Με χειροκροτήματα υποδέχθηκε η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου της Καταλονίας το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας: με 72 ψήφους υπέρ και 63 κατά, πέρασε ψήφισμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για ανεξαρτητοποίηση της αυτόνομης επαρχίας.
Η συμμαχία «Μαζί για το Ναι» (Junts pel Sí) και οι βουλευτές της αριστερής Λαϊκής Ενότητας (CUP) που είχαν κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή της Καταλονίας τον Σεπτέμβριο, αν και όχι επαρκή για σχηματισμό κυβέρνησης, υπερψήφισαν το κείμενο, σύμφωνα με το οποίο «αρχίζει μια διαδικασία για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου καταλανικού κράτους που θα πάρει τη μορφή δημοκρατίας (republic)» και τη «διαδικασία μιας δημοκρατικής αποσύνδεσης, η οποία δεν θα υπόκειται στις αποφάσεις των θεσμών του ισπανικού κράτους».
Όπως σημειώνεται η όλη συνταγματική διαδικασία θα ξεκινήσει εντός 30 ημερών, με τα πρώτα βήματα να γίνονται στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης και των δημοσίων εσόδων.
Στην ίδια διαδικασία απορρίφθηκε άλλο ψήφισμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.
Υπέρ ψήφισαν 11, κατά 114, ενώ απείχαν οι 10 βουλευτές τους CUP.
Οι αντιδράσεις από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης αναμένονται σφοδρές, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, που ακόμη δεν έχει πάρει θέση, είχε προειδοποιήσει ότι θα κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον του καταλανικού κοινοβουλίου στην περίπτωση που ελάμβανε θέση υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία.
Τη διαδικασία είχαν προσπαθήσει να σταματήσουν και οι βουλευτές των κομμάτων που αποτελούν παραρτήματα του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), των Σοσιαλιστών (PSC) και των Θιουδαδάνος (Ciudadanos), προσφεύγοντας στο ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ωστόσο, η απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου ήταν ότι δεν θα μπορούσε να απαγορεύσει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
«Κράτος, όχι απλώς χώρα»
Ο Ραούλ Ρομέβα, επικεφαλής του «Μαζί για το Ναι», υποστήριξε μετά την ψηφοφορία ότι «υπάρχει ένα αυξανόμενο αίτημα η Καταλονία να μην είναι απλώς χώρα, αλλά να γίνει κράτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Και τόνισε πως «σήμερα δεν άνοιξε απλώς μια κοινοβουλευτική διαδικασία, σήμερα είναι το ορόσημο ανάμεσα στο πριν και το μετά».
Άλλωστε, πριν από την ψηφοφορία είχε τονίσει στην ομιλία του ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποδεικνύει «μια σαφή και ξεκάθαρη θέληση» του καταλανικού λαού για ανεξαρτησία.
Και επισήμανε με αποφασιστικό τρόπο ότι κανένα «νομικό οπλοστάσιο» δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τη διαδικασία.
Ο πρώην ηγέτης του, Αρτούρ Μας, ακόμη δεν έχει μιλήσει, ωστόσο θα πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένος. Όλη η προεκλογική του εκστρατεία στις εκλογές είχε στηριχθεί στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Η Άνα Γκαμπριέλ, βουλευτής του συμμαχικού του CUP, επισήμανε ότι το ψήφισμα συνιστά «πράξη ρήξης με την ισπανική νομική επιβολή» και πλέον «το σπανικό κράτος δεν μας εκπροσωπεί».
«Τρέλα» και «κίνδυνος»
Ως η κύρια εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, η βουλευτής των Ciudadanos, Ινές Αριμάδας, χαρακτήρισε «τρέλα» το ψήφισμα, διότι «παραβιάζει τους νόμους» και δεν έχει επαρκή πλειοψηφία για να αλλάξει το συνταγματικό κείμενο της Καταλονίας.
«Συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημοκρατία τα τελευταί 30 χρόνια», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Μικέλ Ιθέτα, πρώτος γραμματέας των Σοσιαλιστών, αμφισβήτησε τη νομιμότητα του ψηφίσματος και υποστήριξε ότι «δεν έχουν κανένα δημοκρατικό έρεισμα για να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα».
Όσο για το Λαϊκό Κόμμα και τον ηγέτη του στην Καταλονία, Χαβιέρ Γκαρθία Αλμπιόλ, αμφισβήτησε ότι ο λαός θα στηρίξει αυτό το ψήφισμα και τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί μας διώξει από την Ισπανία».
Φυσικά, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί τοπική κυβέρνηση στην Καταλονία, και αν αυτό δεν συμβεί έως τις 9 Ιανουαρίου, θα πρέπει να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές. Τα δύο κόμματα που κέρδισαν τις εκλογές με κοινό αίτημα την ανεξαρτησία δεν έχουν καταφέρει να τα βρουν ακόμα.
Στο μεταξύ θα γίνουν εκλογές και στην υπόλοιπη Ισπανία (20 Δεκεμβρίου), με το Καταλανικό να κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία, πλάι στα υπόλοιπα θέματα που ταλανίζουν τους Ισπανούς, όπως η υψηλή ανεργία και η ύφεση.
efsyn.gr