Έως και 4.000 πρόσφυγες την ημέρα περνούν από την Ειδομένη. Μένουν από μία έως δέκα ώρες στον καταυλισμό με τις σκηνές. Φτάνουν σε άσχημη κατάσταση σωματικά και ψυχολογικά. Δεν θέλουν να μείνουν. Προσπαθούν να φτάσουν πεζοί στα Σκόπια και να επιβιβαστούν στα τρένα. Στόχος τους να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα σύνορα προς τα βόρεια. Συνάνθρωποι και συμπαραστάτες τους οι εθελοντές. Το δίκτυο τους μεγαλώνει συνεχώς. Χρειάζεται όμως τη βοήθειά μας. «Οι ανάγκες σε φαγητό, φάρμακα και ρούχα είναι τρομακτικές και διαρκείς», λέει στο tvxs.gr, εθελοντής του ΚΙΑΛΛΗ (Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης) που δραστηριοποιείται ενεργά στην Ειδομένη. «Έρχεται χειμώνας. Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη βοήθεια από τον κόσμο» τονίζει.
Ειδομένη: Το πέρασμα για το Βορρά
«Το 95% των ανθρώπων που μπαίνουν στην Ελλάδα από τα νησιά καταλήγουν στην Ειδομένη. Μόλις το 5% είτε προτιμά να μείνει στην Αθήνα, είτε έχει χρήματα για να φύγει αεροπορικώς. Αυτός ο αριθμός είναι αμελητέος. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων φτάνει στην Ειδομένη. Εκεί είναι το πέρασμα από το οποίο μπορούν να προωθηθούν βορειότερα» μας αναφέρουν οι εθελοντές του ΚΙΑΛΛΗ.
Το ΚΙΑΛΛΗ ζητά φάρμακα για τους πρόσφυγες που περνάνε από την ΕιδομένηΣτο κέντρο της Ειδομένης οι πρόσφυγες μένουν από μία ώρα μέχρι δέκα ώρες. Εξαρτάται τις συνθήκες και το χρόνο κατά τον οποίο φτάνουν. Έρχονται με λεωφορεία κατευθείαν από τα λιμάνια. Το κέντρο της Ειδομένης βρίσκεται περίπου 600 μέτρα μακριά από τη συνοριογραμμή. Οι πρόσφυγες κάνουν την απόσταση αυτή με τα πόδια. Κατόπιν περπατούν ακόμη ένα χιλιόμετρο για να φτάσουν στο σταθμό των τρένων. Εκεί επιβιβάζονται στα τρένα από τα Σκόπια που τους πάνε στα σύνορα με τη Σερβία.
«Οι πρόσφυγες δεν μένουν στην Ειδομένη. Είναι ένας χώρος διαμετακομιστικός. Όταν φτάνουν είναι σωματικά και ψυχικά ταλαιπωρημένοι σε πολύ μεγάλο βαθμό. Έχουν περάσει σύνορα και σύνορα, έχουν περάσει το Αιγαίο, από τα νησιά επιβιβάζονται – με καλές συνθήκες αλλά με πολύ αγωνία – στα καράβια για να φτάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί με τα λεωφορεία έρχονται εδώ» σημειώνουν οι άνθρωποι του ΚΙΑΛΛΗ. «Κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη» προσθέτουν.
Η παρέμβαση του ΚΙΑΛΛΗ για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη χρειάζεται: χαρτιά υγείας, οδοντόπαστες και οδοντόβουρτσες, κονσέρβες (ΟΧΙ ΚΡΕΑΤΟΣ), παστέλια, ξυραφάκια, σαπούνια και σαμπουάν, πλαστικά κουτάλια και πιρούνια, νερά, σερβιέτες και μαντιλάκια καθαρισμού, φρούτα (μήλα, πορτοκάλια), σακίδια μικρού και μεσαίου μεγέθους. Τα υλικά συγκεντρώνονται στο ΚΙΑΛΛΗ καθημερινά 10-12 το πρωί και 5-8 το απόγευμα. Δείτε περισσότερα στη σελίδα του ΚΙΑΛΛΗ στο facebook. Επικοινωνία: ΚΙΑΛΛΗ, 2o χλμ. Θέρμης – Τριαδίου, Θέρμη, 57001, τηλ.
Τι κάνει το ΚΙΑΛΛΗ
«Εμείς είμαστε μια μικρή παρέμβαση. Πριν παρέμβουμε ψάξαμε για να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες που δεν έχουν καλυφθεί. Είδαμε την ανάγκη να οπτικοποιηθεί αυτό που συμβαίνει. Έτσι ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε μικρά σποτάκια. Δημιουργήσαμε μια ομάδα τριών ατόμων με έναν σκηνοθέτη και μια κινηματογραφίστρια. Το να βλέπει κανείς το πρόβλημα έχει πολύ μεγάλη διαφορά από το να το ακούει. Η οπτικοποίηση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου» εξηγεί εθελοντής του ΚΙΑΛΛΗ.
Η δεύτερη ανάγκη που εντόπισε η πρωτοβουλία ήταν η σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση των ίδιων των προσφύγων σε γλώσσα που να την καταλαβαίνουν. Στο κέντρο υπήρχαν δυο μεταφραστές αραβικών αλλά κανένας για τα φαρσί, μια γλώσσα που μιλούν πολλοί πρόσφυγες, κυρίως Αφγανοί. Το ΚΙΑΛΛΗ και η Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου δημιούργησαν ένα δελτίο με αναφορά στα δικαιώματα των προσφύγων – για παράδειγμα, αν είσαι γυναίκα έγκυος δεν έχει καμία χώρα δικαίωμα να σε προωθήσει αλλού – αλλά και άλλες χρήσιμες πρακτικές πληροφορίες. «Για παράδειγμα, πόσο κοστίζει ένα εισιτήριο ή ένα μπουκαλάκι νερό. Πρέπει να γνωρίζουν, ώστε να μην μπορεί κάποιος να τους εκμεταλλευτεί» αναφέρουν. Το υλικό είναι και έντυπο και μοιράζεται στους πρόσφυγες σε φυλλάδια ενώ σχετικές αφίσες υπάρχουν παντού στο κέντρο της Ειδομένης.
Επιπλέον το ΚΙΑΛΛΗ στέλνει σε κάθε αποστολή του στην Ειδομένη εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές που συνεπικουρούν τις μεγάλες οργανώσεις, όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και οι Γιατροί του Κόσμου, στην ιατρική περίθαλψη των προσφύγων. «Το βασικό πρόβλημα στο οποίο προσπαθούμε να βοηθήσουμε και πάντα χρειαζόμαστε βοήθεια από τον κόσμο είναι τα φάρμακα. Τα φάρμακα δεν φτάνουν ποτέ. Ας πούμε ότι κάποιος προσφέρει 500 κουτιά αναλγητικά. Από την Ειδομένη περνούν έως και 4.000 άνθρωποι την ημέρα. Τα φάρμακα εξαντλούνται ακόμη και μέσα στην ημέρα. Υπάρχει λοιπόν πολύ μεγάλη ανάγκη σε φάρμακα κι εμείς επικουρικά μαζί με άλλες συλλογικότητες προσπαθούμε να την καλύψουμε» τονίζουν.
Το δίκτυο των εθελοντών μεγαλώνει, το ίδιο και οι ανάγκες
«Οι συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη είναι πάρα πολλές. Έτσι έχει φτιαχτεί ένα πολύ μεγάλο δίκτυο ανθρώπων και εθελοντών που βοηθούν τους πρόσφυγες. Υπάρχουν οι πολύ μεγάλες οργανώσεις, όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και οι Γιατροί του Κόσμου, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλές μικρότερες κινήσεις ακόμη και πρωτοβουλίες πολιτών. Οι Πολίτες Κιλκίς – Θεσσαλονίκης είναι πολύ δραστήρια ομάδα. Είναι και η ομάδα που πρώτη ξεκίνησε να δραστηριοποιείται εκεί. Έχει και μια πολύ μεγάλη αποθήκη στον παλιό σταθμό της Ειδομένης όπου εκεί πηγαίνει η ανθρωπιστική βοήθεια που έρχεται από εκατοντάδες φορείς» σημειώνουν οι εθελοντές του ΚΙΑΛΛΗ.
«Έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά στην Ειδομένη σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν εκεί. Ήταν απλά ένα χωράφι και σήμερα είναι ένα κέντρο προσφύγων. Αλλά κι αυτό δεν φτάνει. Διαφοροποιούνται οι ανάγκες. Τώρα έρχεται χειμώνας. Δεν φτάνει να υπάρχουν σκηνές. Όταν υπάρχουν μωρά και τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, τι να κάνουν οι σκηνές; Χθες στην Αθήνα είχε 25 βαθμούς. Στην Ειδομένη είχε 11 βαθμούς. Σε λίγες ημέρες η θερμοκρασία θα είναι κάτω από τους δέκα βαθμούς τη νύχτα. Μέσα στη σκηνή θα έχει παγετό. Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη βοήθεια από τον κόσμο. Σε φάρμακα, φαγητό και ρούχα. Υπάρχει επίσης η ανάγκη για στέγη – έστω και πρόχειρη».