O πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς με εκπροσώπους των φοιτητών
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Λίγες ώρες πριν οι εκπρόσωποι των σπουδαστών και των άλλων φορέων της γαλλικής νεολαίας ανέβουν τις σκάλες του κυβερνητιού μεγάρου, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς για διάλογο, η αστυνομία προχωρούσε στη βίαιη εκκένωση της Πλατείας Δημοκρατίας του Παρισιού από τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει εκεί εδώ και ένδεκα ημέρες, διαμαρτυρόμενοι για τις αντιδραστικές -όπως ισχυρίζονται- αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.
Η εικόνα αυτή αποκαλύπτει την τακτική που είναι αποφασισμένη να τηρήσει η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς απέναντι σε ένα πολύχρωμο και πολύμορφο κίνημα, που μοιάζει όχι απλώς να αντέχει, αλλά να ενισχύεται και να μετατρέπεται σε σοβαρή απειλή.
Παραχωρήσεις
Πρόκειται για μια τακτική «μαστίγιου και καρότου», η οποία περιλαμβάνει τόσο επιμέρους παραχωρήσεις όσο και δυναμική αντιμετώπιση, ειδικά σε περιπτώσεις που η κατάσταση δείχνει να μην ελέγχεται. Μοιάζει δε με την πολιτική που εφαρμόζεται και στο επίπεδο των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τα οποία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου: Από τη μία, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μπαίνει ήδη στο έκτο της μήνα, ενώ από την άλλη, ο Φρανσουά Ολάντ ανακάλεσε τα επίμαχα μέτρα της συνταγματικής μεταρρύθμισης, που είχαν προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις, ακόμη και στις τάξεις του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.
«Η κυβέρνηση ακούει. Κατανοεί τις ανησυχίες των νέων», δήλωσε ο Βαλς στην αντιπροσωπεία που δέχθηκε, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα αξίας σχεδόν μισού δισ. ευρώ για τους απόφοιτους που αναζητούν μια θέση εργασίας, καθώς και άλλων μέτρων για τους σπουδαστές.
Διάλογος
Από την πλευρά του, ο Ουίλιαμ Μαρτινέτ, πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου των φοιτητών της Γαλλίας (UNEF), χαρακτήρισε μεν θετικό τον διάλογο και την κατεύθυνση που κινήθηκαν οι κυβερνητικές εξαγγελίες, όμως σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη τίποτε συγκεκριμένο και κάλεσε τους συναδέλφους του να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές, καθώς αρκετοί φοβούνται πως υπάρχουν οι συνθήκες για ένα νέο «Μάη», ενώ άλλοι θεωρούν πως το κίνημα θα εκτονωθεί σχετικά γρήγορα.
Διαδηλώσεις μεταλλεργατών στη Γερμανία
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερους ρυθμούς το πρώτο εξάμηνο του έτους (0,5% έναντι 0,3% στο τελευταίο του 2015), όμως κυβέρνηση και εργοδοσία δεν φαίνονται διατεθειμένες να… ανοίξουν τα ταμεία στους εργαζόμενους. Αυτός ήταν και ο ένας από τους λόγους που έβγαλε χθες στους δρόμους χιλιάδες εργαζόμενους στις μεταλλουργικές βιομηχανίες -ο άλλος είναι η απαίτηση να ληφθούν μέτρα κατά των φθηνών εισαγωγών από την Κίνα, με το επιχείρημα ότι απειλούν τις θέσεις εργασίας. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι το συνδικάτο IG-Metall, ένα από τα πολυπληθέστερα και ισχυρότερα της χώρας, απέρριψε χθες την προσφορά για αυξήσεις της τάξης του 1,2% που αφορά τους εργαζόμενους στη βιομηχανική «καρδιά» της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, απειλώντας με επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από το τέλος του μήνα.