Συντάκτης: Χριστίνα Πάντζου
Η Χέδερ Αντος, που εργάζεται στη Μarvel -τη διάσημη εκδοτική εταιρεία κόμικς της Νέας Υόρκη- και έχει συμμετάσχει ανάμεσα στα άλλα στην υλοποίηση έργων όπως τα Star Wars, έγινε πρόσφατα πρωταγωνίστρια στα κοινωνικά μέσα. Οχι για τη σπουδαία δουλειά της. Αλλά γιατί είχε την ιδέα να βγάλει μια selfie με συναδέλφισσές της στην εταιρεία. Μια απλή φωτογραφία μόνο γυναικών και αφιερωμένη στη Φλόρενς Στάινμπεργκ, την πρώτη γυναίκα που προσέλαβε η Marvel, στάθηκε αρκετή για να ξεσπάσει ένα κύμα μισογυνισμού στα κοινωνικά δίκτυα, μια μαζική κυβερνο-παρενόχληση που μετατράπηκε σε εφιάλτη για τη νεαρή δημιουργό.
Αρσενικοί, ενοχλημένοι από την «πρόκληση», άρχισαν να τη βομβαρδίζουν με υποτιμητικά και υβριστικά σχόλια του τύπου «Θυμάστε όταν τα κόμικς ήταν για υπερήρωες και όχι ένας ασφαλής χώρος για να δημιουργούν οι φεμινίστριες τις δικές τους ηρωίδες και να χτυπούν καθησυχαστικά η μία την πλάτη της άλλης», «Φτάνουν πια τα νέα στερεότυπα για τις κοινωνικές μαχήτριες», «Κανείς δεν θέλει να ακούσει τα παράπονα της φεμιναζί προπαγάνδας σου», ενώ άλλοι έφτασαν να πουν: «Καλύτερα κάντε την να υπογράψει ένα έγγραφο συναίνεσης: μοιάζει ο τύπος της γκόμενας που θα έλεγε ψέματα ότι την βίασαν»…
Η Χέδερ σε συνέντευξή της δήλωσε πως ποτέ δεν είχε φανταστεί πως θα μπορούσαν να την προσβάλουν, παρενοχλήσουν ή εκφοβίσουν επειδή απλώς φωτογραφήθηκε με άλλες δημιουργούς κόμικς. «Να υποστώ όλα αυτά απλά και μόνο επειδή είμαι γυναίκα και μάλιστα στη βιομηχανία των κόμικς; Τελικά, ο κόσμος του ίντερνετ έχει μετατραπεί σε έναν δυσάρεστο και τρομακτικό τόπο για τις γυναίκες».
Ολα αυτά έγιναν στα τέλη Ιουλίου κι έκτοτε, όπως σημειώνει το ηλεκτρονικό περιοδικό Mary Sue, πολλά ανάλογα κρούσματα έχουν καταγραφεί. Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά ούτε αφορούν μόνο τον χώρο των κόμικς αλλά συνολικά το διαδίκτυο. Σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ, το 73% των γυναικών έχουν υποστεί κάποια μορφή κυβερνο-παρενόχλησης. Οσο για την Ευρώπη, πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων εκτιμά ότι μία στις δέκα γυναίκες ηλικίας άνω των 15 ετών έχει γνωρίσει κάποια μορφή κυβερνο-βίας.