Το Μπαγκλαντές μεταφέρει αυτές τις ημέρες μια δεύτερη ομάδα προσφύγων Ροχίνγκια από τη γειτονική Μυανμάρ στο απομακρυσμένο νησί Μπασάν Τσαρ στον Κόλπο της Βεγγάλης, 37 μίλια ανοιχτά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.
Περίπου χίλιοι πρόσφυγες Ροχίνγκια, μέλη μουσουλμανικής μειονότητας που εγκατέλειψε την Μυανμάρ, θα μεταφερθούν στο νησί Μπασάν Τσαρ με την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές να έχει ήδη προχωρήσει σε μεταφορά 1.600 ατόμων εκεί, νωρίτερα μέσα στον Δεκέμβριο. Ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιδρούν έντονα, καλώντας την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές να σταματήσει τις μετεγκαταστάσεις.
Here is a remote island called Bhasan Char. Hundreds of millions of dollars were spent on it. Built for #Rohingya #refugees apparently – though I am not convinced. pic.twitter.com/94sZa5Qh2l
— Shafiur Rahman (@shafiur) December 26, 2020
Ο Μοχάμεντ Σαμσούντ Ντούζα, αναπληρωτής επικεφαλής του προγράμματος της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες, είπε ότι η μετεγκατάσταση ήταν εκούσια. Η κυβέρνηση του Ασιατικού κράτους υποστηρίζει ότι μεταφέρει μόνο εκείνους που εκφράζουν την θέληση να μεταβούν στο νησί και ότι η μεταφορά θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των στρατοπέδων που “φιλοξενούν” περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια.
Ωστόσο, πρόσφυγες και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν αναφέρει ότι κάποιοι από τους Ροχίνγκια εξαναγκάστηκαν να βρεθούν στο νησί, το οποίο αναδύθηκε από τη θάλασσα πριν από 20 χρόνια.
Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές δεν επέτρεψε σε κλιμάκιο του οργανισμού να προβεί σε τεχνική εκτίμηση για την ασφάλεια του νησιού Μπασάν Τσαρ, ένα νησί που είναι ευάλωτο στις πλημμύρες.
Η μετεγκατάσταση των Ροχίνγκια στο νησί Μπασάν Τσαρ ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2019. Το Μπασάν Τσαρ αποτελεί το μεγαλύτερο καμπ προσφύγων στον κόσμο. Το νησί αναδύθηκε από την θάλασσα το 2006 και έχει έκταση 40km2.