Τον Ιανουάριο του 1959 ο Φιντέλ Κάστρο, επικεφαλής του κινήματος της 26ης Ιουλίου μπαίνει στην Αβάνα, ολοκληρώνει επιτυχώς τον επαναστατικό αγώνα 6 σχεδόν ετών, βάζοντας τέλος στο καθεστώς του Μπατίστα.
Για τις ΗΠΑ αυτό σημαίνει το τέλος της «παιδικής τους χαράς», όπως είχε χαρακτηριστεί από πολλούς το πανέμορφο νησί της Καραϊβικής που απέχει μόλις 110 ναυτικά μίλια από τη Φλόριντα. Μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τους Γκερίλας του Φιντέλ, η μαστιζόμενη από τη φτώχεια και την εκμετάλλευση Κούβα, με τα μπαρ, καμπαρέ και καζίνο της, ήταν ο κατ’ εξοχήν τόπος αναψυχής και πλουτισμού για τους Αμερικανούς.
Οι αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες στην Κούβα εθνικοποιούνται και περνούν υπό κρατικό έλεγχο. Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που ανήκαν σε Αμερικανούς επενδυτές δημεύονται. Αυτό δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητο από τις ΗΠΑ. Το 1961 διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα.
Ακολούθησαν 55 χρόνια “δύσκολων” διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ψυχρού Πολέμου.
Στην εξέλιξη των σχέσεων των δύο χωρών θα πρωταγωνιστήσουν 11 Αμερικανοί πρόεδροι και τα αδέλφια Κάστρο, Φιντέλ και Ραούλ.
To vox.com έφτιαξε ένα συνοπτικό βίντεο, παρουσιάζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών.
Εμείς με την σειρά μας μαζεύουμε τις σημαντικότερες στιγμές των σχέσεων των δύο χωρών, από την ανάληψη της εξουσίας από τον Φιντέλ μέχρι την προσπάθεια αποκατάστασης από τον Μπαράκ Ομπάμα και τις κυρώσεις του Τραμπ.
1959: Ο Φιντέλ Κάστρο και οι γκερίλας του παίρνουν την εξουσία.
1960: Οι αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες στην Κούβα εθνικοποιούνται και περνούν υπό κρατικό έλεγχο. Δημεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που ανήκαν σε Αμερικανούς επενδυτές.
1961: Οι ΗΠΑ διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Κούβα.
1961: Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων. Πέρασε στην ιστορία ως μία από τις πολλές αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας του Κάστρο και η χειρότερη ήττα των ΗΠΑ από το 1812
1962: Η Κρίση των Πυραύλων της Κούβας. Ο Ψυχρός Πόλεμος στο απόγειό του και η ανθρωπότητα στα πρόθυρα ενός νέου Παγκόσμιου Πολέμου που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή. Θεωρείται ως η φορά που ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση έφτασαν πιο κοντά στην πολεμική σύρραξη από ποτέ.
1980: 125.000 Κουβανοί αντιφρονούντες του καθεστώτος έφυγαν στις ΗΠΑ και κυρίως στο Μαϊάμι, περνώντας με βάρκες μέσω του λιμανιού της Μαριέλ, έπειτα από άδεια μετανάστευσης που έδωσε ο Κάστρο.
1996: Ο στρατός της Κούβας καταρρίπτει αμερικανικά αεροπλάνα που είχαν απογειωθεί από το Μαϊάμι.
1999: Εκστρατεία στις ΗΠΑ για να μην εκδοθεί στην Κούβα ο 5χρονος τότε Ελιάν Γκονζάλες. Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Νοεμβρίου 1999 τα ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι η αμερικανική ακτοφυλακή έσωσε τον πεντάχρονο τότε Ελιάν Γκονζάλες, ο οποίος βρέθηκε μόνος στη θάλασσα ανοικτά του Μαϊάμι. Η μητέρα του και άλλοι έντεκα συνεπιβάτες του στο μικρό σκάφος είχαν βρει τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να φτάσουν από την Κούβα στην Φλόριντα. Τον μικρό υιοθέτησε ο θείος του στο Μαϊάμι, αλλά την κηδεμονία του διεκδικούσε και ο πατέρας του ο οποίος ζούσε στην Κούβα. Το παιδί πέρασε αρκετούς μήνες στο σπίτι των συγγενών του. Σε συνεντεύξεις του, ο τότε 11χρονος, αναφερόταν στον Κάστρο ως «ο πατέρας» και δήλωσε ότι οι συγγενείς του στη Φλόριντα είχαν προσπαθήσει να τον στρέψουν εναντίον του πατέρα του. Τελικά, ο Γκονζάλες επέστρεψε στην Κούβα, και η επιστροφή του θεωρήθηκε ως νίκη για τον Φιντέλ Κάστρο που επηρέασε σημαντικά και τους Κουβανούς του Μαϊάμι, κάνοντάς τους πιο μετριοπαθείς.
2001: Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Κούβα τρόφιμα έπειτα από 40 ολόκληρα χρόνια εμπάργκο.
2008: Ο Ραούλ Κάστρο διαδέχεται τον αδελφό του Φιντέλ στην προεδρία της Κούβας.
2011: Ο Μπαράκ Ομπάμα χαλαρώνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς την Κούβα.
2014: Μετά την ανακοίνωση της αποφυλάκισης του Άλαν Γκρόσμαν, όπως και τριών κουβανών από φυλακές των ΗΠΑ, Αβάνα και Ουάσινγκτον ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις. Στο Κογκρέσο, οι Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν την οργή τους.
2016: Ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται την Κούβα από το 1928 και έπειτα. Θα συναντηθεί με τον Ραούλ Κάστρο, όχι όμως και με τον ιστορικό ηγέτη της χώρας, Φιντέλ.
2017: Ακύρωση σχεδίων για συμφωνίες των ΗΠΑ με την Κούβα από δυο λιμάνια της Φλόριντας. Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί ότι θα ακυρώσει όλα τα μέτρα για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κούβα και εν τέλει κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μαϊάμι ανακοινώνει οτι ακυρώνει μονομερώς την συμφωνία των ΗΠΑ με την Κούβα για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων που είχαν συνάψει ο Ραούλ Κάστρο και ο Μπαράκ Ομπάμα. Ακολουθεί απέλαση 15 Κουβανών διπλωματών.
2019: Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας ανακοίνωσε τον Απρίλιο ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, με τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ να ανοίγει νέο μέτωπο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ε.Ε. Τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέα μέτρα που αφορούν στον αποκλεισμό της Αβάνας από την εκμίσθωση και ενοικίαση εμπορικών αεροσκαφών, κάτι το οποίο αναμένεται να πλήξει την αυξανόμενη τουριστική αγορά της αμερικανικής χώρας.