Φωτογραφία από την ΕφΣυν – EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.
Από την Ελευθερία Κόλλια
Παρουσία της Κωνσταντίνας Κούνεβα, ευρωβουλευτή, καταθέτει στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Άχμεντ Αμπού Χαμάντ, Αιγύπτιος αλιεργάτης, στο σπίτι του οποίου στο Πέραμα έγινε η επίθεση τον Ιούνιο του 2012. Η κυρία Κούνεβα δήλωσε τη συμπαράστασή της στη μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα (που παρακολουθεί ανελλιπώς τη δικη), ενώ υποσχέθηκε να ενημερώσει σχετικά με την ακροαματική διαδικασία το Ευρωκοινοβούλιο.
Ο μάρτυρας – που ζει στην Ελλάδα απο το 1990, και παρότι ήταν στην Αίγυπτο το τελευταίο διάστημα, ήλθε για να καταθέσει-, περιέγραψε στο δικαστήριο καρέ-καρέ την επίθεση, ξεκαθαρίζοντας εξαρχής ότι δεν είχε διαφορές με κανέναν. «Οταν βλέπω το γράμμα “Χ”, ξέρω …», σημείωσε ενώ αναφερόταν στις μαύρες μπλούζες που φορούσαν οι δράστες. Εκτίμησε, δε, ότι ένας τους είχε ρόλο αρχηγού, μιλούσε κι έβριζε, ενώ οι αλλοι κυρίως χτυπούσαν. Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι εχει αναγνωρίσει τρεις απο τους δραστες.
«Αν βγαίναμε έξω, θα μας ειχαν σκοτώσει», τόνισε προς την πρόεδρο κυρια Μαρία Λεπενιώτη.
Ερωτώμενος απο τον αναπληρωτή εισαγγελέα κ. Στέλιο Κωσταρέλλο, ο μάρτυς ερμήνευσε την επιθεση ως εξής: «είμαι μουσουλμάνος, είμαι μελαμψός, (…) θέλουν να μας βγάλουν απο την Ελλάδα».
Σε ερώτηση που του υποβλήθηκε από την Πολιτική Αγωγή, είπε ότι είδε δύο από τους δράστες – έναν μελαχροινό και έναν ξανθό – απέναντί του, πολύ καθαρά, «σαν να διαβάζει βιβλίο».
«Εγώ έλεγα ότι θα πεθάνει στα χέρια μας», συμπλήρωσε μιλώντας για την κατάσταση στην οποία βρήκαν, αυτός και τα αδέλφια του, τον φιλοξενούμενο στο σπίτι τους Αμπουζίντ Εμπάρακ.
Αναλυτικά, είπε τα εξής:
«Ξυπνήσαμε από τον θόρυβο, ήταν σαν να γινόταν σεισμός, ακούγαμε χτυπήματα στο πλαϊνό παράθυρο.
Είδα πέντε άτομα που ήταν κάτω από το παράθυρο, αργότερα αναγνώρισα στην αστυνομία τρία άτομα από αυτούς.
Δεν ήταν πολύ ψηλοί, μόνο ένας ξανθός ήταν πιο γεμάτος, οι άλλοι ήταν αδύνατοι. Φορούσαν όλοι μαύρες μπλούζες, σε μερικές μπλούζες υπήρχαν γράμματα, όταν βλέπω το γράμμα Χ, ξέρω …Όταν είδα τα γράμματα, ήξερα ότι αυτοί είναι Χρυσή Αυγή.
Είχαν σίδερα, έσπασαν από το παράθυρο κομμάτια. Φωνάζαμε κι εγώ και τα αδέλφια μου βοήθεια, για να ξυπνήσει η γειτονιά να μας προλάβει. Ο Μοχάμεντ άνοιξε το παράθυρο και τους είδε. (…) Έβριζαν, έλα να σου κάνω, έλα να σου δείξω…
Οταν πήγα στο τμήμα, αναγνώρισα και τη φωνή του ενός, εκείνος ήταν που έβριζε πιο πολύ, σαν να ήταν αρχηγός. Εκείνος μας ειπε «βγείτε έξω». Εκείνος μιλούσε πιο πολύ, οι άλλοι χτυπούσαν πιο πολύ. (…) Πέταξαν και ένα πυροσβεστήρα μέσα στο σπίτι. Αν βγαίναμε έξω, θα μας είχαν σκοτώσει”.
“Είδα καλά 15 άτομα”, είπε με σιγουριά.
Πρόεδρος: Εχετε δεχθεί απειλές;
Μάρτυς: Οχι. Πριν απο αυτό, τίποτα.
Πρόεδρος: Μετά από αυτό;
Μάρτυς: Μετά, υπήρχαν άτομα που με έπαιρναν και με έβριζαν, με απόκρυψη.
Προεδρος: Τι έλεγαν ακριβώς; πείτε μας.
Μάρτυς: “Θα σου γα…σω τη μάνα”. (…)
Το μυαλό μου πάει σε αυτούς που ήλθαν να μας σκοτώσουν.
«”Θα πεθάνω, να με προλάβετε”, έλεγε και ξανάλεγε ο Αμπουζίντ, ήταν όλος αίματα, όλος, δεν έβλεπα το πρόσωπό του και το κεφάλι του από το αίμα. Το σαγόνι του ήταν στραβό, εγώ έλεγα ότι θα πεθάνει στα χέρια μας», πρόσθεσε όταν αναφέρθηκε στον ξυλοδαρμό του Αμπουζίντ Εμπάρακ.
Ο μάρτυρας είπε ότι στην ταράτσα, όπου έγινε και ο ξυλοδαρμός, βρέθηκαν κομμάτια ξύλου, από αυτά με τα οποία οι δράστες χτυπούσαν τα παράθυρα.
Στην προσπάθειά του να εξηγήσει στο δικαστήριο ότι δεν είχε ανοικτούς λογαριασμούς, ο μάρτυρας σημείωσε οτι «στην Ιχθυόσκαλα, υπάρχουν τρία τέσσερα άτομα, έμποροι, που πουλάνε ψάρια και στηρίζουν τη Χρυσή Αυγή. Δεν είχαμε διαφορές με κανέναν».
Σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα, την επομένη της επίθεσης δέχθηκε απόρρητη κλήση κατά την οποία ο συνομιλητής του είπε «θέλουμε να συναντηθούμε για όσα έγιναν χθες» και του πρότεινε αποζημίωση: «εγώ του είπα να δούμε τι θα γίνει με τον Αμπουζίντ που είναι στο νοσοκομείο».
Η αναγνώριση, η απόρριψη και η βίαιη προσαγωγή
Ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Στάθης Καρυδομμάτης επανέλαβε ακόμη μία φορά το αίτημα να αναμειχθούν οι κατηγορούμενοι με άλλους, ώστε να γινει «οπως πρέπει» η αναγνώριση.
Η εισαγγέλεας κυρία Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε να απορριφθεί, όπως ακριβώς και τις προηγούμενες φορές. Το δικαστήριο παρέμεινε σταθερό στη θέση του, μη κάνοντας δεκτό το αίτημα, αλλά και μετέθεσε τη διαδικασία της αναγνώρισης για την επόμενη συνεδρίαση, οπότε και θα προσαχθεί βιαίως ο κατηγορούμενος Δημήτρης Αγριογιάννης, που είναι απών – είναι παρόντες οι άλλοι τέσσερις εμπλεκόμενοι στην υποθεση.
Οι ερωτήσεις της Πολιτικης Αγωγης
Παπαδάκης: Μιλήσατε για δυο ανθρώπους που τους θυμάστε 100%. Πείτε μας τα χαρακτηριστικά τους.
Μάρτυς: Ενας ξανθός με κοντά μαλλιά, και λίγο γεμάτος, ύψος σαν το δικό μου…
Παπαδάκης: Θυμάστε τι έκανε;
Μάρτυς: Πέταξε από το μπροστινό παράθυρο τα ξύλα και ό,τι έβρισκε μπροστά του (…).
(…)
Παπαδάκης: Ηταν και κάποιος άλλος μαζί του;
Μάρτυς: Αλλος ενας (…), μελαχροινός, 35-37 ετών, φαινόταν ότι αυτός ήταν ο αρχηγός τους (…), λίγο πιο κοντός από τον άλλο.
(…)
Παπαδάκης: Εχετε καμία αμφιβολία για την αναγνώριση που κάνατε εκείνο το πρωί (μετά την επίθεση).
Μάρτυς: Καθόλου (…). Είμαι 100% σίγουρος για δύο άτομα, για τα άλλα, 80-90%. Ηταν αναμμένο το φως κι αυτοί έτρεχαν να σπάσουν τα αυτοκίνητα, είχα χρόνο, μπορούσα να τους δω.
(…)
Παπαδάκης: Δεν γράφει η πρώτη κατάθεσή σας κάτι για Χρυσή Αυγή, γιατί;
Μάρτυς: Εγώ το είπα, για τη Χρυσή Αυγή…
Παπαδάκης: Σας διάβασε ο αστυνομικός την κατάθεση προτού την υπογράψετε;
Μάρτυς: Ο αστυνομικός μου το διάβασε, υπήρχαν λέξεις που δεν κατάλαβα, αλλά υπέγραψα…