Στις 12 Οκτωβρίου, το θέμα της νομιμοποίησης της κάνναβης θα τεθεί προς συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, θα συζητηθεί το θέμα της νομιμοποίησης της παραγωγής και της πώλησης κάνναβης καθώς και της αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης. Τα μέλη του κοινοβουλίου θα κάνουν αυτή τη συζήτηση μετά από ένα αίτημα για αλλαγή στο νόμο που έχει συγκεντρώσει πάνω από 220.000 υπογραφές στο διαδίκτυο, και συγκεκριμένα στο επίσημο site του κοινοβουλίου. Ήδη απο την 1η βδομάδα το e-petition είχε συγκεντρώσει πάνω απο 100.000 υπογραφές που σήμαινε ότι το θέμα θα ανερχόταν σε συζήτηση στο επίπεδο του House of Commons (Βουλή των Κοινοτήτων- Κάτω Βουλή του Βρετανικού Κοινοβουλίου) που συνεδριάζει στο Westminster Hall.
Μια παρόμοια κοινοβουλευτική συζήτηση για την πολιτική για τα ναρκωτικά του Ηνωμένου Βασιλείου είχε πραγματοποιηθεί και τον περασμένο Οκτώβριο και είχε προσελκύσει μόνο 21 απο τους 650 βουλευτές. Παρ’όλα αυτά, το φετινό διαδικτυακό αίτημα με τις υπογραφές σχετικά με την νομιμοποίηση της κάνναβης έχει γίνει το πιο επιτυχημένο όλων των πρόσφατων παρόμοιων δαδικτυακών συλλογών υπογραφών στην επίσημη ιστοσελίδα του κοινοβουλίου.
Οι διοργανωτές και οι υποστηρικτές του ηλεκτρονικού αιτήματος επιμένουν ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης θα μπορούσε να φέρει στα κρατικά ταμεία 900 εκ. £ από φορολογικά εσοδα σε ετήσια βάση, να εξοικονομήσει χρήματα απο την αστυνόμευση και να δημιουργήσει περισσότερες από 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Υποστηρίζουν επίσης ότι η κάνναβη είναι ασφαλέστερη από το αλκοόλ και ότι έχει χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο για πάνω από 4.000 χρόνια.
O Paul Flynn, βουλευτής του Εργατικού κόμματος για το Newport West, θα ηγηθεί της συζήτησης στις 12 Οκτωβρίου, αν και οι ακτιβιστές δεν είναι αισιόδοξοι ότι ο νόμος θα αλλάξει ως αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης στο Κοινοβούλιο. Ο Flynn έχει αγωνιστεί για τη μεταρρύθμιση της κάνναβης για περισσότερα από 25 χρόνια. Ο Flynn έχει ήδη απο το 1999 ζητήσει τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρική χρήση, προτείνοντας νομοσχέδιο τόσο το 1999 όσο και το 2008 σε συνεννόηση τότε με τον Φιλελεύθερο-Δημοκράτη Tom Brake. Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Flynn έφερε στο κοινοβούλιο την μελέτη “Πώς θα γίνει η ρύθμιση της κάνναβης στη Βρετανία”, η οποία συντάχθηκε από το Clear UK, τη μεγαλύτερη ομάδα υπέρ της μεταρρυθμισης της κάνναβης στη Βρετανία. Ο Peter Reynolds, επικεφαλής της Clear UK, υποστήριξε θερμά τη συμμετοχή του Flynn στη συζήτηση.
Ο Reynolds και το Clear UK δεν τρέφουν αυταπάτες ως προς την πιθανή έκβαση της συζήτησης, αφού ξέρουν ότι κάποιοι συντηρητικοί βουλευτές ίσως ούτε καν να παρευρεθούν. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Reynolds παρέμεινε αισιόδοξος και ζήτησε από τα μέλη της Clear UK να ασκήσoυν πιέσεις στους βουλευτές. “H ισχύς των αιτημάτων μας είναι αδιαμφησβήτητη και τα επιχειρήματά μας είναι αδιάψευστα. Δεν έχει σημασία πόσο συγκρατημένη και αντιδραστική είναι η βρετανική κυβέρνηση, αλλά εμείς θα φερουμε τα πάνω κάτω ». To Clear UK καλεί όλους όσους υπέγραψαν να έρθουν σε επαφή με τους βουλευτές της εκλογικής τους περιφέρειας και να τους πέισουν πρώτον να παρευρεθούν στη συζήτηση και δέυτερον να υποστηρίξουν τις θέσεις υπέρ της νομιμοποίησης. Σύμφωνα με το Clear UK, οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης πρέπει να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους προς τους βουλευτές σε 5 βασικούς άξονες:
1. Η νομική ρύθμιση της κάνναβης θα είναι ασφαλέστερη για όλους σε σχέση με την παρούσα εγκληματική αγορά.
2. 6.000.000.000 £ κάθε χρόνο δαπανώνται για την κάνναβη και όλα πάνε στο εγκληματικό μονοπώλιο.
3. Υποστηρίζουμε την διάθεση κάαβης μόνο για ενηλίκους μέσω εξουσιοδοτημένων καταστημάτων με την κατάλληλη επισήμανση και τον έλεγχο της ποιότητας.
4. Υποστηρίζουμε τη φορολόγηση της κάνναβης, έτσι ώστε, όπως στο Κολοράντο, να μπορούμε να επενδύσουμε περισσότερα εκατομμύρια σε σχολεία και νοσοκομεία.
5. Πολλοί ασθενείς πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιατρική κάνναβη για την οποία υπάρχουν πλέον ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις.
Τον Αύγουστο, η Διακομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα της Βρετανίας σχετικά με τη μεταρρύθμιση πολιτικής για τα ναρκωτικά πρότεινε ότι η κατοχή και η καλλιέργεια ναρκωτικών δεν θα πρέπει να αποτελούν ποινικό αδίκημα, διότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, προβλέπει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Στην έκθεση, η επιτροπή ανέφερε ότι η χρήση ναρκωτικών και η καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Υποστήριξε επίσης ότι η νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους κατηγορούμενους για να αποφύγουν την ποινική δίωξη.
Η κυβέρνηση επιμένει στην απάντηση ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο στα συρτάρια για τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Συγκεκριμένα, σε ανακοινωσή της αναφέρει ότι“σημαντικά επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η κάνναβη είναι επιβλαβές, ναρκωτικό που μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία. Δεν υπάρχουν σχέδια για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, καθώς δεν θα αντιμετωπίσει την βλάβη σε άτομα και κοινότητες.”
Ενώ η κυβέρνηση δεν έχει αποποινικοποιήσει τη χρήση κάνναβης στη Βρετανία, η αστυνομία φαίνεται να γίνεται ολοένα και πιο χαλαρή σχετικά με τη χρήση της και περισσότερο διατεθειμένοι να προειδοποιήσουν τους παραβάτες από ό, τι να τους τιμωρούν. Τον Ιούλιο, αναφέρθηκε ότι στο Derbyshire, στο Durham, στο Dorset και στο Surrey η αστυνομία άρχισε να κάνει τα στραβά μάτια σε όσους καλλιεργούν κάνναβη για προσωπική χρήση. Η μετατόπιση της πολιτικής αναφέρεται ότι πυροδοτήθηκε από την επιθυμία να στοχεύουν σε πιο σοβαρά εγκλήματα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν επίσης πολλές Κοινωνικές Λέσχες Κάνναβης οι οποίες φέρνουν μαζί τους χρήστες κάνναβης και λειτουργούν ως μέρη ανταλλαγής ιδεών και θέσεων για τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Συμφωνα με στοιχεία απο το Crime Survey of England and Wales που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2015, πάνω απο 3 εκ. κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου είναι χρήστες κάνναβης, ενώ οι νεαροί ενήλικες που είναι χρήστες φτάνουν το 1 εκ., αριθμός ρεκόρ την τελυταία 5ετία.
Παρά την κωλυσιεργία από την κυβέρνηση, οι υποστηρικτές της κάνναβης βλέπουν ως ένα θετικό σήμα την αναζωπύρωση της συζήτησης για τη χρήση κάνναβης ως ένα βήμα προς την αποποινικοποίηση και τη νομιμοποίηση. Το θετικό είναι ότι εξέλιξη της συζήτησης, κινείται μακριά από μια ομάδα ανθρώπων που απλά μοιράζονται ένα τσίγαρο και μιλάνε για το πώς θα πρέπει να αποποινικοποιηθεί σε υψηλότερο επίπεδο και συγκεκριμένα εντός του Κοινοβουλίου.
Αυτό σίγουρα φαντάζει πολύ μακριά απο τα ελληνικά δεδομένα, όπου η συζήτηση για τα ναρκωτικά και την κάνναβη αποτελεί ταμπού, είτε στο χώρο εργασίας, είτε σε δημόσιες συζητήσεις, είτε στον ακαδημαίκο χώρο και ακόμα πιο πολύ μέσα στο κοινοβούλιο. Απο την άλλη όταν αυτή γίνεται, μονοπωλείται απο προκαταλήψεις και ψέματα που βασίζονται σε αναπαραγωγή συντηρητικών αντιλήψεων και αποκλείοντας εσκεμμένα επιστημονικές έρευνες και μελέτες δημοσιευμένες στα πιο γνωστά επιστημονικά περιοδικά του κόσμου. Επίσης, αποκρύπτονται εσκεμμένα και τα στατιστικά δεδομένα απο Πολιτείες των Η.Π.Α που έχουν νομιμοποιήσει τόσο την ιατρική όσο και την ψυχαγωγική κάνναβη αλλά και στοιχεία και δεδομένα απο παρόμοιες άλλες περιπτώσεις παγκοσμίως (πχ. Ολλανδία, Ουρουγουάη, Ισπανία-Κοινωνικές Λέσχες Κάνναβης), όπου αποδεικνύουν τις θετικές επιπτώσεις της νομιμοποίησης τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Τέλος, ίσως είναι καιρός η οργάνωση των ακτιβιστών και των υποστηρικτών της νομιμοποιησης της κάνναβης στην Ελλάδα να περάσει σε ένα άλλο επίπεδο ώστε να αναχθεί ο διάλογος για τη νομιμοποίηση και αποποινικοποίηση της κάνναβης σε ανώτατο επίπεδο διαβούλευσης εντός του Κοινοβουλίου.
Η συζήτηση στις 12 Οκτωβρίου θα μεταδοθεί ζωντανά στο https://parliamentlive.tv/Commons