Tου Γιάννη Μπασκάκη
Ολο και βαθαίνει η κρίση που έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής τα συντριπτικά στοιχεία σε βάρος της που αναδεικνύονται καθημερινά στο δικαστήριο.
Το ένα μετά το άλλο στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης εγκαταλείπουν το βυθιζόμενο χρυσαυγίτικο πλοίο, την ώρα που η δίκη υποχρεώνει τη Χρυσή Αυγή να μην μπορεί να ξαναβγάλει ανοιχτά τα τάγματα εφόδου στους δρόμους, προκαλώντας αποσυσπείρωση στα μέλη της.
Αναμφισβήτητα η πιο εκκωφαντική αποχώρηση ήταν αυτή του ηγετικού στελέχους και υπερεκτεθειμένου σε εγκληματικές ενέργειες Νίκου Μίχου, που έφυγε με ευθεία επίθεση στον πρώην αρχηγό του τον οποίο κατηγόρησε ότι τον «άδειασε».
Πράγματι, όπως όλα δείχνουν, ο Μιχαλολιάκος εφαρμόζει και πάλι την πάγια τακτική του «αδειάσματος» στελεχών του. Σε μια προσπάθεια να διασωθεί ο ίδιος, αλλά και να διευρύνει το ακροατήριό του, «αδειάζει» στελέχη της «παλιάς φρουράς» και ειδικά αυτά που έχουν προσωπικά υπερεκτεθεί σε σχέση με την εγκληματική δράση της οργάνωσης, έναντι στελεχών που ο Μίχος αποκαλεί «τυχοδιώκτες, αλληθωρίζοντες καιροσκόπους και τυχάρπαστους όψιμους εθνικιστές της πλάκας και της αρπαχτής».
Γιατί αποχώρησε
Μάλιστα σε συνέντευξή του στη «Real News» (1/10/2017) ο Μίχος επιβεβαιώνει απολύτως το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («Τον… άδειασαν κι έφυγε», 28.09.2017), στο οποίο γράφαμε ότι η αποχώρησή του συνδέεται με την πρόθεση του Μιχαλολιάκου να κατεβάσει στο ψηφοδέλτιο της οργάνωσης στην Εύβοια, στην περιφέρεια δηλαδή του Μίχου, τον πρώην αστυνομικό διευθυντή Εύβοιας Λάμπρο Χουλιαρά, που είναι βέβαια δεδηλωμένος χρυσαυγίτης.
Και όπως διαβάζουμε στον τοπικό ιστότοπο «eviazoom», τον περιφερειάρχη Εύβοιας Μίχο ακολουθεί στην έξοδο από τη Χρυσή Αυγή και η σύζυγός του Αλεξάνδρα Μπάρου, η οποία ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης και υποψήφια ευρωβουλευτής της, ενώ είχε και τη θέση του πυρηνάρχη στα γραφεία της Τ.Ο. Εύβοιας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία από εδώ και πέρα του τοπικού Πυρήνα της Χρυσής Αυγής.
Αλλά ο σεισμός που προκάλεσε η αποχώρηση Μίχου στο εσωτερικό της οργάνωσης αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι, μία εβδομάδα μετά, ο Μιχαλολιάκος έβαλε τον Κασιδιάρη να διαβάσει ανακοίνωση που αποδίδεται σε ολόκληρη την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της οργάνωσης, η οποία καταδικάζει την ανεξαρτητοποίηση του Μίχου και τον αναγορεύει «εχθρό», λέγοντας ότι «όποιος υβρίζει και συκοφαντεί με οποιοδήποτε τρόπο τον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής είναι εχθρός και υβριστής όλων μας».
Μάλιστα στέλνει και μήνυμα στο εσωτερικό της οργάνωσης ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν ούτε πολιτευτές ούτε υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος. Η απόφαση αυτή αφορά ακόμα και τους εν ενεργεία βουλευτές».
Την ίδια ώρα ο Κασιδιάρης επιτίθεται στον Μίχο λέγοντας ότι «έπρεπε να τον κυνηγάμε για να δώσει συνδρομή στο κόμμα και πάλι χωρίς αποτέλεσμα», ενώ ο εμφύλιος συνεχίζεται, με τον Μίχο (6/10/2017, radio1d.gr) να εκτοξεύει νέες βολές προς τον Μιχαλολιάκο λέγοντας ότι «είναι αποκλειστικά δικό του το κόμμα» και ότι «η τελική απόφαση σε κάθε τι είναι του Μιχαλολιάκου», επιβεβαιώνοντας έτσι και αυτός την «Αρχή του Αρχηγού (Führerprinzip)» που διέπει τη Χρυσή Αυγή.
Η περίπτωση Κουκούτση
Και βέβαια η αποχώρηση Μίχου ήρθε μερικούς μήνες μετά την ανεξαρτητοποίηση του άλλου βουλευτή της οργάνωσης, του Κουκούτση, η οποία ήταν σαφώς πιο «βελούδινη», αλλά και αυτός μιλούσε τότε για «όψιμους εθνικιστές, γυρολόγους της πολιτικής» που «παρεισέφρησαν» στη Χρυσή Αυγή.
Αλλά και πριν από λίγες μέρες και ο Χρήστος Κιτσόπουλος, πυρηνάρχης Αλεξανδρούπολης και περιφερειακός σύμβουλος Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, αποχώρησε από την οργάνωση κάνοντας λόγο για «ανθρώπους (στη Χρυσή Αυγή) που εκφράζουν τα πιο ποταπά στοιχεία ενός ανθρώπου» και που κατάφεραν «να εκδιώξουν αυτούς που μάτωσαν».
Και τον περασμένο Ιούνιο ο Δημήτρης Σταθάκης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης της οργάνωσης στα Χανιά, που έχει επίσης αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή, κατήγγειλε τον Μιχαλολιάκο γράφοντας στο Facebook: «Αρχηγέ… Με τον Μαρινάκη, την Ντόρα και το Μητσοτακέικο. Αυγή… Χρυσή…». Ηταν τότε που η Χρυσή Αυγή πρωτοστατούσε, μέσω του Λαγού, στην υπεράσπιση του Β. Μαρινάκη σχετικά με την υπόθεση του ναρκω-πλοίου Noor One.
Οσο για την ίδια τη Χρυσή Αυγή, προκειμένου να συσπειρώσει το εσωτερικό της, επιχειρεί να κάνει εξορμήσεις και αναφέρεται πάλι στα «παιδιά με τα μαύρα» (σ.σ. Τάγματα Εφόδου), στέλνοντας το μήνυμα στα μέλη της ότι δεν έχει προδώσει τις ιδέες της και ότι έχει απλώς περιορίσει προσωρινά τις νυχτερινές επιθέσεις της.
Αλλά αυτή είναι και η αχίλλειος πτέρνα της.