Το Manolada Watch αποτελεί μια πρωτοβουλία του οργανισμού Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity για την παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα Ηλείας.
Από το 2017 το Manolada Watch ως οργανισμός ασχολείται με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, με αποτέλεσμα να συλλέγει πολλά στοιχεία και ανάλογη εμπειρία.
Ο οργανισμός επισκέφτηκε εκ νέου τους καταυλισμούς εργατών γης στην περιοχή, όπως επίσης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας.
Ακολουθεί η αναφορά για τον Απρίλιο του 2021, όπως δημοσιεύτηκε σε δελτίο τύπου του Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity.
Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 και εργάτες γης
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή αλλά και μαρτυρίες εργατών γης, κατά την διάρκεια της πανδημίας, έχει καταγραφεί μόνο ένα περιστατικό εργάτη γης από την περιοχή με κορονοϊό, που να έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2020, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση της τελευταίας μας αναφοράς, ένας 27χρονος μετανάστης εργάτης γης από τη Μανωλάδα, εισήχθη σε κρίσιμη κατάσταση με συμπτώματα COVID-19 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, όπου και κατέληξε κάποιο διάστημα αργότερα. Από τότε, δεν έχουν καταγραφεί άλλα περιστατικά εργατών γης από την περιοχή με κορονοϊό, που να έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Όπως μας ενημέρωσαν οι τοπικές αρχές και οι εργάτες γης, το προηγούμενο διάστημα έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εργάτες γης για άσκοπη μετακίνηση ή μη χρήση μάσκας, ιδίως στην πλατεία της Ν. Μανωλάδας.
Ως προς τα υγειονομικά μέτρα προστασίας κατά του COVID-19 δεν υπάρχει μέχρι νεωτέρας κάποια ιδιαίτερη μέριμνα για αυτή την ιδιαίτερα μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα που κατοικεί στην περιοχή, ούτε έχει υπάρξει σχεδιασμός για ενδεχόμενο εμβολιασμό τους. Όπως ενημερωθήκαμε από εργάτες γης, δεν έχει διενεργηθεί κάποιος δειγματοληπτικός έλεγχος με rapid test στους χώρους εργασίας τους ή διαμονής τους.
Εργάτες γης
Συνεχίζουν να μην υπάρχουν επίσημα στοιχεία καταγεγραμμένων εργατών γης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής, ο αριθμός των εργατών γης που διαβιεί αυτή τη στιγμή στη Μανωλάδα υπολογίζεται περίπου στους 7.000 άνδρες. Η συντριπτική πλειονότητά τους έχει καταγωγή από το Μπαγκλαντές, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται πολύ λίγοι εργάτες γης Πακιστανικής και Αιγυπτιακής καταγωγής.
Νομικό καθεστώς
Οι περισσότεροι από τους εργάτες γης παραμένουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Όπως έχουμε καταγράψει σε προηγούμενες αναφορές, ένα μικρό ποσοστό αυτών έχει λάβει βεβαίωση αναβολής απομάκρυνσης λόγω απασχόλησης στην αγροτική οικονομία με εργόσημο (βάσει του άρθρου 13Α του Ν. 4251/2014), ενώ λίγοι είναι αυτοί που διαθέτουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους λόγω της πυρκαγιάς του 2018.
Συνθήκες διαβίωσης
Οι συνθήκες διαβίωσης στους δύο καταυλισμούς, που επισκεπτόμαστε τακτικά, καταγράφονται για ακόμη μια φορά ως ιδιαιτέρως δυσχερείς. Στον έναν καταυλισμό παραμένουν οι αυτοσχέδιες παράγκες από καλάμια, σίδερα και νάιλον θερμοκηπίου σε καθεμιά από τις οποίες μένουν μαζί από 10 έως 20 άνθρωποι. Στην έλλειψη δικτύου ύδρευσης του συγκεκριμένου καταυλισμού έρχεται να προστεθεί τώρα και το εξής: τον τελευταίο μήνα οι εργάτες γης αδυνατούν να προμηθευτούν νερό ακόμη και για τις μικρές πλαστικές δεξαμενές. Αυτό τους έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε βασικές τους ανάγκες ατομικής υγιεινής. ‘Έτσι, όπως μας ενημέρωσαν οι εργάτες γης, πολλοί αναγκάζονται να πηγαίνουν δίπλα στα λιγοστά σπίτια που ενοικιάζονται από άλλους εργάτες γης για να κάνουν ντουζ.
Ο άλλος καταυλισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε πιο πρόσφατα, μετά την πυρκαγιά του 2018, μετρούσε μέχρι την επίσκεψή τον Ιούλιο του 2020 14 καταλύματα, κατασκευασμένα από κόντρα-πλακέ. Τώρα πλέον ο καταυλισμός αυτός έχει διευρυνθεί περιμετρικά και το εσωτερικό του έχει πυκνώσει κατά πολύ, καθώς τα υποτυπώδη καταλύματα έχουν αυξηθεί, έχοντας στηθεί καινούρια με τσίγκους από αλουμίνιο και με νάιλον.
Και στους δύο καταυλισμούς συνεχίζει να ελλείπει οποιαδήποτε μέριμνα για τη συλλογή αφενός των απορριμμάτων, που συγκεντρώνονται σε τεράστιες ποσότητες εντός των καταυλισμών, και αφετέρου των λυμάτων από τις αυτοσχέδιες τουαλέτες.
Συνθήκες εργασίας
Σύμφωνα με όσα μας είπαν οι εργάτες γης, η συγκομιδή της φράουλας έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου. Αυτή είναι η περίοδος που μεγάλος αριθμός εργατών γης είναι συγκεντρωμένος στην περιοχή λόγω των αυξημένης ανάγκης εργασιών στις καλλιέργειες φράουλας. Όπως μας ενημέρωσαν οι εργάτες γης, οι ώρες που απασχολούνται καθημερινά είναι 7 ώρες και το ημερομίσθιό τους είναι 24 ευρώ.