Πέτρος Κατσάκος
Ο Όλιβερ είναι μια μαύρη ασιατική αρκούδα που κανείς δεν ξέρει πόσα χρόνια έζησε φυλακισμένη σε αυτό το σιδερένιο κλουβί. Ο Όλιβερ σήμερα είναι ελεύθερος αλλά υποφέρει από εφιάλτες και αν δει ένεση, αρχίζει και χτυπάει το κεφάλι του όπου βρει. Κανείς δεν ξέρει πότε και αν ο Όλιβερ θα ξεπεράσει τα όσα έζησε φυλακισμένος σε μία από τις εκατοντάδες παράνομες “φάρμες χολής” που λειτουργούν στο Βιετνάμ. Παρότι η κυβέρνηση του Βιετνάμ έχει πάρει αυστηρά νομοθετικά μέτρα για να σταματήσει από το 2005 την εκμετάλλευση της αρκούδας, υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν αιχμάλωτες περίπου 900 αρκούδες σε 272 διαφορετικές φάρμες για την εξαγωγή της χολής τους, η οποία χρησιμοποιείται από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική ως αντιφλεγμονώδες, καθώς και στην παρασκευή προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως λοσιόν, σαμπουάν, κρασί, τσάι, ενεργειακά ποτά και αλοιφές διαφόρων ειδών, τα οποία εξάγονται παράνομα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.
Οι αρκούδες, που στην πλειοψηφία τους έχουν αιχμαλωτιστεί από λαθροκυνηγούς σε πολύ νεαρή ηλικία, ζουν σε πολύ στενά κλουβιά και υποβάλλονται καθημερινά σε αφαίρεση χολής μέσω μεταλλικών καθετήρων που εισάγονται στη χοληδόχο κύστη, σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής που προκαλούν συχνές λοιμώξεις και όγκους. Πολλές φορές και για οικονομία, η αφαίρεση της χολής γίνεται χωρίς να προηγηθεί αναισθησία. Επίσης, για να διεγείρεται η παραγωγή χολής, τρέφονται με τροφές οι οποίες στερούνται πολλών θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών που είναι συνήθως αναγκαίες για την καλή τους υγεία, οδηγώντας συχνά σε φαινόμενα υποσιτισμού.
Οι αιχμάλωτες αρκούδες στις φάρμες της χολής, εξαιτίας των πολύ μικρών διαστάσεων των κλουβιών τους, παρουσιάζουν συχνά έλκη και παραμορφώσεις των οστών, που οδηγούν στην παράλυση. Οι αρκούδες που καταφέρνουν να επιβιώσουν από αυτά τα βασανιστήρια παραφρονούν φτάνοντας συχνά σε πράξεις αυτοτραυματισμού. Κατά μέσον όρο, το 50% των αρκούδων που υφίστανται αυτήν τη μεταχείριση πεθαίνουν από επιπλοκές διαφόρων ειδών.
Ο Όλιβερ ήταν μια από τις τυχερές αρκούδες που απελευθερώθηκαν τον τελευταίο χρόνο καθώς μια σειρά φιλοζωικές οργανώσεις, όπως η Animals Asia, δραστηριοποιούνται στη νοτιοανατολική Ασία κατά του παράνομου εμπορίου χολής. Οι οργανώσεις αυτές πιέζουν, τα τελευταία χρόνια, την Ε.Ε. ώστε να απαγορεύσει την εισαγωγή προϊόντων που περιέχουν χολή από τις μαύρες ασιατικές αρκούδες, οι οποίες υποτίθεται πως προστατεύονται από τη Σύμβαση για το διεθνές εμπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES). Ο Όλιβερ σήμερα ζει στο καταφύγιο “Animal Asia’s Vietnam Sanctuary” και παρά τα σωματικά και ψυχικά του τραύματα κάνει μια τεράστια προσπάθεια να κοινωνικοποιηθεί και να συμβιώσει με τις υπόλοιπες αρκούδες. Οι γιατροί που τον παρακολουθούν δηλώνουν αισιόδοξοι πως θα ξεπεράσει τα τραύματά του και σύντομα θα μπορέσει να απολαύσει ελεύθερος και χωρίς πόνους το υπόλοιπο της ζωής του. Αυτή είναι μια ιστορία που ο πρωταγωνιστής της δεν μπορεί να μας την πει γιατί δεν έχει φωνή να την πει. Ας γίνουμε λοιπόν η φωνή του.
Νόμιμη η πρακτική στην Κίνα
Εκτός από το Βιετνάμ, φάρμες χολής υπάρχουν στη Νότιο Κορέα, όπου υπολογίζεται πως έχουν απομείνει σήμερα 50 εκτροφεία με συνολικά 1.000 αρκούδες, αλλά και στην Κίνα, όπου η πρακτική είναι νόμιμη και περίπου 10.000 αρκούδες ζουν αιχμάλωτες σε άθλιες συνθήκες και χωρίς την παραμικρή ελπίδα για προστασία.
Πρώτη δημοσίευση: Η ΑΥΓΗ