Kαθοριστική η 1η Οκτωβρίου
Εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ο αμφιλεγόμενος νόμος που ανοίγει το δρόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου με διακύβευμα την ανεξαρτησία της.
Μετά από έντεκα ώρες θυελλωδών συζητήσεων, έντονου παρασκηνίου και διαβουλεύσεων, το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι εκρηκτικό.
Οργισμένη αντίδραση της Μαδρίτης και σύγκληση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου.
Η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 72 ψήφους υπέρ, έντεκα «παρών», ενώ 52 μέλη των αντιπολιτευόμενων κομμάτων (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστικό Κόμμα και «Πολίτες») αποχώρησαν από την αίθουσα.
Άμεση αντίδραση από το κόμμα των «Πολιτών» που καταθέτει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Καταλονίας με σκοπό την προκήρυξη εκλογών.
Το διάταγμα που θα καλεί σε δεσμευτικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας υπεγράφη ήδη από τον πρόεδρο της Καταλονίας και όλα τα μέλη της τοπικής κυβέρνησης, εν μέσω της οργισμένης αντίδρασης της κυβέρνησης Ραχόι.
Ο Ισπανός πρωθυπουργος και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και κανόνισαν ραντεβού σήμερα για να εξετάσουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, πριν συγκληθεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.
Ραχόι και Σάντσεθ, όπως αναφέρουν ισπανικά ΜΜΕ, συμφώνησαν απολύτως να γίνει άμεσα προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, απόφαση που αναμένεται στη συνέχεια να επικυρώσει και το υπουργικό συμβούλιο.
Ο Ραχόι ζητά να ακυρωθεί η ψηφοφορία
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ξαναπέρασε στην αντεπίθεση ζητώντας από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να ακυρώσει την ψηφοφορία στην Καταλανική βουλή και να τιμωρήσει τους ομιλητές και τους λοιπούς αξιωματούχους που επέτρεψαν να συμπεριληφθεί το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο στην ατζέντα της συνεδρίασης ανοίγοντας τον δρόμο για την ψηφοφορία.
Όπως υποστήριξε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια ντε Σανταμαρία, υπάρχουν σοβαρά ψεγάδια στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες της Καταλονίας, θυμίζοντας ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ήδη χαρακτηρίσει παράνομη κάθε προσπάθεια να γίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.
«Η σημερινή συνεδρίαση είναι ένα ντροπιαστικό σόου, ένα χαστούκι στη δημοκρατία», είπε η Σανταμαρία σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
«Εμείς υπερασπιζόμαστε τον νόμο στην Ισπανία και τη δημοκρατία στην Καταλονία». Εάν τελικά το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφιστεί (σ.σ. ψηφίστηκε λίγο αργότερα), τόνισε, τότε η κυβέρνηση Ραχόι είναι έτοιμη να προσβάλει τη συνταγματικότητά του στο δικαστήριο.
Θα γίνει το δημοψήφισμα;
Η καταλανική κυβέρνηση έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην τοπική Βουλή. Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε προβλέπει ότι εάν επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα, θα ακολουθήσει σε 48 ώρες η διακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Carles Puigdemont υποστηρίζει ότι και το πλέον μικρό ποσοστό πάνω από το 50% αρκεί για να κηρυχθεί η διαδικασία έγκυρη. Επομένως πρώτο μέλημα της Μαδρίτης είναι να εμποδίσει κατ’ αρχήν το στήσιμο της κάλπης.
Την προηγούμενη φορά, τον Νοέμβριο του 2014, το δημοψήφισμα είχε πραγματοποιηθεί παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας ότι δεν είναι επίσημο και δεσμευτικό.
Ωστόσο η άρνηση της καταλανικής κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση στοίχισε στον τότε πρόεδρο της αυτόνομης περιφέρειας Artur Mas 36.000 ευρώ πρόστιμο και το δικαίωμα να είναι υποψήφιος σε εκλογές για δυο χρόνια, τιμωρία που αντιμετωπίζουν και τα μέλη τής νυν τοπικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με νόμο του 2015, οι Ισπανοί δημόσιοι λειτουργοί μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα από το Συνταγματικό Δικαστήριο εάν αγνοήσουν τις αποφάσεις του.
Από την άλλη πλευρά ο Puigdemont ισχυρίζεται ότι το δικό του αξίωμα ρυθμίζεται από του νόμους της Καταλονίας και όχι της Μαδρίτης και θεωρεί άκυρη όποια προσπάθεια καθαίρεσής του.
Η εύπορη Καταλονία…
Με στόχο να ενθαρρύνει τους πολίτες να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, η τοπική κυβέρνηση έχει αρχίσει από τη Δευτέρα το βράδυ να προβάλλει στην τηλεόραση ένα σποτ 10 δευτερολέπτων που δείχνει μια διασταύρωση σιδηροδρομικών γραμμών και ένα μήνυμα: «Θα έχετε τη δυνατότητα να αποφασίσετε. Θέλετε να απεμπολήσετε αυτό το δικαίωμα;»
Η εύπορη Καταλονία με τα 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, τη δική της γλώσσα και τα δικά της έθιμα, αντιστοιχεί στο 1/5 του ΑΕΠ της Ισπανίας.
Έχει μεν σημαντικές εξουσίες σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η κοινωνική περίθαλψη, αλλά έχει και τη βεβαιότητα ότι πληρώνει περισσότερα σε φόρους απ’ ό,τι εισπράττει σε επενδύσεις και ενισχύσεις από τη Μαδρίτη.
Τα κοινοβουλευτικά κόμματα που έχουν ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία του σώματος των 135 εδρών για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015 και η κυβέρνηση που προέκυψε από εκείνη την εκλογική αναμέτρηση υποσχέθηκε να βάλει μπροστά τον μηχανισμό για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, παρά τις απειλές της κεντρικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Καταλανοί είναι διαιρεμένοι, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από 70%, έχει ταχθεί υπέρ τού δημοψηφίσματος για να λυθεί το πρόβλημα μια και καλή.
Η συντηρητική κυβέρνηση του Ραχόι και τα δικαστήρια υποστηρίζουν ότι το ισπανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει στις περιφέρειες να αποφασίζουν μονομερώς για θέματα εθνικής κυριαρχίας.
Το να προκηρύξουμε δημοψήφισμα δεν είναι έγκλημα, απαντά η κυβέρνηση της Καταλονίας, που χαρακτηρίζει τις απειλές της Μαδρίτης απόπειρες εκφοβισμού των ψηφοφόρων.