Επικαιρότητα

Η κυβέρνηση της Ισπανίας απέλασε στο Μαρόκο τους 116 μετανάστες που πήδησαν το φράχτη της Θέουτα

By Άννα Αρβανιτίδου

August 24, 2018

Μετάφραση: Άννα-Μαρία Αρβανιτίδου

116 μετανάστες κατάφεραν να μπουν στην Θέουτα την Τετάρτη 22 Αυγούστου πηδώντας τον φράχτη της πόλης. Αμέσως επεστράφησαν στο Μαρόκο με μια ασυνήθιστη επιχείρηση της Πολιτοφυλακής και της εθνικής αστυνομίας στη νότια σύνορα της Ισπανίας, όπως επιβεβαιώνεται από πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών στην εφημερίδα eldiario.es αλλά και στο τοπικά μέσο ενημέρωσης El Faro. “Όλοι οι άνθρωποι που έφθασαν εχθές στην Ισπανία βρίσκονται ήδη πίσω στο Μαρόκο”, ανέφεραν οι αρχές στο eldiario.es.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επιστροφή των 116 ανθρώπων που έφτασαν στη Θέουτα, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου, που υπογράφηκε το 1992, η οποία μέχρι τώρα δεν είχε εφαρμοσθεί λόγω της άρνησης της Αλαουιτικής κυβέρνησης να την εφαρμόσει. ” Οι 116 μετανάστες επεστράφησαν βάσει της συμφωνίας του 1992 με την οποία το Μαρόκο δέχεται την επιστροφή των ανθρώπων που εισήλθαν παράτυπα από το έδαφός του”, εξηγεί το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναφέρθηκε, οι 116 άνθρωποι πέρασαν από “όλες τις διαδικασίες” που αποσκοπούν στη ‘’συμμόρφωση’’ τους σύμφωνα με τη συμφωνία. “Τη στιγμή που εντοπίστηκαν άνοιξε ο εξατομικευμένος φάκελος απέλασής τους σύμφωνα με κάθε νομικό πλαίσιο.”, επισημαίνουν οι ίδιοι πηγές. Πρόκειται για μια ειδική επιχείρηση, δεδομένου ότι το Μαρόκο αρνήθηκε να δεχθεί την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας με την Ισπανία, με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα σε ορισμένες περιπτώσεις μεταναστών που φτάνουν στα νησιά Chafarinas ή το Isle of Περεχίλ. «Είναι ένα αποτέλεσμα των καλών σχέσεων με το Μαρόκο όσον αφορά την πολιτική για τη μετανάστευση», εξηγούν πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, κάτι που δεν επιβεβαιώνειτον τρόπο μεταφοράς των μεταναστών, την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων ή τον χρόνο της διαδικασίας με τη δικαιολογία ότι τώρα θα τεθούν πιο συγκεκριμένοι όροι μιας και το περιστατικό αποτελεί αφορμή για την ‘’ανάπτυξη’’ της συμφωνίας.

“Ένα ακόμα βήμα στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” σημειώνουν οι ΜΚΟ και καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι δεν επρόκειτο για μια απλή μεταφορά όπως τη χαρακτηρίζουν αλλά για μια ‘’συλλογική απέλαση’’. Η συμφωνία δέχεται την «επανεισδοχή» μεταναστών [Μαροκινών ή μη], εφόσον εντοπιστούν εντός 10 ημερών. Δεν αναφέρεται σε κανέναν όρο της συμφωνίας του 1992 ότι απαιτείται να επιστραφούν πίσω αλλά πρέπει το κράτος να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των ‘’απελαθέντων’’.

Κατά καιρούς πολλοί εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί έχουν καταγγείλει το ισπανικό κράτος και την παρούσα συμφωνία εξαιτίας της κακομεταχείρισης των μεταναστών που προέρχοντια από το Μαρόκο. Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση των Αλαουϊτών προώθησε επιδρομές κατά των μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας με σκοπό τη διέλευση των συνόρων…με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκή ένωσης. Σε αυτές τις επιχειρήσεις, έχουν πεθάνει τουλάχιστον δύο νέοι. Ένας από αυτούς ήταν ανήλικος.

Συνολικά 116 άτομα, κυρίως από τη Γουινέα και από το Καμερούν, κατόρθωσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην αυτόνομη πόλη την Τετάρτη αφού διέσχισαν το φράκτη μέσα από την περιοχή του Finca del Berrocal. Σύμφωνα με την Πολιτική Φρουρά, αρκετοί μετανάστες χρησιμοποίησαν «ασβέστιο και οξύ» για να αποτρέψουν τους συνοριακούς πράκτορες και να εισέλθουν στη Θέουτα. Επτά πολιτικοί φρουροί τραυματίστηκαν εξαιτίας από τη σύγκρουση Από την πλευρά τους, εισήχθησαν στο νοσοκομείο πέντε μετανάστες λόγω των σοβαρών τραυματισμών που τους προκάλεσαν οι ξυριστικές λεπίδες από τα χέρια των αστυνομικών.

eldiario.es