Στο Πλωμάρι οι δρόμοι γέμισαν χαλάσματα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, υπάρχουν τραυματίες, μια γυναίκα εγκλωβίστηκε στα ερείπια και σπίτια κατέρρευσαν σε χωριά της Λέσβου.
Οι μεγαλύτερες ζημιές αναφέρονται στο χωριό Βρίσα του Πολιχνίτου στη νότια Λέσβο, όπου περίπου δέκα άτομα τραυματίστηκαν. Σε πιο σοβαρή κατάσταση βρίσκεται ο σύζυγος γυναίκας που εγκλωβίστηκε στα χαλάσματα του σπιτιού της και δεν έχει δώσει σημεία ζωής στα συνεργεία της Πυροσβεστικής. Στην περιοχή μεταβαίνει ομάδα της ΕΜΑΚ.
Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρίσα μιλά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος επισκέφθηκε το χωριό. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα» προσθέτει.
Μεγάλες υλικές ζημιές και στο Πλωμάρι, όπου ο κεντρικός δρόμος έκλεισε από κατολίσθηση. Ζημιές αναφέρθηκαν και στην Χίο και τα τουρκικά παράλια.
Ο στρατός στήνει σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου, ενώ ο Δήμος Λέσβου ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρίσας.
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Καμπούρη που βρίσκεται στην περιοχή, η καταστροφή του χωριού είναι ολική. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Στο Πλωμάρει κατέρρευσε και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.
Μικρές ζημιές έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος, ανέφερε ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς.
Υλικές ζημιές καταγράφηκαν και στα παράλια της Τουρκίας, από όπου η τουρκική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες αναστάτωσης των κατοίκων.
Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Αθήνα.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση συνέβη στις 15.28. Είχε μέγεθος 6,1 βαθμών και μικρό εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιόμετρα.
Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολογίζει το μέγεθος του σεισμού στους 6,3 βαθμούς. Το επίκεντρο βρισκόταν 14 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου στη Λέσβο, 36 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης και 85 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σμύρνης.
Λίγα λεπτά μετά την πρώτη δόνηση ακολούθησαν ακόμα δύο αλλά πιο ασθενείς, μεγέθους 4,9 βαθμών.
Στη Μυτιλήνη μεταβαίνει με ελικόπτερο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί και ομάδα της ΕΜΑΚ.