Οι αρχές της χώρας έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο επτά ανθρώπων
Με αίμα βάφτηκαν οι εκλογές στη Βενεζουέλα, στις οποίες καταγράφηκε η πορεία της χώρας προς το διχασμό. Στους επτά ο αριθμός των νεκρών, πολλοί οι τραυματίες από τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Εκατομμύρια προσήλθαν στις κάλπες με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για μικρή συμμετοχή. Ευθείες απειλές για παρέμβαση από τις ΗΠΑ.
Οι αρχές της χώρας έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο επτά ανθρώπων με την αντιπολίτευση να μιλά για 13 νεκρούς.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας ο Χοσέ Φέλιξ Πινέντα, φιλοκυβερνητικός υποψήφιος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του τη νύχτα του Σαββάτου. Ο 39χρονος δικηγόρος έφερε πολλά τραύματα από σφαίρες.
Νεκρός από πυρά έπεσε και ο Ρικάρντο Κάμπος ένας νεαρός γραμματέας του κόμματος Acción Democrática, το οποίο ανήκει στην αντιπολίτευση.
Επίσης, μέχρι αυτήν τη στιγμή έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι ακόμη πέντε ατόμων, τα ονόματα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αρχές, μεταξύ αυτών δύο έφηβοι 13 και 17 ετών.
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και κατά τις διαδηλώσεις κατά της εκλογικής διαδικασίας τις οποίες είχε οργανώσει η αντιπολίτευση, ενώ επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν από έκρηξη σε αντικυβερνητική διαδήλωση.
Οκτώ εκατομμύρια στις κάλπες
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι στις κάλπες προσήλθαν περισσότεροι από 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι για να εκλέξουν τη Συντακτική Συνέλευση, με το ποσοστό συμμετοχής να κυμαίνεται στο 41,5%.
Σημειώνεται ότι στο άτυπο δημοψήφισμα που είχε οργανώσει η αντιπολίτευση την περασμένη εβδομάδα συμμετείχαν περισσότεροι από 7,5 εκατ. άνθρωποι.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 6 το πρωί της Κυριακής (13.00 ώρα Ελλάδας) με το Νίκολας Μαδούρο να είναι κυριολεκτικά από τους πρώτους που βρέθηκαν σε εκλογικό τμήμα για να ρίξουν την ψήφο τους.
Συνοδευόμενος από στενούς του συμβούλους και κρατικά ΜΜΕ ο Μαδούρο δήλωσε «έχουμε υπομείνει στωικά την τρομοκρατία και την εγκληματική βία. Ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος θα δώσει ένα χέρι βοήθειας στην πατρίδα μας».
Σε μήνυμά του, κάλεσε τους Βενεζουελάνους να πάνε να ψηφίσουν «βρέξει – χιονίσει».
Η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα στις σημερινές εκλογές, καθώς υποστηρίζει ότι η Συντακτική Συνέλευση θα αντικαταστήσει το εκλεγμένο Κοινοβούλιο (το οποίο ελέγχει η ίδια), και καλεί τους υποστηρικτές της σε μαζική αποχή. Είχαν προηγηθεί πολλές ημέρες απεργίας, αλλά και διαδηλώσεις.
Η Συντακτική Συνέλευση θα έχει τη δικαιοδοσία να γράψει ξανά το Σύνταγμα της χώρας, αλλά θα είναι και θεσμικά ανώτερη από άλλους θεσμούς, όπως το Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχει η αντιπολίτευση.
Η αντιπολίτευση απορρίπτει τη Συντακτική Συνέλευση με το αιτιολογικό ότι ο Μαδούρο θα έπρεπε προηγουμένως να υποβάλει σε δημοψήφισμα την πρόθεσή του για την ανάδειξη ενός τέτοιου σώματος. Υποστηρίζει επίσης ότι οι εκλογές οργανώνονται με τρόπο ώστε η κυβέρνηση να καταφέρει να ελέγξει τη Συντακτική Συνέλευση, εγκαθιδρύοντας κομμουνιστική δικτατορία.
Από την άλλη, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί πραξικόπημα με τη στήριξη της Ουάσινγκτον και των «λακέδων» της.
Ευθείες απειλές από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλα, πέρα από την αντιπολίτευση και τα οικονομικά προβλήματα, βρίσκεται αντιμέτωπη και με τη διεθνή απομόνωση, καθώς αρκετές χώρες έχουν ταχθεί ανοικτά κατά του Νίκολας Μαδούρο, ενώ σημειώνουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Βενεζουέλα και απειλούν τόσο με νέες κυρώσεις όσο και με περαιτέρω παρεμβάσεις.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε βραδινή ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας«δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους ν΄ αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους».
«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Στη γραμμή Τραμπ βρίσκονται χώρες όπως το Μεξικό, η Κολομβία και ο Παναμάς, ενώ κατά του Μαδούρο είναι και οι δεξιές κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Αργεντινής. Μάλιστα έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας.