Του Γιάννη Περδίκη
“Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης” τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Πίττα που θα φιλοξενείται μέχρι και τα τέλη Μαρτίου στο φουαγιέ του Ελληνογαλλικού Ινστιτούτου, στην οδό Σίνα.
Ενώ μου αρέσει πολύ η φωτογραφία μπορώ να πω ότι είχα πολύ καιρό να ενθουσιαστώ από τη “ματιά” ενός φωτογράφου, το οποίο άλλωστε είναι και η ουσία της τέχνης αυτής. Δηλαδή πέρα και πάνω από τα οποιαδήποτε τεχνικά μέσα, τα οποία είναι αναρίθμητα πλέον στην εποχή της ψηφιακής φωτογραφίας, αυτό που κάνει έναν φωτογράφο να ξεχωρίζει είναι η διεισδυτική ματιά του μέσα στην πραγματικότητα που εκείνη τη στιγμή αποτυπώνει, καταγράφει και με αυτόν τον τρόπο, μετατρέπει σε αιωνιότητα.
Ο Κωνσταντίνος Πίττας είχε την τύχη να ταξιδέψει για πολλά χρόνια στις χώρες της διαιρεμένης, επί 80s, σε δύο στρατόπεδα Ευρώπης και να τραβήξει ένα πολύ μεγάλο αριθμό φιλμ που για πολλά χρόνια παρέμεναν “ξεχασμένα” στα συρτάρια του. Γοητευμένος από την ιδέα μιας Ευρώπης χωρίς σύνορα, προσπάθησε να καταργήσει στην πράξη αυτούς τους περιορισμούς, ξεκινώντας με ένα μικρό αυτοκίνητο από την Αθήνα σε μια πορεία προς το άγνωστο.
Το αποτέλεσμα αυτού του roadtrip; Ένας πραγματικός θησαυρός, ένα ψηφιδωτό αναμνήσεων από την μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη, με κυρίαρχο στοιχείο τον άνθρωπο και την καθημερινότητα των πόλεων που μέσα από το ασπρόμαυρο χαρτί φαίνεται πολλές φορές γκρίζα και δυστοπική. Όπως και οι φωτογραφίες του από την πλατεία Συντάγματος και τη Βικτώρια που μας παρουσιάζουν μια Αθήνα τόσο οικεία αλλά και την ίδια στιγμή, τόσο μακρινή και διαφορετική.
Ο Κ.Πίττας έχοντας σαν “όπλο” του μια μικρή “Minox” με σταθερό φακό, καλύπτει χιλιόμετρα και αποτυπώνει στιγμές με μια μοναδική ευαισθησία, εντάσσοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στο πολλές φορές όχι και τόσο φιλόξενο αστικό περιβάλλον, ξεκαθαρίζοντας ο ίδιος ότι δεν ενδιαφέρεται τόσο για τα ωραία κάδρα, όσο για την αποτύπωση ενός (συν)αισθήματος.
Iδιαίτερη σημασία στο έργο του έχουν το Παρίσι, όπου και έζησε πολύ καιρό ως φοιτητής, οι χώρες του Ανατολικού Μπλοκ με το γνωστό πέπλο “μυθολογίας” που τις καλύπτει ακόμη και σήμερα, το Βερολίνο το οποίο απαθανατίζει και από τις δύο πλευρές του τείχους και φυσικά, η γενέθλια πόλη, η Αθήνα. H παρουσίαση επιλεγμένων φωτογραφιών εντάσσεται στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης για τη δεκαετία του ΄80 στην Τεχνόπολη ενώ στο https://www.cpittas.com/ μπορείται να δείτε περισσότερα για τον φωτογράφο και το έργο του.