Αστυνομικό μένος
Για πρωτοφανές αστυνομικό μένος εναντίον τους έκαναν λόγο απολογούμενοι χθες (Τετάρτη) στο αυτόφωρο οι δύο αναρχικοί που συνελήφθησαν στις αρχές του μήνα στη Λακωνία, όπου οι διωκτικές αρχές μετέτρεψαν τη σύλληψή τους αναίτια σε σκηνικό καταδίωξης φαρ ουέστ.
Το δικαστήριο αργά χθες βράδυ και ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση καταδίκασε τους δύο αναρχικούς, Κώστα Σακκά και Μάριο Σεϊσίδη, σε ποινές φυλάκισης 33 και 32 μηνών αντίστοιχα, ενώ οι δύο κατηγορούμενοι κατήγγειλαν στους δικαστές του Β’ Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας, τον άγριο ξυλοδαρμό τους τόσο κατά τη διάρκεια της σύλληψης όσο και κατά της κράτησής τους στο αστυνομικό τμήμα της Σπάρτης.
Οι κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι -και μετά από σχετική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας- αφορούσαν τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της κλοπής του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν, παραβάσεις του ΚΟΚ, αντίσταση κ.ά.
Η εισαγγελέας εισηγήθηκε την απαλλαγή του Μάριου Σεϊσίδη από τις κατηγορίες που αφορούν παραβάσεις του ΚΟΚ, καθώς οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ο Κώστας Σακκάς.
«Περήφανος ως αναρχικός αγωνιστής», δήλωσε απολογούμενος ο Σεϊσίδης, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και έκανε λόγο για «βασανιστήρια» που, όπως είπε, υπέστη τόσο ο ίδιος όσο και ο Σακκάς κατά τη σύλληψη.
Αναφερόμενος στο σκηνικό της σύλληψής του και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της έδρας υποστήριξε:
«Ήμουν στο αυτοκίνητο και κάναμε αναστροφή για να τους αποφύγουμε. Δεν μας έκαναν κανένα σήμα. Εμείς είδαμε τους αστυνομικούς να μας ακολουθούν. Είχαμε κλειστά τα παράθυρα, δεν ακούσαμε τη σειρήνα. Η ταχύτητά μας ήταν 50 χιλιόμετρα. Πηγαίναμε για διακοπές στην Ελαφόνησο. Όταν είδαμε τους αστυνομικούς να μας ακολουθούν, κάναμε δεξιά. Τότε ακούσαμε κάποιον να μας φωνάζει: “που πάτε ρε κ….;”. Εκείνη τη στιγμή ένας αστυνομικός άρχισε να πυροβολεί καταπάνω μας. Ήταν στα 15 μέτρα από εμάς. Με το που ακούσαμε τους πυροβολισμούς αρχίσαμε να τρέχουμε».
Πρόεδρος: Δηλαδή, αν δεν ήταν οι πυροβολισμοί, θα είχατε σταματήσει;
Μ. Σεϊσίδης: Ίσως και να σταματούσαμε. Αρχίσαμε να τρέχουμε μπήκαμε σε ένα γκαράζ. Ήρθε πρώτα ο ένας αστυνομικός που μας σημάδευε με το πιστόλι, έπειτα ήρθε και ο δεύτερος. Μας φόρεσαν τις χειροπέδες. Δεν προβάλαμε καμία αντίσταση. Φάγαμε πάνω από 20 κλωτσιές στο κεφάλι και στα πλευρά. Με έριξαν κάτω αφού πρώτα με ξυλοφόρτωσαν άγρια.
Πρόεδρος: Πού βρήκατε το αυτοκίνητο;
Μ. Σεϊσίδης: Το αυτοκίνητο μας το είχε παραχωρήσει κάποιος άνθρωπος για να πάμε διακοπές. Δεν θα πω τα στοιχεία του.
«Αστυνομικό μένος»
Ακόμη, στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο αστυνομικό τμήμα δεν του επετράπη να κάνει κανένα τηλεφώνημα.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο αστυνομικό τμήμα δεν μας άφησαν να κάνουμε κανένα τηλεφώνημα. Δεν μου επέτρεψαν να τηλεφωνήσω ούτε στον δικηγόρο μου, Κώστα Παπαδάκη. Πήγαμε στο νοσοκομείο μετά τα άγρια βασανιστήρια που υποστήκαμε κατά τη διαδικασία δαχτυλοσκόπησης. Κατάφεραν να μου πάρουν τα αποτυπώματα και στο νοσοκομείο μάς μετέφεραν μόνο όταν τους το ζήτησε ο δικηγόρος μου επιτακτικά. Ήμουν κοντά 11 χρόνια καταζητούμενος και ήθελα τον δικηγόρο μου. Δεν με άφηναν να επικοινωνήσω μαζί του».
Πρόεδρος: Γιατί είστε φυγόδικος τόσα χρόνια;
Μ. Σεϊσίδης: Τα ΜΜΕ και οι εφημερίδες δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας.
«Ανεξέλεγκτη οργή»
«Εγώ οδηγούσα», είπε στη συνέχεια απολογούμενος ο Κώστας Σακκάς προσθέτοντας:«Είδαμε τους αστυνομικούς, κάναμε αναστροφή. Τους αντιλήφθηκα όταν άκουσα τους πυροβολισμούς. Μας φώναξαν:” Που πάτε ρε κ….;».
Πρόεδρος: Θεωρήσατε ότι ήθελαν να σας χτυπήσουν;
Κ. Σακκάς: Δεν είναι λίγα τα περιστατικά αστυνομικής βίας. Αυτό που συνέβη ήταν κάτι πρωτοφανές. Εγώ προσωπικά έχω συλληφθεί πολλές φορές. Υπήρχε ένα μένος και μια οργή ανεξέλεγκτη εναντίον μας.
Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες τρεις αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με τη σύλληψη των δύο ανδρών, περιγράφοντας τα όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο.