Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δήλωσε ότι από την λίστα αναπλήρωσης, εμβολιάζονται μόνο οι ένστολοι για να μην χαθούν οι δόσεις.
Την Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, που παραχώρησε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι έχουν διεξαχθεί 725.000 εμβολιασμοί και τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο σε ποσοστό εμβολιακής κάλυψης και στην 4η θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά στον εμβολιαστικό ρυθμό.
Σήμερα παρακολουθήσαμε το βίντεο που ανέβηκε στο κανάλι της ελληνικής κυβέρνησης στο YouTube, όπου και μάθαμε τι συμβαίνει με τη λίστα της αναπλήρωσης των εμβολιασμών. Δηλαδή ποιοι είναι αυτοί που παίρνουν τη θέση όσων δεν προσήλθαν να εμβολιαστούν παρά το καταγεγραμμένο ραντεβού τους.
Κατόπιν ερώτησης επί του θέματος ο κ. Θεμιστοκλέους άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορέσουν να εμβολιαστούν και άνθρωποι με σοβαρά νοσήματα από τη λίστα αναπλήρωσης, από την οποία τώρα εμβολιάζονται μόνο ένστολοι, για να μην χάνονται οι δόσεις. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό κάτι τέτοιο εγείρει σοβαρά ερωτήματα, για την απόφαση που πάρθηκε και τα κριτήρια που οδήγησαν σε αυτή.
Συγκεκριμένα είπε:
“Σχετικά με τον μηχανισμό αναπλήρωσης να πω ότι επιχειρησιακά είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα κι αυτό το βλέπουμε όχι μόνο στη δική μας χώρα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην Αμερική και στην Αγγλία. Παραδείγματος χάριν το Ισραήλ δεν τηρεί κανένα κανόνα στη λίστα αναπλήρωσης. Εμβολιάζει από συνοδούς των πολιτών που ήρθαν να εμβολιαστούν μέχρι και περαστικούς από τον δρόμο. Υπάρχει το σύστημα του Καναδά που πάλι για θέματα πρακτικότητας -και θα εξηγήσω λίγο γιατί είναι τόσο δύσκολο να οργανωθεί αυτό- εφαρμόζει λίστα αναμονής και στέλνει πολίτες οι οποίοι μπορεί να φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα και μπορεί να περιμένουν εκεί να εμβολιαστούν, μπορεί όμως και να μην εμβολιαστούν με ο,τι συνεπάγεται αυτό.
Στην χώρα μας έχει αναπτυχθεί μέχρι στιγμής ένας μηχανισμός αναπλήρωσης με βάση τα σώματα ασφαλείας…
…κι αυτό έγινε βάσει της ικανότητας τους να κινητοποιούν τον κόσμο οι ίδιοι με ένα σύστημα, γιατί για να καταλάβουμε λίγο τους αριθμούς χρειάζονται να γίνουν πολλές χιλιάδες τηλεφωνήματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Δηλαδή από τις 17:00 μέχρι τις 17:30 χρειάζεται να γίνουν χιλιάδες τηλεφωνήματα και να κινητοποιηθεί αυτός ο κόσμος. Εμείς σαν πλευρά επιχειρησιακού σχεδίου, είμαστε πάρα πολύ θετικοί σε αυτό κι επεξεργαζόμαστε τεχνικές λύσεις έτσι ώστε αν είναι δυνατόν να το εφαρμόσουμε”.
Με λίγα λόγια αντί να δοθεί προτεραιότητα σε ανθρώπους με σοβαρά νοσήματα (καρκινοπαθείς, χρόνια και βαριά ανοσοκατασταλμένοι και λοιποί) προτιμάται η λύση των ένστολων που απαρτίζουν το προσωπικό ασφαλείας, οι οποίοι μπορούν να κάνουν πιο γρήγορα χιλιάδες τηλεφωνήματα σε λίγο χρόνο από ότι οι υπεύθυνοι που χειρίζονται το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της νόσου Covid-19.
Άραγε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ συμφωνεί με αυτή την απόφαση; Όσοι φορούν στολή μήπως κολλάνε πιο εύκολα; Υπάρχουν σχετικές μελέτες; Και για ποιον λόγο δεν ακολουθήσαμε το παράδειγμα του Καναδά ή του Ισραήλ, που είναι η χώρα που έχει εμβολιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της κι επιλέχθηκε το παραπάνω;