Στην αρχή ήταν μόνο μερικές δεκάδες. Έχοντας διασχίσει πεζοί τεράστιες εκτάσεις και περάσει τον Ρίο Γκράντε, ξαπόσταιναν για λίγο κάτω από τη γέφυρα Ντελ Ρίο περιμένοντας την ευκαιρία να περάσουν στις ΗΠΑ. Σήμερα είναι πια χιλιάδες.
Τις τελευταίες μέρες ο πληθυσμός του αυτοσχέδιου καταυλισμού που έχει στηθεί κάτω από τη γέφυρα που συνδέει Μεξικό και ΗΠΑ έχει εκτοξευτεί σε περισσότερα από 10.000 άτομα, προκαλώντας έναν ακόμη σοβαρό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.
Οι μετανάστες προέρχονται κυρίως από την Αϊτή, που μέσα στο καλοκαίρι γνώρισε έναν ακόμη καταστροφικό σεισμό και το πέρασμα ενός τυφώνα. Σήμερα βρίσκονται στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες μαζί με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής κάτω από τη γέφυρα Ντελ Ρίο.
Μετά την Ευρώπη έρχεται η σειρά της Αμερικής να γνωρίσει μια τεράστια μεταναστευτική ροή. Στις αρχές του έτους οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν ότι ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που κρατούνται σε ειδικά κέντρα σε μεθοριακές περιοχές των ΗΠΑ υπερβαίνουν τους 200.000, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά τον 21ο αιώνα.
Μόλις τον προηγούμενο μήνα η συνορiοφυλακή των ΗΠΑ συνέλαβε περισσότερους από 195.000 άλλους στα σύνορα με το Μεξικό.
Η μικρή πόλη που έχει στηθεί κάτω από τη γέφυρα Ντελ Ρίο στερείται βασικών υποδομών και οι μετανάστες περιμένουν επί βδομάδες την ευκαιρία να περάσουν στις ΗΠΑ κάτω από ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.
Ο Ραμσές Κολόν, ένας 41χρονος Αφροκουβανός αιτών άσυλο, που εργάστηκε στο Περού για να εξοικονομήσει χρήματα για το ταξίδι, ισχυρίστηκε ότι ο καταυλισμός στο Ντελ Ρίο ήταν σε κατάσταση χάους.
«Βρίσκεσαι εκεί μαζί με χιλιάδες άλλους με το εισιτήριό σου και περιμένεις τη σειρά σου» δηλώνει στην εφημερίδα Washington Post. Οι αμερικανικές αρχές έχουν εφοδιάσει τους μετανάστες με ειδικά εισιτήρια, με αριθμούς ώστε να μπουν σε σειρά για την επεξεργασία των αιτημάτων τους.
Την ίδια ώρα η σκληρή αντιμεταναστευτική νομοθεσία του Τραμπ εξακολουθεί να ξηλώνεται όχι μόνο από τη νέα κυβέρνηση, αλλά και από την αμερικανική Δικαιοσύνη. Περιφερειακός δικαστής στην Κολούμπια εμπόδισε την Πέμπτη την απέλαση οικογενειών μεταναστών που είχαν συλληφθεί σε εφαρμογή διαταγής της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ήταν μια διαταγή που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2020 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών με πρόσχημα την ανάγκη περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
Ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν αποφάνθηκε ωστόσο ότι ο νόμος περί δημόσιας υγείας, στον οποίο βασίζεται η εν λόγω πολιτική, δεν επιτρέπει τις απελάσεις μεταναστών. Η απέλαση ατόμων που έχουν αιτηθεί άσυλο τους στερεί «την ευκαιρία να επιζητήσουν ανθρωπιστικές παροχές», τις οποίες δικαιούνται από τον νόμο για τη μετανάστευση, σύμφωνα με τη γραπτή απόφαση του δικαστή.
Η δικαστική απόφαση θα έχει εφαρμογή μόνο για τις οικογένειες και όχι για μεμονωμένους μετανάστες, που αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο αριθμό των μεταναστών οι οποίοι κρατούνται στα σύνορα.