Η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού και του αριθμού των θυμάτων και των κρουσμάτων στη Σουηδία έχει δημιουργήσει ερωτηματικά για την απόφασή της να αντιμετωπίσει τον ιό χωρίς τη λήψη περιοριστικών μέτρων.
Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορονοϊού και θανάτων στη Στοκχόλμη προκάλεσε ερωτήματα και αμφισβήτηση σχετικά με τη στρατηγική της Σουηδίας και την απόφασή της να πολεμήσει την επιδημία χωρίς να επιβάλει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν κλείσει σχολεία και έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα για να περιορίσουν την έκθεση σε πιθανούς φορείς, με τη Γερμανία, για παράδειγμα, να απαγορεύει τις συναθροίσεις στον δρόμο άνω των δύο ατόμων.
Μεταξύ των γειτονικών χωρών της Σουηδίας, η Δανία έκλεισε τα σύνορά της και τα σχολεία της, όπως και η Νορβηγία, την ώρα που η Φινλανδία απομόνωσε το αστικό της κέντρο.
Κι όμως, οι Σουηδοί μπορούν ακόμη να πηγαίνουν στα εστιατόρια, στο κομμωτήριο και να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ακόμα κι αν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων έχει αυξηθεί, κυρίως στη Στοκχόλμη, που μετρά το 50% και πλέον των θανάτων.
Ωστόσο, η φιλελεύθερη προσέγγιση της Σουηδίας, που στοχεύει στο να ελαχιστοποιήσει την όποια αναταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων, την ώρα που η επιδημία εξαπλώνεται στην πρωτεύουσα.
“Δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να κλείσουμε τη Στοκχόλμη τώρα αμέσως” δήλωσε στο Reuters η Σεσίλια Σόντερμπεργκ-Νάουκλερ, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο “Καρολίνσκα”.
Πρόκειται για μία από τους 2.300 ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου Μάρτη, καλώντας την να λάβει αυστηρότερα μέτρα για να προστατεύσει το σύστημα υγείας της χώρας.
“Πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση, δεν μπορούμε να κινούμαστε προς μια κατάσταση, όπου θα επικρατήσει το απόλυτο χάος. Κανείς δεν ακολούθησε αυτόν τον δρόμο, επομένως γιατί εμείς θα πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα τον δοκιμάσουμε, στη Σουηδία, χωρίς τη συναίνεση πολιτών”, συμπλήρωσε.
Η Σουηδία κατέγραψε την Παρασκευή 612 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 6.000. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 333 με τη χώρα να θρηνεί σε καθημερινή βάση περίπου 25 με 30 θύματα, σύμφωνα με τη Υπηρεσία Υγείας της χώρας.
Δύσκολες ώρες στη Στοκχόλμη
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός διασπείρεται στους οίκους ευγηρίας, κυρίως στην πρωτεύουσα, όπου το προσωπικό σε νοσοκομεία και γηροκομεία προειδοποιεί δημοσίως για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού όπως μάσκες.
Τοπικός αξιωματούχος περιέγραψε μια “καταιγίδα” κρουσμάτων COVID-19 με την οποία είναι αντιμέτωπη πλέον η Στοκχόλμη, που άνοιξε ένα νοσοκομείο εκστρατείας σε ένα συνεδριακό συγκρότημα νότια του κέντρου της πόλης και απηύθυνε έκκληση προς όλους όσοι έχουν ιατρική εκπαίδευση να βοηθήσουν στη φροντίδα των ασθενών.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ρωτήθηκε για το αν ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας της χώρας αποτελεί απόδειξη αποτυχημένης στρατηγικής, απαντώντας πως “δεν νομίζω ότι είναι ένδειξη. Έτσι δείχνει η κατάσταση στην Ευρώπη. Εμείς έχουμε πει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί”.
Η Σουηδία έχει επικεντρωθεί στο να απομονώνει και να φροντίζει τους ασθενείς παρά να κλείνει τμήματα της κοινωνίας. Οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων απαγορεύτηκαν, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια κάνουν διαδικτυακά μαθήματα και οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια, σχετικά μικρής εμβέλειας μέτρα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
“Είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε μια πολιτική που θα μπορεί να διατηρηθεί για μια μακρύτερη χρονική περίοδο, κάτι που σημαίνει μείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι. Αυτό είναι το μήνυμά μας”, είπε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, Άντερς Τέγκνελ, ο οποίος έχει δεχθεί τόσο απειλές αλλά και μηνύματα θαυμασμού για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση.