Ελλάδα

Κυβέρνηση και Βρούτσης καταργούν την τηλεκατάρτιση των «τεσσάρων ορθογραφικών λαθών»

By N.

April 22, 2020

Την κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που επί ημέρες εξέθετε κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε να ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, υπό το βάρος των αντιδράσεων των πολιτών για το ρεσιτάλ προχειρότητας και αντιεπαγγελματισμού, αλλά και των αποκαλύψεων για τις μεθοδεύσεις που έλαβαν χώρα κατά το στήσιμο του προγράμματος.

 

Παραδέχεται τώρα την απαράδεκτη ποιότητα του προγράμματος που παρείχαν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες ο υπουργός, που μέχρι πρότινος έβλεπε μόλις «τέσσερα ορθογραφικά λάθη σε δύο σελίδες». Απευθείας η καταβολή των 600 ευρώ στους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε οπισθοχώρηση άρον άρον αναγκάστηκε η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, αναφορικά με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης επιπέδου «Σοιλ Ελικικού», καθώς φαίνεται πως δεν μπόρεσαν να σηκώσουν το βάρος των αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και τις αποκαλύψεις για το παρασκήνιο του προγράμματος της τηλεκατάρτισης.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως η ποιότητα του περιεχομένου των προγραμμάτων ήταν προβληματική, παρότι ήταν ο ίδιος που τις προηγούμενες ημέρες κατηγορούσε την αξιωματική αντιπολίτευση πως ασχολείται με «τέσσερα λάθη σε δύο σελίδες», αγνοώντας τις έντονες διαμαρτυρίες επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών που κατήγγειλαν την προχειρότητα και το αναχρονιστικό του προγράμματος.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το ζήτημα ενδέχεται να είναι βαθύτερο για την κυβέρνηση, καθώς στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας μάλιστα πως δέχεται συγχαρητήρια για την ποιότητα του προγράμματος, ενώ την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης παραδεχόταν το φιάσκο. Συγκεκριμένα, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δήλωσε την Τετάρτη του Πάσχα στον ΣΚΑΪ πως «Δεν υπήρχε ο χρόνος για να υπάρξει η αναγκαία πιστοποίηση των προγραμμάτων με αποτέλεσμα να υπάρχει διαβαθμισμένη ποιότητα και η αλήθεια είναι ότι σε ένα τέτοιου τύπου πρόγραμμα που αποσκοπεί πρωτίστως στο να παρέχει δεξιότητες σε επιστημονικούς κλάδους που ήδη έχουν επιστημονική γνώση κεφαλοποιημένη. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στα δικά μας δεδομένα. Θα υπάρξουν άμεσες διορθωτικές κινήσεις».

Τελικά, κατά πως φαίνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παρέμβει, αποφασίζοντας την κατάργηση του προγράμματος, και αναγκάζοντας με τη σειρά του τον υπουργό Εργασίας να αυτοακυρωθεί μέσα από την παρακάτω δήλωση.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης:

«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).

Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται».

Πηγή