Μία σημαντική διάκριση στα βραβεία του οργανισμού Κέντρο Πούλιτζερ (Δημοσιογραφική Κάλυψη της Κρίσης) κατάφερε το εκτενέστατο και λεπτομερέστατο ρεπορτάζ του Αμερικανού δημοσιογράφου Αλεξάντερ Κλαπ για το ναρκόπλοιο Noor1 στο περιοδικό «The New Republic», καθώς ήρθε δεύτερο, πίσω από το άρθρο της Κολομβιανής Μαριάννα Παλάου, για ρεπορτάζ της στον Guardian σχετικά με τις εκτελέσεις αθώων από τον Εθνικό Στρατό της Κολομβίας, υπό τις εντολές του Στρατηγού Μοντόγια κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον των ανταρτών του Far.
Το ρεπορτάζ με τίτλο «The Vampire Ship» (Το πλοίο βαμπίρ) στο The New Republic δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, και παραθέτει σειρά γεγονότων που οδήγησαν τις ελληνικές αρχές στη σύλληψη του πλοίου με το φορτίο τουλάχιστον δύο τόνων ηρωίνης και του πληρώματός του, καθώς και λεπτομερή παράθεση γεγονότων για εξαφανίσεις και θανάτους μαρτύρων της υπόθεσης. Επίσης, περιλαμβάνει πλήθος λεπτομερών αναφορών στη διασύνδεση των κυκλωμάτων που εμπλέκονται στη διακίνηση του ναρκοφορτίου στη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και την Ελλάδα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ειδική αναφορά γίνεται και στις καταθέσεις του καταδικασμένου με ισόβια για την υπόθεση, Ευθύμη Γιαννουσάκη, που τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται πως η αναδημοσίευσή του στα ελληνικά από τη «Ζούγκλα» προκάλεσε την αντίδραση της πλευράς Μαρινάκη, που προχώρησε σε εξώδικο, χαρακτηρίζοντάς το «ψευδέστατο, βαρύτατα προσβλητικό έως χυδαίο», ενώ κατηγόρησε τότε τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο ακόμα και για «προσυνεννόηση ταυτόχρονης εξυπηρέτησης του κοινού σκοπού» με τον Αμερικανό δημοσιογράφο, Alexander Clapp, του οποίου το δημοσίευμα επίσης χαρακτηρίζει «συκοφαντικότατο».
Απ’ ότι φαίνεται, οι κριτές του Pulitzer Center δεν είχαν την ίδια αντίληψη, καθώς κατέταξαν τον εν λόγω άρθρο στη δεύτερη θέση, πίσω από το εξαιρετικό της Κολομβιανής δημοσιογράφου Μαριάννα Παλάου, που έγραψε στον Guardian για τις εκτελέσεις αθώων από τον Εθνικό Στρατό της Κολομβίας υπό τις οδηγίες του Στρατηγού Μάριο Μοντόγια κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον των ανταρτών του Farc.
«Ο επιλαχών του 2021 Breakthrough Award είναι ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ, για ένα άρθρο για το The New Republic με τίτλο «Το πλοίο Βαμπίρ». Αυτό το μακροσκελές άρθρο εντυπωσίασε τους κριτές με την αφήγηση του ως θρίλερ, που ξεδιπλώνει έναν περίπλοκο ιστό διαφθοράς και εγκλήματος στην Τουρκία, την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή. Το ρεπορτάζ του Κλαπ χρειάστηκε έναν χρόνο, με πολλά ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πήρε συνέντευξη από περισσότερους από 100 μάρτυρες και εξέτασε νομικά έγγραφα, συμβόλαια αποστολής, μαρτυρίες στην αστυνομία και πολλά άλλα, για να παράσχει τον πληρέστερο απολογισμό μιας μεγάλης υπόθεση ναρκωτικών. Ήταν η κύρια ιστορία στο τεύχος Οκτωβρίου 2020 του “The New Republic” αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο.
Το Κέντρο Πούλιτζερ λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια και όπως αναφέρεται, έχει επιδείξει με συνέπεια τη δέσμευσή του να ρίχνει φως σε κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα που συχνά αγνοούνται. Μέσω της χορηγίας ποιοτικής διεθνούς δημοσιογραφίας σε όλες τις πλατφόρμες μέσων μαζικής ενημέρωσης και ενός καινοτόμου προγράμματος προσέγγισης και εκπαίδευσης, έχει βοηθήσει στην ενημέρωση, την καλλιέργεια διαλόγου, και στην εκ των προτέρων κατανόηση των καθοριστικών προκλήσεων της εποχής μας, αναφέρεται στη σελίδα των βραβείων. Σημειώνεται πως το Κέντρο Πούλιτζερ είναι διαφορετικός οργανισμός από τα Βραβεία Πούλιτζερ, παρότι αρκετά project που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Κέντρο, έχουν καταφέρει να κατακτήσουν το διάσημο βραβείο.