Επικαιρότητα

Ιδιώτες στο ΕΣΥ με πρόσχημα τους ανεμβολίαστους βάζει ο Πλεύρης με τροπολογία

By Σπύρος Μακαντάνης

September 03, 2021

Σε ιδιωτικά συμφέροντα παραδίδει τη δημόσια υγεία ο νέος υπουργός Υγείας, με τροπολογία που κατατέθηκε, βάζοντας ιδιώτες στο ΕΣΥ. Οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά νομικά πρόσωπα, κατόχους αδειοδοτημένων ασθενοφόρων του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να εξυπηρετούν δευτερογενείς διακομιδές των δομών υγείας αρμοδιότητάς τους. Οι διοικήσεις των δομών μπορούν να καλύπτουν ανάγκες λόγω της αναστολής με τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας των σχετικών υπηρεσιών ή να αναθέτουν τις σχετικές υπηρεσίες σε συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας εργαστήρια. Με πρόσχημα το ανεμβολίαστο προσωπικό του ΕΣΥ ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, βάζει τους ιδιώτες στο ΕΣΥ , καθώς με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης, παραδίδει τον δημόσιο τομέα της υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα. Μεταξύ άλλων οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά νομικά πρόσωπα, κατόχους αδειοδοτημένων ασθενοφόρων του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να εξυπηρετούν δευτερογενείς διακομιδές (όπως εξιτήρια και επανεξετάσεις) των δομών υγείας αρμοδιότητάς τους.

Τα κενά του συστήματος υγείας δεν άργησαν να πιέσουν την κατάσταση εν μέσω πανδημίας, με το αρμόδιο υπουργείο να προχωρά σε παράταση των μετακινήσεων του προσωπικού έως 31 Δεκεμβρίου 2021, πρόσληψη επικουρικού προσωπικού και παράταση των έκτακτων ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έως και τις 31.12.2021. Το μέτρο της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών πιέζει ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ να τονίζει: «Σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προσθέτουμε δυνάμεις, δυστυχώς αφαιρούμε», αναφερόμενος σε 10.000 απολύσεις.

Συγκεκριμένα, οι διοικήσεις των δομών υγείας και φορέων που απασχολούν προσωπικό, υποχρεωτικά εμβολιασμένο, μπορούν να προβαίνουν στην κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν από τη θέση σε αναστολή καθηκόντων (όπως γραμματεία, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, γραφείο κίνησης ασθενών, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, λογιστήριο, μισθοδοσία, προμήθειες και διαχείριση υλικού-παραγγελίες/αποθήκες) και υποστηρικτικού προσωπικού (όπως καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, ιματισμός, συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και πληροφοριακών συστημάτων), με τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας των σχετικών υπηρεσιών. Για την κάλυψη κενών που προκύπτουν από τη θέση σε αναστολή καθηκόντων παραϊατρικού προσωπικού στον εργαστηριακό τομέα δε, οι διοικήσεις δύνανται, με αιτιολογημένη απόφασή τους, να αναθέτουν άμεσα τις σχετικές υπηρεσίες σε συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας εργαστήρια.

Παράλληλα παρατείνονται οι συμβάσεις των επικουρικών και άλλων συμβασιούχων, ενώ παράταση προβλέπεται και για τους ιδιώτες γιατρούς που λόγω πανδημίας απασχολούνται σε δημόσια νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή παρατείνεται μέχρι το τέλος του χρόνου η διάθεση χώρων και προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών αλλά και του στρατιωτικού ΝΙΜΤΣ προς το ΕΣΥ.

Όσοι κάνουν εμβόλιο θα γυρίσουν στη δουλειά τους Όποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί, αναφέρει σε δήλωση του για τους υγειονομικούς, που ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αφήνοντας ένα «παράθυρο» στην σκληρή στάση της κυβέρνησης απέναντι στα μεγάλα κενά που δημιουργούνται στο ΕΣΥ.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι με τροπολογία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους.

Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του προσωπικού του ΕΣΥ θεσπίστηκε προκειμένου να συμβάλλει στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Η συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών, όχι μόνο έχει εμβολιαστεί, αλλά έχει δώσει μάχη για τον εμβολιασμό των πολιτών. Ο νόμος εφαρμόζεται για τους λίγους ανεμβολίαστους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που προστρέχουν στο σύστημα υγείας. Η εφαρμογή του γίνεται με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Και στην εφαρμογή αυτή δεν θα υπάρξει παρέκκλιση. Όποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί. Δεδομένου, όμως, ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους».

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της αδιάλλακτης θέσης του υπουργείου, τα κενά του συστήματος υγείας δεν άργησαν να πιέσουν την κατάσταση εν μέσω πανδημίας, με το αρμόδιο υπουργείο να προχωρά σε παράταση των μετακινήσεων του προσωπικού έως 31 Δεκεμβρίου 2021, πρόσληψη επικουρικού προσωπικού και παράταση των έκτακτων ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έως και τις 31.12.2021. Το μέτρο της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών πιέζει ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ να τονίζει: «Σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προσθέτουμε δυνάμεις, δυστυχώς αφαιρούμε», αναφερόμενος σε 10.000 απολύσεις.

ΠΗΓΗ