Κοινωνία

Η εργασιακή εκμετάλλευση στη γεωργία είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο

By N.

September 17, 2021

Το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity και η Ιταλική οργάνωση Terra! με χαρά σας προσκαλούν στη διαδικτυακή εκδήλωση «Η εργασιακή εκμετάλλευση στη γεωργία είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο» η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, 16.00-17.30. Η εκδήλωση θα εστιάσει στις συνθήκες εργασίας στον τομέα της γεωργίας στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Μεσογειακή Ευρώπη.

Με την ανάπτυξη και επικράτηση της πανδημίας του κορονοϊού μέσα στο 2020, αρκετά ευρωπαϊκά κράτη-μέλη άρχισαν να ανοίγουν σταδιακά τα σύνορά τους, ανάλογα με τις εποχές συγκομιδής και το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτούνταν για την κάλυψη των αντίστοιχων απαιτήσεων του αγροδιατροφικού τομέα. Η κοινή τάση που εμφανίστηκε μεταξύ των κρατών μελών κατέδειξε ότι η εκμετάλλευση των εργατών γης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εθνικούς όρους, αλλά απαιτεί μια ενιαία προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης Terra! «(Eu)xploitation. The gang mastering: a Southern question. Italy, Spain, Greece», αναλύει την αλυσίδα εκμετάλλευσης στον αγροδιατροφικό τομέα (από την ύπαιθρο μέχρι τα σούπερ μάρκετ) σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επιμελήτρια της έκθεσης, Maria Panariello και ο ερευνητής Αποστόλης Φωτιάδης, συγγραφέας του κεφαλαίου που αφορά την Ελλάδα, θα παρουσιάσουν τον τρόπο διαχείρισης της πρόσληψης εργαζομένων και τις αποκλίσεις που επιφέρουν εκμετάλλευση, αλλά και πώς κατανέμεται η δύναμη της αγοράς κατά μήκος της αλυσίδας του αγροδιατροφικoύ τομέα στις διάφορες χώρες που εξετάστηκαν.

Η Μανωλάδα θα παρουσιαστεί ως μελέτη περίπτωσης των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στην καλλιέργεια φράουλας μέσα από το Manolada Watch, την πρωτοβουλία του Generation 2.0 RED που ξεκίνησε το 2019 για την παρακολούθηση αυτών των συνθηκών στην περιοχή.

Το νομικό και κοινωνικό πλαίσιο του φαινομένου της εκμετάλλευσης των εργατών γης στην Ελλάδα θα αναλυθεί από τον Απόστολο Καψάλη, μεταδιδακτορικό ερευνητή πάνω στην Εργατική Μετανάστευση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον Βασίλη Κερασιώτη, δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και διευθύνοντα στη HIAS Greece.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω ζητήματα, θα παρουσιαστεί η έκθεση «Σύγχρονη Δουλεία: από την παραγωγή στην κατανάλωση» που επικεντρώνεται στον ρόλο των καταναλωτών, στην αντίληψή τους για την εκμετάλλευση στη γεωργία και στην εμπιστοσύνη τους σε ετικέτες πιστοποίησης ηθικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων ως προς την εργασιακή διάσταση. Η έκθεση παράχθηκε από το Generation 2.0 RED (διεξήχθη από τον ερευνητή Ιορδάνη Παρασκευά υπό την επιστημονική επίβλεψη του Ανδρέα Χατζηδάκη, Καθηγητής Μάρκετινγκ στο Royal Holloway University of London και την επίβλεψη παραγωγής της Ισμήνης Καρυδοπούλου).