Επικαιρότητα

Κόρινθος, όπως Αμυγδαλέζα

By N.

December 30, 2015

Ενάμιση χρόνο μετά τη δυναμική πορεία συλλογικοτήτων στην Κόρινθο τον Ιούνιο του 2014, με αίτημα να κλείσει το κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών, στους δρόμους της Κορίνθου ακούστηκαν ξανά χθες συνθήματα κατά της κράτησης και ρίχτηκαν τρικάκια, καθώς αρχίζει να γεμίζει ξανά κρατούμενους το στρατόπεδο, αυτή τη φορά Μαροκινούς, Τυνήσιους και Αλγερινούς.

Στους πρώτους 123 που συνελήφθησαν στο άτυπο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, λίγες μέρες μετά την αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη, προστέθηκαν άλλοι πενήντα και στη συνέχεια άλλοι περίπου 100, που μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης κατευθείαν από τα νησιά.

Σύμφωνα με αλληλέγγυους που επισκέφτηκαν το στρατόπεδο για να δώσουν κουβέρτες και τρόφιμα, πολλοί κρατούμενοι δείχνουν να μην έχουν ενημερωθεί επαρκώς για την κατάστασή τους.

Αρκετοί μάλιστα επιχείρησαν να βρουν δικηγόρο, αλλά αποθαρρύνθηκαν από τις ακριβές τιμές, καθώς φαίνεται ότι δεν λειτουργούν υπηρεσίες δωρεάν νομικής συνδρομής.

Παρ’ όλο που για τους περισσότερους βρίσκεται σε ισχύ η μηνιαία αναστολή απέλασης που παίρνουν όταν καταγράφονται, οι αρχές τούς συλλαμβάνουν σαν ύποπτους διαφυγής, με το επιχείρημα ότι παραβιάζουν τον περιοριστικό όρο να μη βρίσκονται σε ακριτικούς νομούς ή στην Αθήνα όπως γράφει το χαρτί της αναστολής απέλασης.

Πρόκειται ασφαλώς για μια εξαιρετικά στενή ερμηνεία του νόμου, στα όρια του προσχήματος, που εφαρμόζεται τελείως επιλεκτικά και μάλιστα με κριτήριο την εθνική καταγωγή, πρακτική που απαγορεύεται.

Δημιουργεί επιπλέον το ερώτημα αν έχουν οι κρατούμενοι ικανοποιητική πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, προκειμένου να εξεταστεί εξατομικευμένα αν δικαιούνται διεθνή προστασία.

Αναγκάζονται μάλιστα να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, την ώρα που έχει καταρρεύσει στην πράξη ο κανονισμός του Δουβλίνου.

Στην πραγματικότητα η επιστροφή της κράτησης αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κλείσει τα σύνορα στους οικονομικούς μετανάστες και να εντείνει τις απελάσεις, διαχωρίζοντας τους μετανάστες από τους πρόσφυγες.

Οπως έχουν επισημάνει διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις, αυτή η πολιτική, που απαιτεί τεράστια κονδύλια και εκτενή μηχανισμό καταστολής, γίνεται κυρίως για συμβολικούς και επικοινωνιακούς λόγους, καθώς είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στον τεράστιο αριθμό μεταναστών της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών κάθε ηλικίας που βρίσκουν τον θάνατο στο Αιγαίο, καθώς δεν έχουν θεσπιστεί νόμιμοι και ασφαλείς τρόποι διέλευσης στην Ευρώπη.

Σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας η ομάδα Αναρχικοί για την Κοινωνική Απελευθέρωση τοποθέτησε χθες στο σιντριβάνι και στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας Συντάγματος σωσίβια σαν αυτά που φορούν στο ταξίδι τους οι πρόσφυγες.

«Να ανοίξουν τα σύνορα, να ζήσουν οι άνθρωποι» έγραφε το πανό που ανάρτησαν.

efsyn.gr