Σε ένα βαγόνι των 20 τετραγωνικών μέτρων εγκαταλείφθηκαν πριν από 15 χρόνια οι γονείς τους, η Μαφάλντα και ο Σάντρο, όταν ένα περιοδεύoν τσίρκο ζήτησε από έναν αγρότη της περιοχής να προσέχει και να ταΐζει τις δύο τίγρεις για λίγες ημέρες, όπως του είπαν, δίνοντάς του και μια μικρή αμοιβή, καθώς στην πόλη που θα έδιναν παραστάσεις απαγορευόταν η εκμετάλλευση άγριων ζώων. Οι δύο τίγρεις κλειδώθηκαν σε ένα παλιό βαγόνι και τελικά έμειναν μέχρι πρόσφατα εκεί, αφού το τσίρκο δεν επέστρεψε ποτέ για να τις πάρει.
Ο αγρότης όλα αυτά τα χρόνια τάιζε όσο μπορούσε τις τίγρεις, που κατά καιρούς ζευγάρωναν φέρνοντας στον κόσμο αρκετά μωρά που δεν επιβίωσαν λόγω των άθλιων συνθηκών που ζούσαν και μόνο δύο αρσενικά, ο Μέσι και ο Γκουστάβο, κατάφεραν να μεγαλώσουν μέσα στο βαγόνι – φυλακή. Η τετραμελής οικογένεια κάποια στιγμή, στα τέλη του 2021, έγινε αντιληπτή από τις τοπικές αρχές προκαλώντας αμηχανία για το τι θα μπορούσε να γίνει με τα φυλακισμένα αυτά ζώα. Το να απελευθερωθούν στην περιοχή ήταν αδύνατον, οπότε αναζητήθηκε βοήθεια από τον διεθνή φιλοζωικό οργανισμό “Four Paws”, που ανέλαβε τη μεταφορά των τεσσάρων ζώων στη Νότιο Αφρική, εκεί που λειτουργεί ένα καταφύγιο άγριων ζώων και με το κατάλληλο προσωπικό προετοιμάζει πρώην “φυλακισμένους” για την ομαλή επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον.
Το ταξίδι ως την Βηθλεέμ της Ν. Αφρικής κράτησε 72 ολόκληρες ώρες και σήμερα η Μαφάλντα, ο Σάντρο, ο Μέσι και ο Γκουστάβο ανακαλύπτουν μέρα με τη μέρα και βήμα – βήμα όσα οι άνθρωποι τους στέρησαν όλα αυτά τα χρόνια. «Το βαγόνι του τρένου ήταν βρόμικο, με περιττώματα και υπολείμματα κρέατος και οστών για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ευτυχώς αυτό δεν ισχύει πλέον. Οι τίγρεις πρέπει να κινούνται, να τρέχουν, να παίζουν και να κάνουν μπάνιο. Το να είσαι κλειδωμένος σε ένα βαγόνι τρένου και να βαδίζεις μόνο πέρα – δώθε για 15 χρόνια δεν είναι μια ζωή που αξίζει σε ένα ζωντανό πλάσμα. Όλα αυτά τα χρόνια σε έναν τόσο μικρό χώρο έχουν επηρεάσει σίγουρα την ψυχική και σωματική τους ευεξία. Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας τώρα να τους σώσουμε και θα το κάνουμε» δηλώνει ο κτηνίατρος Αμίρ Χαλίλ που οργάνωσε την αποστολή διάσωσης των ζώων και σήμερα επιβλέπει την προσπάθεια επανένταξής τους στη φύση. Αυτή είναι μια ιστορία που οι πρωταγωνιστές της δεν μπορούν να μας την πουν γιατί δεν έχουν φωνή να την πουν. Ας γίνουμε η φωνή τους.
Ανθεί το εμπόριο
Σήμερα υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 3.900 τίγρεις στην άγρια φύση σε όλο τον κόσμο. Λόγω έλλειψης παγκόσμιων κανονισμών, το εμπόριό τους εξακολουθεί να ανθεί. Τίγρεις φυλακίζονται και αποστέλλονται σε όλο τον κόσμο για να κρατηθούν ως κατοικίδια και να κακοποιηθούν για ψυχαγωγία ανθρώπων σε τσίρκο, ζωολογικούς κήπους ή για αλληλεπιδράσεις επί πληρωμή. Οι τίγρεις εξακολουθούν να σκοτώνονται για το δέρμα, τη γούνα, τα οστά και τα δόντια τους.
Πρώτη δημοσίευση: ΑΥΓΗ