Μεταφράσεις

Η Τουρκία ”ασφαλής τρίτη χώρα”;

By Afterwords

April 06, 2016

Καταγγελίες για περιστατικά βίας και εκτελέσεις…

Πρόσφυγες περιμένουν στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας

Μετάφραση για το Νόστιμον Ήμαρ: Afterwords

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ισχυρίζεται ότι 16 άτομα, που αναζητούσαν καταφύγιο στην Τουρκία, πυροβολήθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ανέφεραν ότι ανάμεσα σε αυτούς που εκτελέστηκαν βρίσκονταν και τρία παιδιά.

Άλλα παραδείγματα που συλλέχθηκαν από το Συριακό Παρατηρητήριο περιλαμβάνουν την υποτιθέμενη εκτέλεση ενός άντρα και του παιδιού του στην πόλη Rasal-Ain, στο ανατολικό άκρο των συνόρων Τουρκίας –Συρίας.

Στα δυτικά της χώρας δύο πρόσφυγες φέρεται να εκτελέστηκαν στο Guvveci στις 5 Μαρτίου.

«Συμβαίνει σε όλες τις περιοχές. Συμβαίνει σε ανθρώπους που έρχονται από το Idlib, το Aleppo, από τις περιοχές τουIsis, τις κουρδικές περιοχές», δήλωσε εκπρόσωπος του Συριακού Παρατηρητηρίου στην ”The Independent”.

Άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων ενός διακινητή Σύριων που βρίσκεται στην Τουρκία και ενός αξιωματικού της Ελεύθερης Συριακής Αστυνομίας,που έχει στήριξη από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφεραν στην The Times ότι πιστεύουν πως ο αριθμός των προσφύγων που εκτελέστηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος.

Λένε ότι αυτό συμβαίνει, επειδή όσοι σκοτώθηκαν από τη συριακή πλευρά των συνόρων, θάφτηκαν στην εμπόλεμη ζώνη, όπου η καταμέτρησή τους είναι πολύ πιο δύσκολη.

Ο διακινητής είπε στην εφημερίδα ότι οι πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα πλέον «είτε θα εκτελούνται είτε θα συλλαμβάνονται».

Αναφερόμενος στην πρώην προσφυγική πολιτική περί ανοιχτών συνόρων της Τουρκίας, πρόσθεσε: «Οι τούρκοι στρατιώτες συνήθιζαν να βοηθούν τους πρόσφυγες, κουβαλούσαν τις τσάντες τους. Τώρα τους πυροβολούν.»

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τουρκικές αρχές δέχονται κριτική για την αντιμετώπιση προσφύγων.

Τον Μάρτιο η τουρκική Ακτοφυλακή φέρεται να επιτέθηκε σε ένα γεμάτο με πρόσφυγες σκάφος στο Αιγαίο.

Οι τελευταίοι ισχυρισμοί είναι πιθανό να επιφέρουν περαιτέρω έλεγχο για τη μεταναστευτική συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία.

Υπό τους όρους της συμφωνίας,σύμφωνα με τους οποίους η Τουρκία θεωρείται μια «ασφαλής τρίτη χώρα», οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά εδάφη με σκάφη θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εισροή ανθρώπων στην Ευρώπη.

Ως αντάλλαγμα για το ότι θα παίρνει πίσω τους πρόσφυγες, η Τουρκία θα λάβει 4,6 δις λίρες ως βοήθεια από την ΕΕ και οι πολίτες της θα μπορούν από τον Ιούνιο να ταξιδεύουν χωρίς βίζες στη ζώνη Σένγκεν.

Για κάθε μετανάστη που θα επαναπροωθείται στην Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παίρνει έναν Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία, αλλά αυτός ο αριθμός έχει ως ανώτατο όριο τους 72.000.

Παρά την επικείμενη εφαρμογή της συμφωνίας στις 4 Απριλίου, πολλοί πιστεύουν ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία είναι πλήρως προετοιμασμένες ώστε να πληρούν τους όρους.

Υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από το πώς θα μεταχειριστούν ή θα στεγάσουν τους μετανάστες που πρόκειται να απελαθούν.

Πολλοί απελαθέντες είναι πιθανό να μεταφερθούν στην πόλη της δυτικής Τουρκίας, Dikili.

Ωστόσο, ο δήμαρχος της πόλης, MustafaTosun, δήλωσε: «Οι ανησυχίες μας είναι ότι όχι μόνο η πόλη Dikili αλλά και οι γενικότερες υποδομές της περιοχής δεν είναι έτοιμες, αν μείνουν εδώ – είτε πρόκειται για υγειονομικές είτε για εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις. Έχουμε εκφράσει αυτές τις ανησυχίες».

Οι αφίξεις προσφύγων στα νησιά της Ελλάδας αυξάνονται όσο η καταληκτική ημερομηνία της συμφωνίας πλησιάζει.

Independent