Δεν πρόλαβε καλά καλά να στεγνώσει το αίμα στους δρόμους του Παρισιού μετά το μακελειό της Παρασκευής, και οι πολιτικές ελίτ στην Ευρώπη έδωσαν τον τόνο για την κατεύθυνση της πολιτικής που θα ακολουθήσουν.
Σε αντίθεση με τις επιθέσεις του περασμένου Ιανουαρίου κατά του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo, όταν η δημόσια συζήτηση είχε επικεντρωθεί τότε κυρίως σε ζητήματα ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά: από την πρώτη στιγμή επιχειρήθηκε από διάφορους κύκλους στην Ευρώπη η ευθεία σύνδεση των τρομοκρατικών χτυπημάτων με τις προσφυγικές ροές που ολοένα και πυκνώνουν.
Πρώτη τον χορό της αντιμεταναστευτικής ατζέντας έσυρε η νεοκλεγείσα ακροδεξιά κυβέρνηση στην Πολωνία. Ο υπουργός επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Konrad Szymanski, με ανακοίνωσή του το Σάββατο έκανε σαφές ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό και να συνεχιστεί η κατανομή των αιτούντων άσυλο στα ευρωπαϊκά κράτη» και πρόσθεσε, ότι «η Πολωνία πρέπει να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της.»
Ακολούθησε ο Τσέχος Υπουργός Οικονιομικών, Andrej Babis, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του θα πρέπει να αναστείλει την ισχύ της συνθήκης Σέγκεν για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ ο Πρόεδρος Milos Zeman σημείωσε ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι «είναι μέρος ενός πολέμου για το μέλλον του Ευρωπαϊκού πολιτισμού». Το γάντι σήκωσαν βέβαια και όλα τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, τα οποία ζήτησαν ενίσχυση των ελέγχων και απέλαση των «λαθρομεταναστών».
Είναι σαφές, ότι αυτές οι αντιδράσεις στοχεύουν στην καλλιέργεια αντιμεταναστευτικών αισθημάτων στους πολίτες, καθώς και στην ανάπτυξη μιας νέας αντι-ισλαμικής υστερίας στην λογική της σύγκρουσης των πολιτισμών, που θα χρησιμοποιηθούν για την διεκδίκηση ακόμα σκληρότερων ελέγχων στα σύνορα και την επιβολή ενός νέου καθεστώτος εσωτερικής ασφάλειας στην ΕΕ.
Με την κατάσταση που αρχίζει να διαμορφώνεται, είναι φανερό, ότι η ακροδεξιά στην Ευρώπη νιώθει ότι παίζει στο γήπεδό της. Με σημαία της τις επιθέσεις στο Παρίσι θα δώσει μάχη το αμέσως επόμενο διάστημα, να επιβάλει στον δημόσιο διάλογο την ευθεία σύνδεση προσφύγικού-τρομοκρατίας. Αναπόφευκτα, την λογική αυτή θα ακολουθήσουν, όπως ήδη κάνουν, και τα mainstream κομματα για να συγκρατήσουν τις δημοτικότητες τους, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να κλειστεί κι άλλο στον εαυτό της, και να γίνει ακόμα περισσότερο φοβική προς τον «Άλλο».
Απέναντι σ’ αυτές τις πρακτικές, οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν χρέος να αντιδράσουν.
Χρέος μας από εδώ και πέρα να μην αφήσουμε την ακροδεξιά και το ακραίο κέντρο να κεφαλαιοποιήσουν τον τρόμο.
Χρέος μας να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από ένα νέο τυφλό πογκρόμ εναντίον τους.
Είναι χρέος μας να δώσουμε αυτή τη μάχη, με όποιο τρόπο μπορούμε.