Στο 1/10(!) ο τζίρος, ανύπαρκτα διαθέσιμα σε τράπεζες. Τι αποκαλύπτει η έκθεση της εταιρείας Alvarez & Marsal
Οικονομικό σκάνδαλο μεγατόνων και πρωτοφανή επιχειρηματική απάτη αποκαλύπτουν οι έλεγχοι στις ασιατικές θυγατρικές των Folli Follie. Όπως διαπιστώνεται, ο κατ’ εξοχήν εξωστρεφής και διεθνοποιημένος ελληνικός όμιλος, είναι ένας «χάρτινος πύργος» με ψεύτικα οικονομικά στοιχεία και με μία τεράστια «μαύρη τρύπα» της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ!
Οι αποκαλύψεις αυτές επιφέρουν καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων και του χρηματιστηρίου, την ώρα που η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων καθίσταται εθνικός στόχος και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ανακάμψει γρήγορα η ελληνική οικονομία.
Σημαντική ζημία θα υποστούν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν χορηγήσει στον όμιλο πιστώσεις άνω των 60 εκατ. ευρώ και διεκδικών το δικαίωμα να εκποιήσουν ένα περιουσιακό του στοιχεία (πακέτο μετοχών των Attica Stores») το οποίο κρατούν ως ενέχυρο).
Οι διεθνείς οίκοι που διενήργησαν τον έλεγχο στις ασιατικές θυγατρικές του FFG, διαπίστωσαν ότι οι ισολογισμοί τους «φούσκωναν» με εικονικούς τζίρους και έσοδα, ανύπαρκτα διαθέσιμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εικονικές απαιτήσεις από πελάτες και αποθέματα προϊόντων που δεν υπήρχαν.
Τα στοιχεία που καίνε
Στην έκθεση του οίκου Alvarez & Marsal που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα παρατίθενται τα διαπιστωθέντα οικονομικά στοιχεία και εκείνα που αναγράφονταν στους ισολογισμούς του ομίλου FFG. Από τη σύγκριση προκύπτει το μέγεθος της εξαπάτησης των επενδυτών που έχουν τοποθετήσει τεράστια κεφάλαια στην εταιρεία:
• Ο τζίρος είναι περίπου στο 1/10(!) αυτού που εμφανίζονταν στον ισολογισμό του 2017 (μόλις 116,9 εκατ. δολάρια, αντί 1,112 δισ.).
• Από τα τραπεζικά διαθέσιμα λείπουν 290 εκατ.δολ. – άγνωστο πού πήγαν. Αντί των 296,7 εκατ. που εμφανίζονταν στις λογιστικές καταστάσεις, στις τράπεζες υπάρχουν μόλις… 6,4 εκατ. ευρώ
• Οι εμπορικές απαιτήσεις από πελάτες είναι μόλις 99,1 εκατ.δολ, ενώ ο όμιλος εμφάνιζε ότι έχει λαμβάνειν 719 εκατ.
• Οι ασιατικές θυγατρικές εμφάνιζαν ότι έχουν αποθέματα προϊόντων αξίας 581,7 εκατ. δολ. ενώ είχαν μόλις 33,9 εκατ.
• Σε πληρωμές και προκαταβολές είχαν δοθεί 7,5 εκατ. δολ. και στα βιβλία γράφονταν … 310,7 εκατομμύρια.
• Τα καθαρά αποτελέσματα είναι ζημιές 44,7 εκατ. δολάρια, αντί κερδών 316,4 εκατ. δολ. που εμφάνιζε η Folli Follie.
Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση και η καθαρή θέση του ομίλου, ούτε αν υπάρχει δυνατότητα διάσωσης του.
Τι λέει η εταιρεία:
Στην ανακοίνωσή της η Folli Follie αναφέρει ότι στο πόρισμα της Alvarez & Marsal «δεν διαπιστώθηκε υπεξαίρεση χρημάτων ή άλλη κατάχρηση σε βάρος περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας».
Πάντως η έκθεση προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων στην FF Group. Το ΔΣ της εταιρείας στην χθεσινή πολύωρη συνεδρίασή του αποφάσισε την αντικατάσταση Διοικητικών Συμβουλίων και διοικήσεων σε εταιρείες της Ασίας (APAC). Ήδη έχει αναλάβει την υποστήριξη της οικονομικής διεύθυνσης στα κεντρικά της Ασίας στο Χονγκ Κόνγκ έμπειρο στέλεχος που έχει διοριστεί Deloitte.
Επίσης αποφασίστηκαν αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο της FFG, πρόσληψη εντεταλμένου συμβούλου και οικονομικού διευθυντή με άμεση προτεραιότητα την αναδιάρθρωση του ομίλου, καθώς και η διερεύνηση των διαπιστώσεων της A&M και άσκηση όλων των ενδεδειγμένων δικαστικών μέσων κατά παντός υπευθύνου.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της FFG, στους στόχους του ΔΣ είναι:
1. Αποτύπωση της πραγματικής εικόνας του ομίλου σε χρηματοοικονομικό και λειτουργικό επίπεδο
2. Λειτουργική αναδιάρθρωση, εκλογίκευση σε όρους αποτελεσματικότητας και κόστους, και ενιαία λειτουργία του ομίλου
3. Χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του ομίλου με σκοπό την άμεση συλλογή της χρηματοοικονομικής πληροφορίας από όλες τις θυγατρικές
4. Χάραξη στρατηγικού οδικού χάρτη και εκπόνηση πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου προς αυτή την κατεύθυνση
5. Εγκαθίδρυση εταιρικής διακυβέρνησης με έμφαση στην ενίσχυση του περιβάλλοντος ελέγχου στη μητρική και στον όμιλο και ενίσχυση των μονάδων εσωτερικού ελέγχου, κανονιστικής συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων του ομίλου.