Εδώ και περίπου 6 χρόνια, σε μία από τις πιο πολυπολιτισμικές και πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας, στην Κυψέλη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δημιουργήσει έναν ιδιαίτερο χώρο.
Μια ομάδα γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και άλλων ειδικοτήτων εργάζεται καθημερινά με έναν κοινό στόχο: να δώσει ελπίδα και υποστήριξη σε ανθρώπους που έχουν υποστεί βασανιστήρια ή άλλες μορφές βίαιης μεταχείρισης.
Η κλινική αποκατάστασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστηρίζει μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν υποστεί βασανιστήρια ή άλλες μορφές κακοποίησης στη χώρα τους, στη διάρκεια του ταξιδιού τους ή κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχει ιατρική υποστήριξη, ψυχολογική, κοινωνική και ψυχιατρική βοήθεια καθώς και νομική υποστήριξη. Και είναι δυστυχώς πολλά τα άτομα που έχουν ανάγκη για αυτή τη βοήθεια.
Μόνο το 2019, πάνω από 115 άνθρωποι απευθύνθηκαν στην κλινική για παροχή ολοκληρωμένης ιατρικής, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης. Μέσα στο 2019 στην κλινική πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.300 ιατρικές συνεδρίες και περίπου 1.400 συνεδρίες ψυχικής υγείας. Την ίδια χρονιά η ομάδα της κλινικής διευκόλυνε 439 επισκέψεις ασθενών με συνοδεία διαπολιτισμικών μεσολαβητών σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας για εξειδικευμένες ιατρικές συνεδρίες ή σε άλλες υπηρεσίες.
Οι κύριες χώρες προέλευσης των ανθρώπων που υποστηρίζει η κλινική είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Καμερούν, το Ιράν, η Σιέρα Λεόνε, η Συρία και 13 άλλες χώρες, κυρίως αφρικανικές. Το 91% των ασθενών είναι άντρες και το 9% γυναίκες.
Οι άνθρωποι που αναζητούν βοήθεια εμφανίζουν κατά κύριο λόγο μυοσκελετικά προβλήματα και διάφορα θέματα ψυχικής υγείας, όπως διαταραχή μετατραυματικού στρες, έντονο άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης.
Η ομάδα έχει αναπτύξει μια διεπιστημονική προσέγγιση για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις ιατρικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της συστηματικής βίας που έχουν υποστεί. Επίσης τους παρέχει κοινωνική υποστήριξη και νομική βοήθεια για διευκόλυνση της πρόσβασής τους στο σύστημα ασύλου. Ωστόσο είναι πολλές οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην προσπάθειά τους να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή.
Από τον Ιούλιο του 2019 είναι αδύνατη η χορήγηση ΑΜΚΑ στους ασθενείς αυτούς.
Σε αυτό το διάστημα, υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις ανθρώπων με ιατρικά προβλήματα που δεν τους επιτράπηκε η πρόσβαση σε φροντίδα υγείας. Επίσης, η έλλειψη στέγης στην Αθήνα αποτελεί εμπόδιο στην αποκατάσταση των ασθενών. Ακόμη, σε πολλές περιπτώσεις αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που είχαν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα στέγασης αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τον τόπο διαμονής τους επειδή, σύμφωνα με τους κανονισμούς, όταν αναγνωριστεί κάποιος ως πρόσφυγας, πρέπει να βρει δική του στέγη.
Σε μία προσπάθεια ενδυνάμωσης των ανθρώπων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα υποστήριξης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, έχει δημιουργηθεί η ομάδα παρέμβασης, Survivors2. Τα μέλη της είναι πρώην και νυν ωφελούμενοι της κλινικής αποκατάστασης. Η ομάδα δημιουργήθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα και την αναγνώριση των θυμάτων βασανιστηρίων και βάναυσης μεταχείρισης που ζουν στην Ελλάδα.
«Ονομαζόμαστε Survivors2 επειδή όλοι μας έχουμε υποστεί βασανιστήρια και άλλες μορφές βίας για να φτάσουμε στην Ελλάδα και, αντί να βρούμε ασφάλεια και υποστήριξη εδώ, είμαστε αναγκασμένοι για άλλη μια φορά να δώσουμε αγώνα για να επιβιώσουμε.» Πατρίκ