Του Χάρη Ζάβαλου
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και χωριστά από τους άλλους θεσμούς, έστειλε email στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ζητώντας να νομοθετήσει εντός του Δεκεμβρίου το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων και τις 52 Κυριακές του χρόνου. Ο σκοπός είναι ένας, να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία, που από το 2010 που μας ανέλαβε το ΔΝΤ, έχουμε γίνει Ελβετία.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το Ταμείο ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σχετικό νόμο μέσα στον Δεκέμβριο. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ μάλιστα τόνισαν ότι το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου περιλαμβάνεται στην πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που δεν εφαρμόστηκε.
Καθήμενοι στα γραφεία τους στην Ουάσιγκτον, λοιπόν, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ που από το 2010 φέρνουν αδιαλείπτως την ανάπτυξη στην Ελλάδα, αποφάσισαν ότι ένας λόγος που η χώρα είναι ένα αποτυχημένο κράτος και χρειάζεται κηδεμονία, είναι επειδή τα καταστήματα δεν είναι ανοιχτά τις Κυριακές.
Και πότε θα έχουμε τη δυνατότητα να χαϊδεύουμε μουστάρδες στα σουπερμάρκετ και να χαζεύουμε στα μαγαζιά πράγματα που δεν μπορούμε να αγοράσουμε, αν όχι την Κυριακή;
Βέβαια η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά στο αίτημα. Οπότε βγαίνουν αβίαστα δύο συμπεράσματα. Πρώτο και σίγουρο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει τον νόμο και τα καταστήματα θα είναι, όχι μόνο όλες τις Κυριακές του χρόνου ανοικτά, αλλά και όλο το 24ωρο, για να είναι σίγουροι ότι δεν θα στεναχωρήσουν τους δανειστές που περνάνε πολύ δύσκολα με τον Τσακαλώτο και την Αχτζιόγλου. Σαφώς θα το υπογράψουν και αυτό, όπως και όλα τα άλλα, με πόνο καρδιάς και δάκρυα στα μάτια.
Δεύτερον, προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα βγούμε από την κρίση αν η κυρά Τούλα, που έχει την “Πηγή της παντόφλας” στο Μπραχάμι, ανοίγει κάθε Κυριακή. Η κυρά Τούλα δεν πρόκειται να δει αύξηση κερδών, όπως δεν είδε στις 8 Κυριακές ανοικτά με τον νόμο Χατζηδάκη.
Δεν υπάρχει έλλειψη χρόνου στους καταναλωτές, αλλά έλλειψη ρευστότητας. Η πλειοψηφία των Ελλήνων, αγοράζει πια με οικονομικό προϋπολογισμό. Το ποσό που μπορεί να δαπανηθεί είναι πεπερασμένο. Τα κέρδη που θα υπάρξουν την Κυριακή απλά θα λείψουν μέσα στην εβδομάδα. Ο τζίρος δεν αυξήθηκε στα μικρομεσαία καταστήματα παρά μόνο στα μεγάλα εμπορικά – mall. Στα ήδη υπάρχοντα, άλλα 5 ετοιμάζονται εντός της Αττικής μέχρι το 2020. Και όταν τα mall δουλεύουν μόνο Παρασκευή και Σάββατο, γιατί να μην ανοίγουν και Κυριακή;
Η ιδέα της ανοιχτής Κυριακής θα μπορούσε να έχει κάποιο νόημα σε μία οικονομικά εύρωστη κοινωνία. Τα παραδείγματα της Σουηδίας και της Δανίας με ανοιχτά τα καταστήματα τις κυριακές δεν ευσταθούν. Πρώτον, μιλάμε για χώρες με υγιείς οικονομίες και αγοραστική δύναμη πολλαπλάσια της δικής μας. Δεύτερον, τα καθημερινά ωράρια των καταστημάτων είναι αυστηρού οχταώρου, 10-6, και επιπλέον, ας μην ξεχνάμε, η έννοια του μεσαίου και μικρού επιχειρηματία σαφώς έχει εκλείψει εφόσον όλα τα καταστήματα, ακόμα και τα ψιλικατζίδικα, ανήκουν σε επιχειρηματικούς κολοσσούς παγκόσμιας εμβέλειας.
Από τη στιγμή που στην Ελλάδα οι αποταμιεύσεις έχουν εξανεμιστεί, μιλάμε αποκλειστικά και μόνο για την ταφόπλακα των επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτά 7 μέρες την εβδομάδα, με τα έξοδα να αυξάνονται περαιτέρω, εφόσον στις περισσότερες μικρές επιχειρήσεις οι ιδιοκτήτες είναι και υπάλληλοι. Προσλήψεις δεν θα υπάρξουν, παρά μόνο στις μεγάλες αλυσίδες όπου οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες και οι μισθοί πείνας.
Και η επιλογή να ανοίξει κάποιος το κατάστημά του ή όχι; Δεν υπάρχει πραγματική επιλογή. Όταν το ανταγωνιστικό κατάστημα, που συνήθως είναι και πολυκατάστημα, ανοίξει, δε γίνεται εσύ να μείνεις κλειστός. Γιατί έτσι θα κλείσεις μια ώρα αρχύτερα. Και όταν θα κλείσουν όλοι, θα γίνει αυτό που όλοι ψιλιαζόμαστε, θα επικρατήσουν τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Να και ένα καλό, θα γίνουμε επιτέλους Σουηδία….
Το ΔΝΤ, λοιπόν, σε αγαστή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, βάζει την υπογραφή του σε ακόμα μια απορρύθμιση της αγοράς. Υπομονή μέχρι την επόμενη….
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Σάββατο 10.12.2016
Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.