Τις τελευταίας ημέρες και με αφορμή την υπόθεση της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, ακούμε διαρκώς τα κυβερνητικά στελέχη να επαναλαμβάνουν με στόμφο την φράση “Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται!”.
Δεν είμαστε λίγοι αυτοί που θυμηθήκαμε περιπτώσεις όπως της TUI, όπου επέβαλλε με δικούς της όρους το άνοιγμα του τουρισμού, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό σε ιστορική “κυβίστηση” σε σχέση με τις αρχικές του εξαγγελίες .
Ή της Ιεράς Συνόδου που λειτουργεί υπεράνω νόμων και αγνοεί την κυβέρνηση και το κοινό αίσθημα, πραγματοποιώντας λειτουργίες και Θεία Κοινωνία παρά τις απαγορεύσεις με το κυβερνητικό επιτελείο να παρακολουθεί.
Ή της Aegan, που στο άκουσμα του λουκέτου έλαβε από την κυβέρνηση 120εκ€ χωρίς ούτε μετοχή αντάλλαγμα.
Ή ακόμα και τις αλλαγές εισαγγελέων και μελών εξεταστικών επιτροπών σε υποθέσεις που αφορούν χορηγούς και κουμπάρους.
Χτες διαβάσαμε άλλη μια είδηση που μας παραπέμπει στην ως άνω δήλωση. Θα ξεκινήσουμε όμως λίγο ανάποδα.
Μεταφέρουμε ακριβώς ότι γράφει η Καθημερινή, όχι κάποιο αντιπολιτευτικό μέσο, σήμερα 4/3 ως σχόλιο της χτεσινής είδησης:
• Τελικώς, το «δίκιο» του ξενοδόχου και του ιδιοκτήτη beach bar επικράτησε για ακόμα μια φορά έναντι του δημοσίου συμφέροντος. Τροπολογία που κατατέθηκε αργά προχθές το βράδυ προβλέπει αναστολή όλων των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες. Προβάλλει μάλιστα ως αιτιολογία… τον κορονοϊό και τις καθυστερήσεις που αυτός επέβαλε στη διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων, παρότι η νομιμοποίηση στις περιοχές αυτές δεν επιτρέπεται από τον νόμο.
Η αναστολή τινάζει στον αέρα το πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς και παραλίες, που ξεκίνησε πέρυσι με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και διαφημίστηκε ως η «απάντηση» της πολιτείας στις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων της τελευταίας δεκαετίας.
Στο χτεσινό ρεπορτάζ που διαβάζουμε εδώ, γράφει ο συντάκτης:
• Αφορμή αλλά πιθανότατα όχι η αιτία, η οποία θα πρέπει να αναζητηθεί στις πιέσεις που για χρόνια ασκεί ο ξενοδοχειακός κλάδος και διάφορα τοπικά μικροσυμφέροντα, είναι το πρόγραμμα κατεδαφίσεων που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης (προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ)
Βλέπουμε λοιπόν, άλλη μια περίπτωση που το ταξικό πρόσημο του αιτήματος μετατρέπει τον όρο “εκβιασμός” σε “πίεση”. Άλλη μια φορά που οι ξενοδόχοι, προηγουμένως οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, οι καναλάρχες και πολλοί ακόμα, νομοθετούν εν μέσω τροπολογιών. Και οι τροπολογίες είναι η πραγματική απόδειξη της διαπλοκής σε μια διακυβέρνηση.
Τις ώρες που γράφεται αυτό το σύντομο σχόλιο, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας εξετάζει το αίτημα που υπέβαλε χθες, διά των συνηγόρων του, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, για αναβολή ή διακοπή της ποινής του μέχρι την αποκατάσταση της υγείας του.
Η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής εξακολουθεί να χαρακτηρίζει εκβιασμό την απεργία πείνας.
Ο δικηγόρος και φίλος Μάνθος Τριαντάφυλλος στην κουβέντα που είχαμε την περασμένη Τρίτη στην εκπομπή “Σου γυρίζει το μάτι”, αναφορικά με το δικαίωμα του κρατούμενου στην απεργία πείνας μας ανέφερε:
“Πρέπει να καταλάβουμε πως ένας κρατούμενος στερείτε αρχικά την ελευθερία του, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δημευτεί η περιουσία του ή και να του στερηθούν τα πολιτικά δικαιώματα. Δεν παύει να είναι φορέας και υποκείμενο όλων των υπολοίπων δικαιωμάτων. Ο σωφρονιστικός μας κώδικας προβλέπει το δικαίωμα ενός κρατούμενου να προχωρήσει σε απεργία πείνας, καθώς δεν έχει άλλο τρόπο να αντιδράσει σε κάτι που θεωρεί ο ίδιος πως αδίκως υφίσταται.”
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει λόγο για εκβιασμό, τονίζοντας πως δεν εκβιάζεται.
Η κυβέρνηση γενικώς δεν εκβιάζεται.
Η κυβέρνηση υποκύπτει, συνυπογράφει, συναποφασίζει.
Η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη για όσα συμβαίνουν με την υπογραφή της και την ανοχή της.
Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται μόνο όταν υπάρχουν λόγοι ταξικοί. Τότε εκδικείται.