Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, με άρθρο του στο Νόστιμον ήμαρ μιλάει για το “Δικαίωμα στην αποσύνδεση” εν μέσω ραγδαίας αύξησης του ποσοστού τηλε-εργασίας στην ΕΕ και με αφορμή την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριλάβει το εν λόγω δικαίωμα στα τελευταία ψηφίσματα της.
Για το «δικαίωμα στην αποσύνδεση»
Η νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, που επιταχύνθηκε από την πανδημία της Covid-19, έδωσε την ευκαιρία στις κυβερνήσεις και την ΕΕ να νομοθετήσουν πάγιες απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, για μείωση του κόστους της εργασίας και την εντατικοποίησή της, αυξάνοντας δραστικά την τηλεργασία. Η τηλεργασία έχει έρθει για να μείνει, κι αυτό αποδεικνύεται από τις απαιτήσεις του ΣΕΒ από το 2019, πριν την πανδημία, για «βελτιώσεις στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό την ενίσχυση του θεσμού της τηλεργασίας». Επίσης, από το γεγονός ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσθέσει την υποχρεωτική τηλεργασία, δηλαδή τη μονομερή επιβολή της από τον εργοδότη, στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση.
Η νέα πρόταση για Οδηγία της ΕΕ, που ψηφίστηκε στην περασμένη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου, δεν εξασφαλίζει τα δικαιώματα των “τηλε-εργαζόμενων”. Όχι μόνο παγιώνει την τηλεργασία, αλλά και νομιμοποιεί το «δικαίωμα» του εργοδότη να αξιοποιεί ψηφιακά συστήματα παρακολούθησης κι εκμετάλλευσης. Την ίδια στιγμή, οι παραβιάσεις της εργοδοσίας είναι συνεχείς μέσω της «σύνδεσης» με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας: κάμερες, εφαρμογές καταγραφής-αισθητήρες, δουλειά χωρίς ωράριο, με οδυνηρές συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων. Παραβιάσεις που στηρίζονται στις υπάρχουσες αντεργατικές οδηγίες ΕΕ-κυβερνήσεων, που προβλέπουν τη διάλυση του 8ωρου, την αύξηση του εργάσιμου χρόνου έως και 72 ώρες την εβδομάδα, την εξαμηνιαία διευθέτησή του.
Η πραγματικότητα της τηλεργασίας, όπου κυριαρχούν η αυθαιρεσία, οι απειλές και ο εκβιασμός της απόλυσης, μαζί με την έλλειψη οποιουδήποτε κρατικού ελέγχου, είναι γεγονός. Όσοι προπαγανδίζουν ότι οι «διάφορες οδηγίες της ΕΕ» θα κατοχυρώσουν δικαιώματα για τους εργαζομένους, κατά τη γνώμη μας παραπλανούν το λαό. Δίνουν «άλλοθι» στην παγίωση και επέκταση της τηλεργασίας, κι όλων των πλέον σύγχρονων μεθόδων εργασιακής εκμετάλλευσης.
Αποδεικνύεται και με αυτές τις εξελίξεις ο αντεργατικός χαρακτήρα της ΕΕ και των θεσμών της, ο ρόλος της ως συμμαχία καπιταλιστών που προωθεί την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Το ζητούμενο είναι οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν την πάλη τους για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για τη μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και την κατάργηση κάθε μορφής ευέλικτης δουλειάς. Να παλέψουν ενάντια στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, για διασφάλιση του ελεύθερου χρόνου τους. Να αγωνιστούν ενάντια στους νόμους που διαλύουν το 8ωρο, τα εργατικά ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως ο σχεδιασμός για 10ωρη δουλειά που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος
Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ