Το ιταλικό δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος στις 4 Δεκεμβρίου είναι το επόμενο κρίσιμο πολιτικό γεγονός για την Ευρώπη.
Τα γκάλοπ δείχνουν ότι το 52-54% των ψηφοφόρων σκοπεύει να ψηφίσει «όχι», που σημαίνει ότι, αν όντως επιβεβαιωθεί η σημερινή τάση, ο Ματέο Ρέντσι θα μπορούσε να αναγκασθεί σε παραίτηση, με σύσταση νέας κυβέρνησης και, στη συνέχεια, προκήρυξη πρόωρων εκλογών το 2017, δηλαδή ένα χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες.
Αυτό άφησε σήμερα να εννοηθεί ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη απάντησε στο τι θα πράξει αν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα: «Αν πρόκειται να παραμείνω στο κοινοβούλιο και να κάνω ό,τι έκαναν όλοι οι προηγούμενοι, δηλαδή να φυτοζωώ και να κάθομαι μην κάνοντας τίποτα, αυτό δεν μου ταιριάζει».
Η μεταρρύθμιση προβλέπει μείωση των δικαιοδοσιών της γερουσίας και του αριθμού των γερουσιαστών, αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας από το κοινοβούλιο και περιορισμό των αρμοδιοτήτων των περιφερειών.
Πρόκειται για θέματα που δεν «ενθουσιάζουν», δεν προκαλούν έντονο ενδιαφέρον στους πολίτες. Μετά όμως από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, όλοι διερωτώνται αν οι Ιταλοί, με την ψήφο τους, θα αποφασίσουν να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας.
Κατά της μεταρρύθμισης τάσσονται όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης: από τα Πέντε Αστέρια, μέχρι τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά και την ιταλική Αριστερά.
Μεγάλο μέρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της κεντροαριστεράς απορρίπτει επίσης τις αλλαγές αυτές.
Ο Ρέντσι παίζει όλα του τα «χαρτιά». Έστειλε μάλιστα επιστολή στους Ιταλούς που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό, ζητώντας τους να βοηθήσουν τη χώρα τους, που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, να κάνει τη σωστή επιλογή.
Το μέτωπο τού «όχι», ωστόσο, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη δικαιοσύνη να εξακριβώσει άμεσα ποιος ενέκρινε τα αναγκαία κονδύλια για να αποσταλούν τέσσερα εκατομμύρια γράμματα σε ισάριθμους απόδημους Ιταλούς.