Τέχνη & Πολιτισμός

In Common: φωτο-ιστορίες παιδιών για τη δημόσια ζωή

By N.

January 27, 2018

Μία πρωτότυπη έκθεση θα παρουσιαστεί το Φεβρουάριο στην Αθήνα. Πρόκειται για την έκθεση «in common: φωτο-ιστορίες παιδιών για τη δημόσια ζωή», που αποτελεί κομμάτι της έρευνας Connectors, που χρηματοδοτείται απο το Ευρωπαικό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) και επιχειρεί να σκιαγραφήσει τους τρόπους που σκέφτονται τα παιδιά για τη δημόσια και την ιδιωτική ζωή, καθώς και για έννοιες όπως πολιτική.

Για τρία περίπου χρόνια, 45 παιδιά από τρεις πόλεις (Λονδίνο, Αθήνα, Χαϊντεραμπάντ) ηλικίας 6 έως 8 ετών και οι οικογένειές τους συνεργάστηκαν με τους ερευνητές, μοιράστηκαν σκέψεις, οπτικές και εμπειρίες και αποτύπωσαν πτυχές της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής τους με διάφορα μέσα, όπως φωτογραφίες, φωτο-ιστορίες, χάρτες, ζωγραφιές κλπ.

Στόχος της έρευνας είναι να αναδείξει συνδέσμους της παιδικής ηλικίας με την πολιτική ζωή και τις συμμετοχικές κουλτούρες, καθώς και να αναζητήσει σημεία σύγκλισης ανάμεσα σε συνομήλικα παιδιά με διαφορετικά πολιτισμικά, κοινωνικά, οικονομικά και ταξικά υπόβαθρα.

Με τα λόγια των ερευνητών του Connectors:

«Αυτά που έχουν σημασία για εμάς, τα μελήματα και οι έγνοιες μας σε σχέση με τον κόσμο στον οποίο ζούμε, είναι πράγματα που έχουμε από κοινού ‒ακόμη κι όταν δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Αυτοί είναι οι προβληματισμοί με τους οποίους επιδιώκει να μας φέρει σε επαφή ετούτη η έκθεση: προβληματισμοί τους οποίους μοιράζονται παιδιά που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, καθώς διανύουν την παιδική τους ηλικία, και οι οποίοι προβάλλονται με το δικό τους ιδίωμα».

Η έρευνα Connectors:

Πώς φαίνεται η δημόσια ζωή όταν την προσεγγίζουμε μέσα από τα μάτια των παιδιών; Πώς συναντούν, πώς βιώνουν και πώς ορίζουν τα παιδιά την πολιτική, τη συμμετοχή στη δημόσια ζωή, τον ακτιβισμό; Τι σημαίνει ιδιωτική ζωή για ένα παιδί; Τι είδους πρώτες πολιτικές αναμνήσεις έχουν; Ποιες είναι οι κοινές έγνοιες και τα μελήματά τους και πώς εκφράζουν τα πράγματα που έχουν σημασία για εκείνα;

Αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να φωτίσει η έρευνα Connectors, που ξεκίνησε το 2014 με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, για να εξετάσει τη σχέση μεταξύ παιδικής ηλικίας και δημόσιας ζωής. Πρόκειται για ένα διεθνές και διαχρονικό, εθνογραφικό ερευνητικό πρόγραμμα που μελετά τη συμμετοχή των παιδιών στη δημόσια ζωή. Στο πλαίσιο της έρευνας, 45 παιδιά ηλικίας 6 έως 8 ετών και οι οικογένειές τους, που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο), στην Ελλάδα (Αθήνα) και στην Ινδία (Χαϊντεραμπάντ) συνεργάστηκαν με τους ερευνητές για τρία περίπου χρόνια.

Σε αυτή την τριετία, οι ερευνητές Δρ. Σεβαστή-Μέλισσα Νόλα, Δρ. Χρήστος Βαρβαντάκης και Δρ. Βιναρασάν Αρουλντός, πραγματοποίησαν περισσότερες από 300 καταγεγραμμένες επισκέψεις στα παιδιά, κατά τη διάρκεια των οποίων έμαθαν πληροφορίες για τη ζωή τους και για τα πράγματα που είχαν τη μεγαλύτερη σημασία για αυτά μέσα από διάφορες ερευνητικές δραστηριότητες, συζητήσεις, παιχνίδι, αλλά και μέσα από συνομιλίες με τα αδέλφια, τους γονείς, τους παππούδες και τους φίλους τους. Επισκέφτηκαν ακόμη κάποια από τα παιδιά στα σχολεία τους και συμμετείχαν σε γιορτές μαζί τους.

Οι ερευνητές έδωσαν σε κάθε ένα από τα παιδιά μια μικρή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και τους ζήτησαν να φωτογραφίσουν πράγματα που είχαν σημασία για εκείνα. Από την επαφή των παιδιών με την κάμερα παράχθηκαν γύρω στις 6.000 φωτογραφίες με θέμα την καθημερινή ζωή των παιδιών – από τις οποίες θα παρουσιαστούν 200 στην έκθεση. Ζητήθηκε, ακόμα, από κάθε παιδί να επιλέξει δέκα από τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει: εκείνες που παρουσίαζαν τα πράγματα που είχαν τη μεγαλύτερη σημασία για αυτό. Έπειτα οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα παιδιά κάθε πόλης σε ένα ημερήσιο εργαστήρι, όπου με τη βοήθεια μελετητών και καλλιτεχνικών εμψυχωτών δημιούργησαν τα ίδια μια φωτο-ιστορία με μία από τις δέκα φωτογραφίες τους.

«Αφήσαμε τα παιδιά της έρευνας να ορίσουν τι σημαίνει δημόσια ζωή ανάλογα με τις αξίες τους, τις εμπειρίες τους, και αυτά τα πράγματα που έχουν σημασία για αυτά», εξηγεί η Δρ. Σεβαστή-Μέλισσα Νόλα συντονίστρια της έρευνας Connectors. «Το μεγάλο χρονικό διάστημα που περάσαμε με τα παιδιά και η μεθοδολογία των φωτο-ιστοριών τους παρείχε μια δημιουργική πρακτική για να εκφράσουν τις έγνοιες τους και τις σχέσεις τους με τον σύγχρονο κόσμο και την ιστορική περίοδο που διασχίζουμε».

Με τις φωτο-ιστορίες που δημιούργησαν, τα παιδιά επικοινωνούν το τι έχει σημασία για εκείνα με το να διηγούνται εμπειρίες του παρελθόντος, να μιλούν για έγνοιες του παρόντος και για μελλοντικές φιλοδοξίες. Πολλές από τις φωτο-ιστορίες αναμιγνύουν την πραγματικότητα και τη φαντασία και χρησιμοποιούν μια μείξη μέσων, που είναι οικεία στα παιδιά (φωτογραφίες, κείμενο, αυτοκόλλητα, χρώματα και χρυσόσκονη), για να τονίσουν ακόμη περισσότερο τα στοιχεία τους. Οι φωτογραφίες και οι φωτο-ιστορίες των παιδιών είναι κάποια από τα εκθέματα του in common που θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε. Παράλληλα, θα εκτεθούν απόψεις που εξέφρασαν τα παιδιά από τις τρεις πόλεις σχετικά με το είναι η δημόσια και τι η ιδιωτική ζωή.

«Μέσα απο τις φωτο-ιστορίες των παιδιών, με φόντο τις αμέτρητες συζητήσεις μας, αναδυκνείονται αθέατες και εξαιρετικά πολύπλοκες πτυχές της κατανόησης της δημόσιας ζωής και της σφαίρας του πολιτικού», επισημαίνει ο Δρ. Χρήστος Βαρβαντάκης υπεύθυνος για την ερεύνα στην Αθήνα.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί και υλικό που αντλήθηκε μέσω crowdsourcing σχετικά με τις πρώτες πολιτικές αναμνήσεις που άνθρωποι έχουν από την παιδική τους ηλικία. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν και τις δικές τους αντίστοιχες εμπειρίες ανώνυμα στο χώρο της έκθεσης ή μέσω της πλατφόρμας crowdsourcing που υπάρχει στο site.

Η έκθεση In Common στην Αθήνα 

Η έκθεση in common: φωτο-ιστορίες παιδιών για τη δημόσια ζωή, που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο τον Νοέμβριο και στο Χαιντεραμπάντ τον Δεκέμβριο του 2017, θα ταξιδέψει στην Αθήνα το Φεβρουάριο 2018. Οι φωτο-ιστορίες που δημιούργησαν τα παιδιά καθώς και φωτογραφίες και λεγόμενα των παιδιών, μαζί με τις πρώτες πολιτικές αναμνήσεις που συλλέξαμε, θα εκτεθούν στο χώρο του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Παλαιό Πανεπιστήμιο) στην Πλάκα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου στις 16:00, ενώ η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τη Δευτέρα 12, μέχρι και την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, από τις 11 πμ μέχρι τις 6 μμ. Μέσα σε αυτό το διάστημα, θα διοργανωθούν και άλλες παράλληλες δράσεις, όπως ομαδικές ξεναγήσεις στο χώρο της έκθεσης από τους ερευνητές του Connectors, δραστηριότητες για παιδιά και γονείς μετά το σχολείο, αλλά και πιο εξειδικευμένες ξεναγήσεις για φοιτητές/ριες και νέους ερευνητές/ριες. Εαν ενδιαφέρεστε για μια ξενάγηση για μαθητές/ριες ή φοιτητές/ριες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Βαρβαντάκη (C.Varvantakis@gold.ac.uk) μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου.

Τέλος, την Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου, από τις 10 πμ μέχρι τις 4 μμ, θα διοργανωθεί ένα εργαστήρι μεθοδολογίας και ανάλυσης με τίτλο«Δημιουργώντας συνδέσμους: μία εισαγωγή στην πολυμεσική εθνογραφία (multimodal ethnography)». Αντλώντας από τις εμπειρίες των ερευνητών του Connectors και μαθαίνοντας από την ίδια την έρευνα, το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στις πρακτικές δημιουργίας και ανάλυσης δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από πολλά και διαφορετικά μέσα. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από τους ερευνητές του Connectors, Δρ. Σεβαστή-Μέλισσα Νόλα (Goldsmiths College, University of London) και Δρ. Χρήστο Βαρβαντάκη (Goldsmiths College, University of London). Απευθύνεται σε διδακτορικούς φοιτητές/ριες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές/ριες και οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να εγγραφούν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για να δηλώσετε συμμετοχή, στείλτε μία σύντομη συνοδευτική επιστολή στην οποίο θα εξηγείτε γιατί θέλετε να συμμετέχετε στο εργαστήρι στο C.Varvantakis@gold.ac.uk .

Όσοι/ες επιλεχθούν για το εργαστήρι, θα ειδοποιηθούν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2018.

Φωτο-ιστορία παιδιού από το Χαϊντεραμπάντ
Φωτο-ιστορία παιδιού από την Αθήνα
Φωτο-ιστορία παιδιού από το Λονδίνο
Πληροφορίες:
Τίτλος έκθεσης:in common: φωτο-ιστορίες παιδιών για τη δημόσια ζωή

Χώρος:

Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Παλαιό Πανεπιστήμιο),
Θόλου 5, Πλάκα (105 56, Αθήνα)

Ημερομηνίες:

11-16 Φεβρουαρίου 2018

Εγκαίνια: 11 Φεβρουαρίου, 16.00 – 20.00

Ώρες λειτουργίας: 12-15 Φεβρουαρίου, 11.00 – 18.00

Επικοινωνία:

Δρ. Χρήστος Βαρβαντάκης
Department of Sociology, Goldsmiths, University of London EMAIL: C.Varvantakis@gold.ac.uk
TEL . +30 6971844723

 

————————————————————————————————————–

 

*Η έρευνα Connectors χρηματοδοτείται απο το European Research Council(ERC-StG 335514, Υπεύθυνη Έρευνας: Δρ Σεβαστή-Μέλισσα Νόλα). Η έκθεση στην Αθήνα εκπονείται από το ERC και από το Goldsmiths College (University of London) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κοινωνικής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Τμήματος Επιστημών Αγωγής της Προσχολικής Ηλικίας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνων).

*Η έκθεση έχει ελεύθερη είσοδο και η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν.