«High» Hitler…
Φυσικά δεν άργησε η χρήση του Pervitin να επεκταθεί και στο στρατό, με τους στρατιώτες να το καταναλώνουν επί καθημερινής βάσης και σε μεγάλες ποσότητες, σε μορφή χαπιών ή σοκολάτας (Scho – Ta – Tola). Ο Ohler παρουσιάζει μια επιστολή του συγγραφέα Heinrich Böll, τότε στρατιώτη, προς τους γονείς του, μέσω της οποίας τους εκλιπαρεί να του στείλουν Pervitin, καθώς ήταν ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει την κούραση και τον ύπνο.
Την ίδια περίοδο ο Otto Ranke, επικεφαλής ερευνητής του γερμανικού στρατού, κατέληγε στο συμπέρασμα πως το Pervitin ήταν ένα εξαιρετικό φάρμακο για τους εξαντλημένους στρατιώτες. Σε έκθεσή του έγραφε πως όχι μόνο έκανε «περιττό» τον ύπνο (σημ: Ο Ranke που στη συνέχεια εθίστηκε στα ναρκωτικά σημείωνε πως με το Pervitin μπορούσε να μείνει ξύπνιος για περίπου 50 ώρες, χωρίς να νιώθει την παραμικρή κούραση), αλλά ταυτόχρονα «απενεργοποιούσε» τις ηθικές αναστολές, καθιστώντας τους στρατιώτες πιο σκληρούς και τη βιαιότητα στον πόλεμο περισσότερο αποδεχτή.
Εισβολή στη Γαλλία… ντοπέ
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Norman Ohler, το 1940 στο πλαίσιο της επιχείρησης για την εισβολή στη Γαλλία μέσα από τα δασώδη βουνά των Αρδεννών, εστάλη από την ηγεσία των ναζί εντολή στους γιατρούς για μια «διεγερτική συνταγή». Ειδικότερα καλούσαν τους γιατρούς να χορηγούν στους στρατιώτες της Βέρμαχτ και της Λουφτβάφε ένα χαπάκι Pervitin την ημέρα, δύο τη νύχτα, και ακόμη ένα ή δύο χαπάκια ανά δύο ή τρεις ώρες αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Το εργοστάσιο Temmler αύξησε κατακόρυφα την παραγωγή του το 1940 φτάνοντας να παράγει 35 εκατομμύρια δισκία Pervitin μόνο για τον γερμανικό στρατό. Με τόσο μεγάλη παραγωγή, το Pervitin δεν θα έλειπε από κανένα στρατιώτη και έτσι δεν θα χρειαζόταν να ζητούν προμήθειες από την οικογένειά τους.
Η επιτυχία των επιχειρήσεων «Blitzkrieg» (πόλεμος αστραπή) των μηχανοκίνητων μονάδων της Βέρμαχτ οφείλεται άραγε σε μεγάλο βαθμό στη χρήση της μεθαμφεταμίνης; «Δεν είναι ένα μονοδιάστατο ζήτημα. Όμως η εισβολή στη Γαλλία κατέστη δυνατή λόγω των ναρκωτικών. Αν δεν υπήρχαν ναρκωτικά, δεν θα υπήρχε εισβολή. Όταν ο Χίτλερ άκουσε για το σχέδιο της εισβολής μέσω των Αρδεννών, εντυπωσιάστηκε, όμως το πρόβλημά του ήταν πως το σχέδιο πιθανόν θα αποτύγχανε καθώς το βράδυ οι στρατιώτες να έπρεπε να ξεκουραστούν, δίνοντας χρόνο στους συμμάχους να οργανωθούν. Για το λόγο αυτό ήρθε η διαταγή για μαζική χρήση του Pervitin, που έδωσε τη δυνατότητα στους ναζί να μένουν ξύπνιοι για τρεις ημέρες και τρεις νύχτες», αναφέρει ο Ohler, στον Guardian.
Μετά την εισβολή στη Γαλλία τα ναρκωτικά καθιερώθηκαν στο ναζιστικό στρατό ως ένα χρήσιμο και άκρως αποτελεσματικό εργαλείο, που βελτιώνει σημαντικά τις επιδόσεις των στρατιωτών. Για παράδειγμα, το 1944-45, όταν ήταν όλο και πιο ορατή η ήττα των ναζί, η γερμανική ηγεσία σκέφτηκε τη δημιουργία ατομικών υποβρυχίων με το φιλόδοξο σχέδιο να προβλέπει πως τα ατομικά υποβρύχια θα έφταναν μέχρι τον Τάμεση για να εξαπολύσουν βομβιστική επίθεση. Ωστόσο για να συμβεί αυτό οι χειριστές – στρατιώτες θα έπρεπε να μείνουν ξύπνιοι για ημέρες. Έτσι ο Gerhard Orzechowski, επικεφαλής χημικός του ναυτικού της διοίκησης της Βαλτικής, άρχισε να εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός νέου υπερφαρμάκου, μιας τσίχλας κοκαΐνης, της πιο ισχυρής διεγερτικής ουσίας που είχαν λάβει μέχρι τότε οι στρατιώτες των ναζί. Η τσίχλα κοκαΐνης είχε δοκιμαστεί αρχικά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Sachsenhausen, στο πλαίσιο δοκιμής νέων σολών για παπούτσια. Οι κρατούμενοι υποχρεώνονταν να περπατούν μέχρι να καταρρεύσουν. Τελικά το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς καθώς οι στρατιώτες, κλεισμένοι για μέρες μέσα στα μεταλλικά κουτιά τους, και υπό την επήρεια των ουσιών, παρουσίαζαν ψυχωτικές κρίσεις.
Οι ενέσεις του Χίτλερ
Εν τω μεταξύ ο Χίτλερ, με την πάροδο του χρόνου, είχε μετατραπεί σε έναν απόλυτα εξαρτημένο άνθρωπο από τις ουσίες που του χορηγούσε ο Morell. Το τελευταίο διάστημα η υπερβολική χρήση ενέσιμων ουσιών ήταν ορατή ακόμη και από τα σημάδια στα χέρια του, όπως αναφέρει ο συγγραφέας. Η πρώτη τους γνωριμία έγινε όταν ο γιατρός χορήγησε στον Χίτλερ ένα δικό του ιατρικό σκεύασμα, το οποίο τον βοήθησε άμεσα να ξεπεράσει τους χρόνιους εντερικούς πόνους, από τους οποίους υπέφερε. Με βάση αυτή την επιτυχημένη θεραπεία, η σχέση τους γινόταν όλο και πιο στενή.
* Ο Χίτλερ με τον γιατρό του Morell
Όταν το 1941 ο Χίτλερ αρρώστησε σοβαρά, οι ενέσεις βιταμινών του Morell, για τις οποίες ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής εκείνη την περίοδο, δεν είχαν αποτέλεσμα. Έτσι χρειάστηκαν ισχυρότερες ουσίες. Τελικά, μετά από μια σειρά δοκιμών, αυτό που έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Ohler, ήταν το «θαυματουργό» Eukodal, γνωστό και ως οξυκωδόνη, ένα οπιούχο φάρμακο, συγγενής ουσία με την ηρωίνη, το οποίο προκαλεί μια πρωτοφανή ευφορία. Ο Χίτλερ, ο «ασθενής Α» όπως τον αποκαλούσε ο Morell στα αρχεία του, άρχισε να κάνει αρκετές φορές την ημέρα ενέσεις Eukodal, τις οποίες στη συνέχεια θα συνδυάσει με ισχυρές δόσεις κοκαΐνης, η οποία του είχε αρχικά συνταγογραφηθεί για ένα πρόβλημα στα αυτιά, το οποίο το απέκτησε από μια έκρηξη στο καταφύγιό του στο ανατολικό μέτωπό. Η σχέση του Morell με τον Χίτλερ ήταν σαφής: Στον Morell άρεσε να χορηγεί ουσίες ενέσιμα και στον Χίτλερ να τις λαμβάνει. Δεν ήθελε τα χάπια γιατί είχε προβλήματα με το στομάχι του και παράλληλα αναζητούσε γρήγορα αποτελέσματα. Όμως ποτέ, ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος δεν έκαναν λόγο για εθισμό του φύρερ, παρά μόνο για προβλήματα στην υγεία του.
Η επίδραση των φαρμάκων για τον Χίτλερ ήταν θαυματουργή. Τη μια στιγμή ήταν έτοιμος να καταρρεύσει. Με δυσκολία μπορούσε να σταθεί όρθιος. Και την άλλη μιλούσε ασταμάτητα και με στόμφο. Ένα σημαντικό πλήγμα για τον Χίτλερ ήταν όταν οι σύμμαχοι βομβάρδισαν τα εργοστάσια παραγωγής του Pervitin και του Eukodal. Οι προμήθειες των αγαπημένων του ουσιών άρχισαν να περιορίζονται και μέχρι το Φεβρουάριο του 1945 είχαν τελειώσει οριστικά. Η εικόνα του πλέον ήταν θλιβερή. «΄Όλοι περιγράφουν την κακή κατάσταση της υγείας του Χίτλερ σε αυτές τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει ο Ohler. «Κανείς όμως δεν δίνει μια σαφή εξήγηση για αυτό. Κάποιοι υποστηρίζουν πως έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον. Για μένα όμως είναι αρκετά σαφές πως πρόκειται για μια κατάρρευση. Έχανε τον πόλεμο και δεν είχε και ναρκωτικά», επισημαίνει καταλήγοντας ο συγγραφέας.