Η πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής δίνει την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων να προχωρήσουν σε ενοικίαση των ακινήτων τους στον Δήμο για τα τουλάχιστον πέντε επόμενα χρόνια, στα πλαίσια του φιλόδοξου σχεδίου του Δήμου Λισαβόνας για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης της πόλης.
Η πανδημία του κορονοϊού έπληξε βαριά την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Στην Λισαβόνα, η τουριστική κρίση άφησε άδεια τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που προσελκύουν τουρίστες ως επί το πλείστον μέσω site όπως το Airbnb.
Η δημοτική αρχή κινήθηκε γρήγορα και ανέλαβε δράση σε μια προσπάθεια να λύσει το πρόβλημα στέγασης που δημιούργησε η άναρχη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναγκάζοντας, όπως και στην Αθήνα, τους κατοίκους της πόλης να μετακομίζουν από το κέντρο της πόλης, αφού οι τιμές των ενοικίων εκτοξεύθηκαν.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο δήμαρχος της Πορτογαλικής πρωτεύουσας, Φερνάντο Μεντίνα, δήλωσε:
«Υπό μια έννοια η πανδημία δημιούργησε μια ευκαιρία για την πόλη μας. Η Covid-19 δεν ζήτησε άδεια για να έρθει στην Λισαβόνα, έχουμε όμως τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να κινηθούμε προς την σωστή κατεύθυνση για να διορθώσουμε τα πράγματα και να τα βάλουμε στο σωστό δρόμο».
Η πόλη εκμεταλλεύτηκε αυτές τις συνθήκες για να φέρει στο προσκήνιο ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που ήταν σε λειτουργία πριν από την πανδημία: τη μετατροπή μερικών από τα περισσότερα από 20.000 τουριστικά διαμερίσματα της πόλης σε κατοικίες.
Το σχέδιο του Δήμου Λισαβόνας
Η πρωτοβουλία του δήμου Λισαβόνας αξιολογείται ως επιλογή «χωρίς κίνδυνο». Προσφέρει στους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα να λάβουν έως και 1.000€/μήνα ενοικιάζοντας τα ακίνητά τους στον δήμο για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Από εκεί η πόλη αναλαμβάνει να βρει επίδοξους ενοικιαστές και να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των ακινήτων, επιδοτώντας τα ενοίκια στο ένα τρίτο του καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού.
Για τους ιδιοκτήτες, το εισόδημα από ενοίκια είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο από αυτό που θα μπορούσαν να κερδίσουν από τους τουρίστες, μέσω της διαχείρισης από πλατφόρμες τύπου Airbnb. Ο δήμος όμως μοιάζει σίγουρος ότι το μακροπρόθεσμο, σταθερό εισόδημα – και η δυνατότητα που παρέχει η δημοτική αρχή για προπληρωμή έως και τριών ετών μίσθωσης – θα πείσει τους ιδιοκτήτες, καθώς σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα που δημιούργησε η πανδημία.
Οι προσπάθειες του δήμου της Λισαβόνας έρχονται να αναδείξουν το πώς μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που επηρέασε το σύνολο των οικονομιών, ώθησε τις κυβερνήσεις πολλών χωρών του κόσμου σε αλλαγή αναφορικά με την προσέγγιση της κρίσης στέγασης, που αντιμετωπίζουν κυρίως οι μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες.