Με ειδοποίηση μικρότερη των 24 ωρών και με τελεσιγραφικό τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδει ο Πολ Μέισον του Channel 4, ζητά το πάγωμα του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση που η ελληνική κυβέρνηση έχει φέρει προς ψήφιση στη Βουλή (συζητείται σήμερα και αύριο), αλλά και της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές. «Δεν αποσύρονται τα ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις», απάντησε ήδη ο Ν. Βούτσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.
Σε «σκηνικό πίεσης» που επιδιώκουν να στήσουν οι εταίροι, αποδίδει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις αντιδράσεις για τα δύο νομοσχέδια που προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση. Από το Μαξίμου διαμηνύουν ήδη από την Τρίτη:
«Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο αύριο στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς», απαντώντας στην επιστολή του Ντ. Κοστέλο (Κομισιόν) που ισχυρίζεται πως η κατάθεση του ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση οφειλών είναι μονομερείς ενέργειες.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποσύρει τα δυο νομοσχέδια, τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή, αποδίδοντας το «βέτο» της Κομισιόν σε «σκηνικό πίεσης». Προσέθεσε πως η ρύθμιση των 100 δόσεων «έχει μόνο δημοσιονομικό όφελος», ενώ τα μέτρα για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης έχουν «σχετικά χαμηλό» κόστος», της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ. (διαβάστε αναλυτικά)