Κόσμος

Η ετυμηγορία στην πολύκροτη δίκη παιδεραστίας στο Μίνστερ

By N.

July 06, 2021

Ποινή κάθειρξης 14 ετών για τον βασικό κατηγορούμενο, Άντριαν Φ., σε μια από τις πιο αποτρόπαιες υποθέσεις παιδικής κακοποίησης στη Γερμανία.

Οι ειδήσεις από το Μίνστερ σόκαραν τη Γερμανία το 2020: σε μια αποθήκη στον κήπο ενός σπιτιού στο Μίνστερ άνδρες φέρονται να κακοποιούσαν σεξουαλικά επι μέρες παιδιά. Μέσω μιας διεύθυνσης ΙΡ οι έρευνες των αρχών έφτασαν αρχικά στον 28χρονο Άντριαν Φ. Σύντομα έγινε σαφές ότι οι ειδεχθείς πράξεις ξεπερνούσαν κατά πολύ τα όρια του Μίνστερ. Επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παιδεραστίας στη γερμανική ιστορία. Η γερμανική αστυνομία έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής 50 υπόπτους. 30 τελούν ήδη υπό κράτηση.

Κεντρικός ο ρόλος του Άντριαν Φ.

Η δίκη του Άντριαν Φ., της μητέρας του και άλλων τριών αδρών, ολοκληρώθηκε σήμερα στο Δικαστήριο του Μίνστερ, όπου ανακοινώθηκε και η ετυμηγορία: Ποινή κάθειρξης 14 ετών για τον Άντριαν Φ. και προληπτικά μέτρα σε βάρος του μετά την έκτιση της ποινής, ενώ ποινή 5 χρόνια κάθειρξης και για τη μητέρα του, ως συνεργό. Οι Μάρκο Σ., Τομπίας Σ. και Ενρίκο Λ. καταδικάστηκαν σε 10, 12 και 11 χρόνια κάθειρξης αντίστοιχα.

Εκτός από την κύρια δίκη στο Μίνστερ όμως, διεξάγονται παράλληλα δίκες και σε άλλες πόλεις εναντίον άλλων κατηγορούμενων. Κεντρικός πάντως φαίνεται να ήταν ο ρόλος του Άντριαν Φ., οποίος κατηγορείται ότι κακοποιούσε συστηματικά τον ανήλικο γιο της συντρόφου του, μαγνητοσκοπούσε τις ασελγείς πράξεις και στη συνέχεια διακινούσε το υλικό στο διαδίκτυο.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένη υπόθεση

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνολικά 1εκ. παιδιά και νέοι στη Γερμανία έχουν υποστεί ή εκτεθεί σε σεξουαλική βία. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις περνούν απαρατήρητες. Μόνο το 2020 έγιναν γνωστές 14.500 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και 18.000 περιπτώσεις διάδοσης υλικού παιδικής πορνογραφίας. Εκτός από την υπόθεση του Μίνστερ, άλλες δύο υποθέσεις, στο Λύγκντε (2018) και στο Μπέργκις Γκλάντμπαχ (2019) έγιναν πρωτοσέλιδα στη Γερμανία. Και οι τρεις πόλεις βρίσκονται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου η αστυνομία έχει συστήσει ειδικές ομάδας κατά της παιδικής κακοποίησης.

«Προς το παρόν μόνο η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το έχει κάνει» αναφέρει η Γιουλιάνε φον Βάιλερ από το γερμανικό σωματείο Innocence in Danger. Όπως λέει, «εφόσον υπάρχουν εξειδικευμένοι αστυνομικοί, τότε θα εντοπίζονται και περισσότερες περιπτώσεις».

Εξιχνίαση μέσω διεύθυνσης ΙΡ

Αλλά πώς έφτασε η αστυνομία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο Μίνστερ; Αρχικά, οι αστυνομικοί είχαν μόνο μία διεύθυνση IP, από την οποία διακινούνταν εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Τον Απρίλιο του 2019 η επίμαχη διεύθυνση οδήγησε την αστυνομία σε έναν κήπο. Διαχειριστής της ήταν ο Άντριαν Φ. Στη συνέχεια εντοπίστηκαν σκληροί δίσκοι με τεράστιες ποσότητες σβησμένων ή κρυπτογραφημένων δεδομένων. Η αστυνομία χρειάστηκε ένα χρόνο για να ανασύρει όλο το υλικό. Με την αποκατάσταση των αρχείων, εντοπίστηκαν και άλλοι εμπλεκόμενοι. Ο τελευταίος, από το Βερολίνο, εμφανίστηκε από μόνος του στις αρχές του περασμένου μήνα. Για την Γιουλιάνε φον Βάιλερ, ανησυχία προκαλεί η στάση των γειτόνων, των συγγενών αλλά των δασκάλων. Κλείνοντας τα μάτια τους μπροστά στην αλήθεια, όπως λέει χαρακτηριστικά, στην ουσία υπέθαλπταν τους δράστες.

Σύμφωνα με την φον Βάιλερ κρίσιμη είναι η στήριξη του ρόλου των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, πέρα από την ενίσχυση της αστυνομίας με προσωπικό και τεχνολογία. Η ίδια εργάζεται εδώ και 30 χρόνια στον τομέα της πρόληψης της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και όπως παρατηρεί: «Πράγματι κάποια πράγματα έχουν αλλάξει. Μιλάμε πιο πολύ γι αυτά τα θέματα. Αλλά έχουν γίνει ελάχιστα για να αντιμετωπιστεί δομικά το πρόβλημα». Μόλις στις 30 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανέφερε ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κακοποίησης παιδιών και νέων στη Γερμανία. Σε ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο κατά της σεξουαλικής βίας σε βάρος παιδιών και εφήβων, απηύθυνε έκκληση για επαγρύπνηση, αλλά για και βοήθεια σε θύματα και τους συγγενείς τους.

Πέτερ Χίλε – DW