Δικαίωση
Καταδικαστική για τον βουλευτή της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στην υπόθεση της αγωγής πρώην εργαζόμενης στο πολιτικό του γραφείο για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας κατά την τετραετία 2011-2015.
Την υπόθεση της υπαλλήλου, η οποία είναι μητέρα ανήλικου τέκνου που το μεγαλώνει μόνη της και την είχε αποπέμψει ο Ν. Μηταράκης από την εργασία της προφορικά, χωρίς να της καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση και χωρίς να την έχει καταχωρίσει στα τηρούμενα στο ΙΚΑ μισθολόγια, είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (10/3/2017, «Ο εργοδότης Νότης Μηταράκης»).
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, πράγματι η ενάγουσα προσελήφθη ως γραμματέας με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στο πολιτικό γραφείο του εργοδότη, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του Ν. Μηταράκη ότι ήταν εθελόντρια.
Η ίδια εργάστηκε κατά τις προεκλογικές περιόδους καθ’ υπέρβαση του ωραρίου, τόσο τις εργάσιμες ημέρες όσο και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και μάλιστα επί δώδεκα ώρες ημερησίως, χωρίς να πληρωθεί για τις υπερβάσεις αυτές.
Το δικαστήριο έκρινε αβάσιμο τον ισχυρισμό του εργοδότη περί δήθεν σύμβασης δανεισμού της εργαζόμενης με την εταιρεία της αλυσίδας σουπερμάρκετ BAZAAR Α.Ε.
Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», νομικοί κύκλοι της πλευράς του Ν. Μηταράκη είχαν υποστηρίξει ότι η συγκεκριμένη γυναίκα δεν δούλεψε ποτέ στο πολιτικό του γραφείο αλλά στο συγκεκριμένο σουπερμάρκετ.
Οι ίδιοι κύκλοι υποστήριζαν πως η υπόθεση είχε κριθεί αρνητικά για την υπάλληλο στην Επιθεώρηση Εργασίας. Ομως στο πόρισμα της επιθεωρήτριας του ΣΕΠΕ αναφερόταν πως «αρμόδια να αποφανθούν για την υπόθεση είναι μόνο τα πολιτικά δικαστήρια».
Τα κλειδιά
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δικαστική απόφαση, η ύπαρξη εργασιακής σύμβασης που συνέδεε τους διαδίκους ενισχύεται και από το γεγονός ότι η υπάλληλος διέθετε τα κλειδιά του πολιτικού γραφείου του Νότη Μηταράκη, καθόσον κλειδιά του εν λόγω γραφείου διέθεταν μόνο οι διευθυντές, ο προϊστάμενος του πολιτικού γραφείου του εναγόμενου, ο ίδιος ο Ν. Μηταράκης και η πρώην γραμματέας.
Το δικαστήριο δικαίωσε την ενάγουσα ως προς το ότι η ίδια απολύθηκε πράγματι τον Οκτώβριο του 2015, χωρίς αποζημίωση και προφορικά, δηλαδή παρανόμως.
Περαιτέρω, απορρίφθηκε ως αβάσιμος και ο ισχυρισμός του Ν. Μηταράκη ότι δεν υφίστατο ανάγκη απασχόλησης της ενάγουσας ως γραμματέως δυνάμει συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας, καθόσον υπήρχε η δυνατότητα απασχόλησης εκ μέρους του πολιτικού μετακλητών ή αποσπασμένων υπαλλήλων.
Και αυτό, αναφέρει η απόφαση, «διότι όταν εξελέγη βουλευτής τον Μάιο του 2012, είχε συμπληρωθεί ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούσε να προσλάβει στο πολιτικό του γραφείο».
«Μην ανησυχείς, δεν θα χάσεις ούτε ένα ευρώ από μένα», «να πάμε καλά στις εκλογές και μετά θα πληρωθείς για όλα όπως σου αξίζει» προσπαθούσε να την καθησυχάσει προεκλογικά ο Ν. Μηταράκης, όπως ισχυρίζεται η ίδια. Επιβαρυντικά στοιχεία για τον πρώην υπουργό της Ν.Δ. ήταν το οργανόγραμμα του πολιτικού του γραφείου, όπου φαινόταν η συγκεκριμένη γυναίκα, όπως και η κατάθεση πρώην στελέχους του ίδιου γραφείου υπέρ της εργαζόμενης.
Οχι προσωποκράτηση
Το δικαστήριο υποχρεώνει τον Ν. Μηταράκη να καταβάλει στην πρώην υπάλληλό του συνολικά 6.601,94 ευρώ, με τον νόμιμο τόκο από την ημερομηνία κατά την οποία κάθε επιμέρους κονδύλιο κατέστη απαιτητό και μέχρι την εξόφληση.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της ενάγουσας περί απαγγελίας προσωπικής κράτησης διάρκειας ενός έτους σε βάρος του Νότη Μηταράκη ως μέσον εκτέλεσης της απόφασης, το δικαστήριο το απέρριψε καθώς έκρινε ότι δεν συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις περί απαγγελίας προσωπικής κράτησης.