Σε μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση, βρίσκονται εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι στον χώρο του θεάματος στην Γαλλία, με τις καταλήψεις των θεάτρων να διαδέχονται η μία την άλλη και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία να είναι εμφανές.
Μετά την κατάληψη του θεάτρου Οντεόν στο κέντρο του Παρισιού, το ένα μετά το άλλο τα θέατρα σε ολόκληρη τη χώρα καταλαμβάνονται από όλους όσους υπερασπίζονται το ειδικό καθεστώς της ασφάλισής τους κατά της ανεργίας.
Με αφορμή την συγκεκριμένη επαναδιαπραγμάτευση, που θέτει σε αμφισβήτηση αλλά και απειλή την βάση της δημόσιας στήριξης των παραστατικών τεχνών στη χώρα, οι εργαζόμενοι έχουν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι έντονα, καταλαμβάνοντας τα θέατρα.
Μάλιστα δεν δίστασαν να διακόψουν ακόμη και την παράσταση “Λουκρητία Βοργία” εισβάλλοντας ακόμα και στην Κομεντί Φρανσέζ, προκαλώντας τη ματαίωσή της. Σε συμβολική κατάληψη τέθηκαν επίσης τα θέατρα της Λιλ, του Στρασβούργου, του Μπορντό, της Καν και του Μονπελιέ, χωρίς ωστόσο να διακοπούν οι παραστάσεις τους.
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων προκαλούν πολλά ερωτηματικά και για την δυνατότητα πραγματοποίησης των καλοκαιρινών φεστιβάλ.
Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι στο χώρο του θεάματος στη Γαλλία, με περιόδους απασχόλησης και ανεργίας, αποζημιώνονται από ένα ειδικό καθεστώς ασφάλισης ανεργίας, που παραμένει το πιο ευνοϊκό στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση το συγκεκριμένο καθεστώς παρουσιάζει ετήσιο έλλειμμα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, κάτι που αμφισβητείται από τους εργαζομένους, αλλά που ωστόσο προκαλεί κατά καιρούς, επαναδιαπραγματεύσεις.