Επικαιρότητα

New York Times: Η προσφυγική κρίση της Ελλάδας και η Αποτυχία της Ευρώπης

By N.

August 08, 2015

 

Άρθρο-έκκληση υπογεγραμμένο ομαδικά από το σύνολο της συντακτικής ομάδας των New York Times

 

 

Σαν να μην είχε αρκετούς μπελάδες η Ελλάδα αφού οι Ευρωπαίοι πιστωτές της την ανάγκασαν να αποδεχτεί μια επιβλαβή συμφωνία διάσωσης, ταυτόχρονα πασχίζει να αντιμετωπίσει τους περισσότερους πρόσφυγες που διασχίζουν την Μεσόγειο από οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.

 

Είναι εξωφρενικό εκ μέρους της Ευρώπης το να περιμένει η Ελλάδα να επωμιστεί αυτό το βάρος, αλλά αυτό είναι ακριβώς που συμβαίνει.

 

Περισσότεροι από 107.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν αφιχθεί στην Ελλάδα φέτος, ξεπερνώντας τους 80.000 που έφτασαν στην Ιταλία. Περισσότεροι από τους μισούς είναι Σύροι που διαφεύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο.

 

Οι πρόσφυγες, που φτάνουν στην Ελλάδα με ρυθμό 1.000 ανθρώπων την ημέρα, είναι εξαντλημένοι, αφυδατωμένοι και πεινασμένοι. Τα λίγα κέντρα υποδοχής που λειτουργούν από την Ελληνική κυβέρνηση είναι υπερκορεσμένα και δεν μπορούν να προσφέρουν σε αυτούς τους ανθρώπους ούτε καν αρκετό φαγητό, πόσο δε μάλλον στέγη ή ιατρική περίθαλψη. Αλλά για όσους διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη ο δρόμος δεν έχει επιστροφή.

 

Με την Ελληνική κυβέρνηση να μην έχει ισχύ ώστε να δεσμεύσει περισσότερους πόρους για το πρόβλημα, οι κάτοικοι στο νησί της Λέσβου – όπου καταφθάνουν πολλοί πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία – ανταποκρίθηκαν γενναιόδωρα, προσφέροντας γεύματα, κουβέρτες και στεγνά ρούχα. Η ανταπόκριση τους θα έπρεπε να ντροπιάζει κάποιους άλλους στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα την Βρετανική κυβέρνηση, που πανικοβάλεται με την προοπτική ότι μόλις 3.000 μετανάστες στο Calais, στην Γαλλία, υπάρχει πιθανότητα να καταφέρσουν να περάσουν την Μάγχη.

 

Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, που γιγαντώνεται , ολοένα και πιο πιεστική μέρα με τη μέρα, δεν μπορεί να λυθεί από εθελοντές πολίτες στην πλέον οικονομικά κατεστραμμένη χώρα της ηπείρου.

 

Τον τελευταίο μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να δεχθεί 40.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά αυτός ο αριθμός είναι γελοίος αν λάβει κανείς υπ’ όψη το εύρος της κρίσης. Ακόμα και έτσι όμως, τα κράτη-μέλη δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το πόσους πρόσφυγες θα ήθελε το κάθε κράτος να αποδεχθεί, κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι τώρα θα προσπαθήσει να γίνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια από την Ευρώπη και την χρειάζεται τώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διαθέσει αμέσως τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα για τις υπηρεσίες για πρόσφυγες. Πρέπει επίσης να υποχρεώσει τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση αν η Ένωση θέλει να έχει την οποιαδήποτε αξιοπιστία.

 

 

 

Φωτογραφία του παρόντος: Sergey Ponomarev για τους New York Times – Πρόσφυγες σε ένα προσωρινό στρατόπεδο στην Λέσβο.

 

Μετάφραση- επιμέλεια κειμένου : Συντακτική ομάδα Ν.

 

 

Πηγή