεχόμαστε και την επίθεση. Ξεκινάω, τρέχω, όπως και η υπόλοιπη παρέα μου, στην Τσαλδάρη και στρίβω δεξιά στο πρώτο στενό… Τρέξαμε να σωθούμε, ο Παύλος είπε “φεύγουμε, τρέχουμε”, μας ακολούθησαν με απειλητικές διαθέσεις. Συνειδητοποίησα ότι ο Παύλος δεν ήταν κοντά μου…».

Σε αυτό το σημείο δεν άντεξε ο μάρτυρας και λύγισε με τα μάτια του να βουρκώνουν και λυγμούς να διακόπτουν την ομιλία του. Η συναισθηματική φόρτιση που επικρατούσε στην αίθουσα ήταν τεράστια. Λίγα λεπτά αργότερα απαντώντας σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής για τη σημασία της επιλογής του Παύλου να μείνει πίσω απάντησε «έμεινε να μας προστατεύσει. (…) Αν είμαστε εδώ σήμερα και καταθέτουμε, το οφείλουμε στον Παύλο και μόνο στον Παύλο».

Η εξέταση του μάρτυρα ολοκληρώθηκε και η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 25/11 με τον σχολιασμό της κατάθεσής του.

(Τις συνεδριάσεις του Δεκέμβρη ανακοίνωσε η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη. Συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 2, 4, 8, 9, 10, 16, 17, 22 και 23 Δεκέμβρη. “Παραμένει ανοιχτό αν θα γίνει συνεδρίαση στις 28/12”, τόνισε η πρόεδρος).

 

 

 

 

 

Πηγή