“Δεν υπήρχε πρόθεση από την Κυβέρνηση να δοθούν αυτά τα τεστ, για να γίνονται ατομικά στο σπίτι από τους πολίτες”, αναφέρει ο πρόεδρος του ΦΣΑ σύμφωνα με ρεπορτάζ που διαβάζουμε στο iatronet.
Με αμοιβή και υπό προϋποθέσεις, θα διενεργούν οι φαρμακοποιοί τα ατομικά τεστ για τον κορωνοϊό, που εξήγγειλε την Παρασκευή ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.
Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Για την εξέλιξη αυτή ενημέρωσε χθες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος, δηλώνοντας άγνοια για τις κυβερνητικές αποφάσεις.
“Ως πρόεδρος του ΦΣΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΠΦΣ, δεν ενημερώθηκα ούτε καν ειδοποιήθηκα για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης ή τις όποιες συζητήσεις μεταξύ ΠΦΣ και υπουργείου Υγείας, σχετικά με την διάθεση των rapid test από τα φαρμακεία”, αναφέρει σε ανάρτησή του, για να σημειώσει:
Υπάρχει όμως σαφέστατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του δευτεροβάθμιου οργάνου (προχθές Τετάρτη), σύμφωνα με την οποία τα τεστ αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν μέσω των φαρμακείων με τις εξής τρεις προϋποθέσεις:
- Αγορά και πώληση του τεστ από τα φαρμακεία, όπως τα υπόλοιπα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, με το αντίστοιχο ποσοστό κέρδους.
- Διενέργεια του τεστ στα φαρμακεία, εφόσον οι προϋποθέσεις είναι υλοποιήσιμες από όλα τα φαρμακεία και ασφαλείς για τους φαρμακοποιούς.
- Υπάρχει επιπλέον αμοιβή για την υπηρεσία αυτή (πλέον δηλαδή του κέρδους που προκύπτει από την πώληση).
Μάλιστα, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του ΠΦΣ, ως παράδειγμα προς μίμηση, το μοντέλο της Κύπρου. Κατατέθηκε εκ μέρους του έγγραφο συμφωνίας του Παγκυπριακού Συλλόγου με την κυπριακή Κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο τα τεστ πραγματοποιούνται έξω από το φαρμακείο και με αμοιβή 20 ευρώ!
Τελικά, στον ΠΦΣ αποφασίστηκε, με ψήφους 13 έναντι 2, όλη αυτή διαδικασία, εάν και εφόσον κριθεί απόλυτα ασφαλής, να κοστολογηθεί τουλάχιστον στα 15 ευρώ και να μη γίνει απόκλιση αυτης της απόφασης.
Αποτελέσματα
Επικαλούμενος την ενημέρωση από τον ΠΦΣ, ο κ. Λουράντος τονίζει πως “σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση από την Κυβέρνηση να δοθούν αυτά τα τεστ, για να γίνονται ατομικά στο σπίτι από τους πολίτες. Και αυτό, επειδή η κυβέρνηση ήθελε να ελέγχει μέσω των φαρμακείων όλα τα αποτελέσματα των διενεργούμενων τεστ, με δηλώσεις σε ειδική πλατφόρμα και να έχει μια σαφή και ολοκληρωμένη αντίληψη της πορείας της πανδημίας”.
Ο πρόεδρος του ΦΣΑ εκτιμά πως με τις ανακοινώσεις Σκέρτσου, όλα αυτά ανατράπηκαν. Θέτει, δε, μία σειρά από ερωτήματα σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί:
- Πώς θα προμηθεύονται τα τεστ τα φαρμακεία; Δωρεάν ή με χονδρική τιμή;
- Ποιος θα προμηθεύει τα φαρμακεία, το χονδρεμπόριο ή η Κυβέρνηση;
- Υπάρχει κάποια συμφωνία που δεν γνωρίζουμε μεταξύ χονδρεμπορίου και Κυβέρνησης;
- Πώς θα αποζημιώνονται τα φαρμακεία και από πού;
- Με ποια κριτήρια θα δίνεται στα φαρμακεία οι απαραίτητες ποσότητες των τεστ; Ανάλογα με τον τζίρο τους στο χονδρεμπόριο ή με την τοποθεσία του φαρμακείου;
- Πώς η Κυβέρνηση θα ελέγχει τα θετικά αποτελέσματα των τεστ όταν αυτά διενεργούνται ατομικά από τους πολίτες;
- Θα είναι τεστ σιέλου ή επιχρίσματος; Και ποιος θα υποδεικνύει τον τρόπο χρησιμοποίησης τους;
- Θα απογράφονται οι “αγορές” και οι “πωλήσεις” και σε ποια πλατφόρμα;
Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, “μπαίνουμε σε ένα ολισθηρότατο μονοπάτι που μας αναγκάζουν να διανύσουμε, εν ονόματι μίας δήθεν συμμετοχής μας σε έναν ανύπαρκτο σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας”…
ΠΦΣ
Για το ίδιο θέμα, η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ανακοίνωσε το Σάββατο τα εξής:
“Το διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ προσφάτως εξέτασε τη δυνατότητα διάθεσης και διενέργειας των rapid test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 μέσα από τα φαρμακεία μας κατά τα πρότυπα άλλων χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει τη διαδικασία όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Τσεχία, Αυστρία και τελευταία και η Κύπρος και αποφάσισε να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στον υπουργό Υγείας.
Οι χθεσινές δηλώσεις της κυβέρνησης αφορούν τη δωρεάν διάθεση, μέσω των φαρμακείων, rapid test που θα γίνονται από τους ίδιους τους πολίτες.
Η επιλογή από την κυβέρνηση, βάσει της τρέχουσας συγκυρίας, της δυνατότητας μαζικής διάθεσης test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 για τον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων, θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ, αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να εξετασθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσής τους”.