Στις 20 Ιουνίου 1967 ο πρώην αντιπρόεδρος και μετέπειτα πρόεδρος των Η.Π.Α. Ρίτσαρντ Νίξον προσφέρει ανοικτή υποστήριξη στη χούντα των Συνταγματαρχών.
Δηλώνει πως “υπήρχον σοβαροί λόγοι δια την ανάληψιν κάποιας δράσεως” από τον στρατό, ουσιαστικά υπογράφοντας την Αμερικάνικη παρεμβατικότητα.
Ο Νίξον επισκέπτεται την Αθήνα και έχει συνομιλίες με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, τον πρωθυπουργό και μέλη της χούντας, στο ξεκίνημα της πιο μαύρης επταετίας στην σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού κράτους.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, ιδρυτής του ΠΑΜ, της πρώτης αντιστασιακής οργάνωσης κατά της Δικτατορίας βρέθηκε απέναντι στην Χούντα των Συνταγματαρχών από την πρώτη κιόλας ημέρα. Κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε, βασανίστηκε αλλά δεν έπαψε ποτέ να συνθέτει και να καταφέρνει με κάποιον τρόπο να στέλνει τα τραγούδια στο εξωτερικό όπου και τα τραγουδούσαν η Μαρία Φαραντούρη και η Μελίνα Μερκούρη.
Το τραγούδι “Το σφαγείο” που ερμηνεύει ο Αντώνης Καλογιάννης, είναι μέρος του έργου του “Τα τραγούδια του Ανδρέα”, ενός έργου αφιερωμένου στον αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα Ανδρέα Λεντάκη. “Τα τραγούδια του Ανδρέα” συμπεριλαμβάνονται στον δίσκο “Τα λαϊκά”.
Αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα και κυρίως στα βασανιστήρια που υποβάλλονταν τόσο ο μουσικοσυνθέτης, τον οποίον είχαν τοποθετήσει σε κελί κοντά σε χώρους βασανισμού, όσο και τα βασανιστήρια που είχε υποστεί ο ίδιος ο Ανδρέας Λεντάκης, στο κτήριο της Ασφάλειας της Μπουμπουλίνας.