Ο επί 12 χρόνια (2007-2019) πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριος Λώλος, μίλησε στην εκπομπή του Νόστιμον ήμαρ “Σου γυρίζει το μάτι” για τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής 6/12 και την αστυνομική καταστολή θύματα της οποία ήταν και οι φωτορεπόρτερ που προσπάθησαν να καλύψουν τα γεγονότα.
Ο Μάριος Λώλος αναφέρθηκε εκτενώς στην αυθαιρεσία των αστυνομικών δυνάμεων, στις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι φωτορεπόρτερ ευρισκόμενοι πάντα στην καρδιά των γεγονότων αλλά και στις πολιτικές ευθύνες πίσω από τα γεγονότα τόσο της 6ης και 7ης Δεκεμβρίου όσο και της 17ης Νομεβρίου.
Ολόκληρη η συνέντευξη στο τέλος του κειμένου. Ακολουθούν μερικά σημεία από την συζήτηση.
Για την κάλυψη της ημέρας από τους φωτορεπόρτερ
“Εμείς ως φωτορεπόρτερ δεν προσεγγίσαμε το μνημείο, δεν μας επετράπη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας να πλησιάσουμε για να βγάλουμε φωτογραφίες. Όποιο πλάνο πήραμε ήταν με τηλεφακό, όταν μπορέσουμε να παρακάμψουμε τους τρεις αστυφύλακες που μας απέτρεπαν και πριν μας κλείσει τελικά το δρόμο μια διμοιρία. Προσπάθησαν πολλές φορές να μας διαλύσουν αλλά όταν συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία Εξαρχείων ήταν αδύνατο γιατί θα έπρεπε να εκκενώσουν μια ολόκληρη περιοχή.
Στην περίπτωση της ταξικής αντεπίθεσης πήγαμε περίπου 10 φωτορεπόρτερ μόλις ενημερωθήκαμε για τον εγκλωβισμό τους από δυνάμεις της Αστυνομίας. Εκεί λοιπόν κατεβαίνει μια διμοιρία και αρχίζει να μας σπρώχνει με τις ασπίδες για να φύγουμε στην λογική πως δεν έχουμε δουλειά εκεί και πως γίνεται αστυνομική επιχείρηση. Εμείς προσπαθούσαμε να φύγουμε, πέφταμε πάνω σε μηχανάκια της ΔΡΑΣΗΣ, σε μονάδες ΟΠΚΕ, επικρατούσε χαμός. Όταν τηρείς την νομιμότητα μιας αστυνομικής επιχείρησης δεν έχεις πρόβλημα να έχεις μαζί σου φωτορεπόρτερ. ”
Η στάση της αστυνομίας και η ομάδα Δράση
“Η αναλογία κατοίκου/αστυνομικού ήταν σχεδόν ένας προς έναν, γινόντουσαν από παντού “πεσίματα”, έλεγχοι, προσαγωγές για αστείους λόγους. Όποιος κυκλοφορούσε στην περιοχή κρατώντας ένα λουλούδι είχε πρόβλημα, δεν συζητάμε αν ήταν 2 ή 3 μαζί και δεν κρατούσαν λουλούδι. Μαζέψανε κόσμο από την συγκέντρωση του ΚΚΕ Μ-Λ, μαζέψανε τον κόσμο έξω από το χημείο όπου βρισκόταν και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Δεν θέλω να μείνω μόνο στο περιστατικό με τα λουλούδια. Η αστυνομία ήταν διατεθειμένη να κάνει ότι χρειαζόταν για να μην διαμαρτυρηθεί και διαδηλώσει ο κόσμος. Όπως δεν ήθελαν να γίνει διαδήλωση την 17η Νοέμβρη.
Η ομάδα ΔΡΑΣΗ ήταν η πιο επιθετική ομάδα από όλους, κυνηγούσαν κόσμο μέσα σε πολυκατοικίες και πέταξαν μέχρι και κρότου λάμψης σε κλειστό χώρο (βίντεο). Είναι επικίνδυνοι και σαφώς πιο “σκληροί” στην καταστολή από τα ΜΑΤ. Κινούνται σαν αφιονισμένοι, πετάνε τα παπάκια κάτω και επιτίθενται στον κόσμο.”
Η επόμενη μέρα
“Ακόμα και την επόμενη ημέρα (σ.σ. 7/12) όπου δεν ίσχυε η απαγόρευση συγκεντρώσεων , η αστυνομία δεν ήθελε να πάει ο κόσμος στο μνημείο. Διέλυσαν κάθε προσπάθεια ακόμα κι αν αυτή τηρούσε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως διέλυσαν για υγειονομικούς λόγους μια μικρή ομάδα διαδηλωτών που τηρώντας όλα τα μέτρα άφησαν λουλούδια και φώναξαν μερικά συνθήματα και στοίβαξαν 50 άτομα στην είσοδο μιας πολυκατοικίας.”
Αναφορικά με την χρήση κάμερας από τους Αστυνομικούς
“Αν θέλει η κυβέρνηση και ο κ. Χρυσοχοΐδης να κάνει κάτι για την αστυνομική αυθαιρεσία ας βάλει νούμερα στους αστυνομικούς, να ξέρουμε ποιος είναι ποιος και ας αφήσει τις κάμερες στην άκρη.”